Zetterströmska biblioteket

Zetterströmska biblioteket är bibliotekets äldsta boksamling. Här finns böcker från 1400-talet och fram till 1830 samlade. Jämtlands första bibliotek rymmer många rariteter!

Det var med det Zetterströmska biblioteket allting började. Länets första bibliotek byggdes tack vare en enda man, professor Carl Zetterström, född på Rödön, och den stora boksamling han testamenterade "till ett bibliothek för Jämtland" 1816.
Läs mer om Jämtlands biblioteks historia

Idag räknas allt äldre tryck - allt som är tryckt från 1400-talet och fram till 1830 - till det Zetterströmska biblioteket. Förutom den ursprungliga boksamlingen har senare donationer tillkommit.

Biblioteket innehåller böcker, tidskrifter och småtryck inom alla ämnen. Zetterström var medicine professor i Uppsala och naturligtvis finns därför en mängd medicinsk litteratur, bland annat om vaccinationer som var ett av hans specialområden.
Här finns också en av landets största samlingar av likpredikningar, Sveriges första barnbok, handskrifter, flera krigsbyten och många andra rariteter.
Det mesta, men inte allt, går att söka i katalogen (välj Bibliotek: Zetterströmska) och i databasen Libris.

Böckerna är inte till utlån, men de flesta går bra att beställa fram och titta på i biblioteket.
Observera att särskilda regler gäller och att du måste göra din beställning minst en arbetsdag i förväg.

Vi fjärrlånar inte heller ut böckerna till andra bibliotek, men kan oftast hjälpa dig som inte bor i Östersund att ta del av intressanta boksidor genom att fotografera av dem till dig. Vänd dig till ditt närmaste bibliotek för att få hjälp att beställa sådana kopior. Dessa kopior beställs som vanliga fjärrlån.

Beställningsformulär

Sidan uppdaterad 2020-01-20

Sidansvarig: Thomas Drugg

Contact Zetterströmska biblioteket

A map showing the location of Zetterströmska biblioteket. Click to open in Google Maps.
Address: Rådhusgatan 25-27 831 80 Östersund