Wolf Hall

Maktspel. Intriger. Sorg. Oförglömliga karaktärer.

Det är huvudingredienserna i Hilary Mantels Wolf Hall, som trots sina drygt sexhundra sidor av engelskt 1400- och 1500- tal aldrig blir tråkig. Man kanske får ge boken en del lästid men det är utan tvekan är värt det.

Wolf Hall fängslar från första sidan till den sista. Historien börjar med att en pojke rymmer hemifrån och den pojken, den numera både kände och ökände Thomas Cromwell, arbetar sig sedan upp mot de finare kretsarna i London och nästlar sig in i 1500- talets engelska Tudorhov där han blir rådgivare åt Henrik VIII. Reformationen är på gång och folkets missnöje ligger och bubblar under ytan och spär på kungens desperation över att inte få en son.  Det är en värld av intriger, av maktspel och makthunger men det är också en berättelse om de som befann sig i periferin – Thomas Cromwell och hans familj, den unga Anne Boleyn som föll offer för kungens nycker och alla andra som kom i hans väg.

Hilary Mantel har vunnit Man Booker Prize två gånger, första gången för Wolf Hall och andra gången för uppföljaren Bring up the Bodies. Sista delen i trilogin om Thomas Cromwell, The Mirror and the Light, beräknas komma ut 2015. Det är lätt att förstå varför böckerna är så prisbelönta. I Wolf Hall tecknar Hilary Mantel karaktärsdrag som blir levande och färgstarka och språket är nästlande, vindlande och fängslande. Wolf Hall är verkligen en bok att bli uppslukad i.

Audience:

Tags:

Review by: Kerstin Ydrefors Wednesday, December 27, 2017