Walter Ljungquist

Författaren Walter Ljungquist (1900-1974) föddes och växte upp i Kisa. Han debuterade 1933 med den hemingwayinspirerade kortromanen Ombyte av tåg, som också filmades. 
Han skrev under många år filmmanus och hade ett särskilt gott samarbete med regissören Hasse Ekman.
 
Walter Ljungquist skapade bland annat en lång romansvit som utspelas i ett påhittat svenskt landskap, som liknar hans östgötska hemtrakter.
I de elva romanerna är författarens alter ego Jerk Dandelin huvudperson, eller så finns han med lite i utkanten av berättelsen. 

Upptäck en minnesdiktare som gick sin egen litterära väg och som har en liten men trogen läsekrets. Det sägs att Pär Lagerkvist inte reste någonstans utan en Walter Ljungquistbok i bagaget.

Walter Ljungquist skriver om sommar som ingen annan. 
Och barndomen finns alltid med som en klangbotten i alla hans texter. En fin bok att börja med är Källan.

"I varsamma händer är barndomens hemlighetsfulla rikedomar något oförstörbart- och oersättligt".
(Ur Källan, 1961)
    
”'Källan är en bok man vill läsa om och om igen för att upptäcka 'nytt' och även gammalt (som slumrar i den egna själen...) - jag tycker att det är en omistlig berättelse.” 
(Bokbloggen Ingrids boktankar)
 
 ”Han var en minnesdiktare i Prousts anda - ständigt lutad över sina minnens brunn.- - - Han var också en god psykolog som vet att vi aldrig någonsin blir av med det  vi upplevt under våra mest formbara år, att livet kanske bara är en enda lång mognadsväg där vi åter och åter igen bearbetar sådant som egentligen är av gammalt datum. Walter Ljungquist kom aldrig att tillhöra de riktigt stora författarna och idag är han mer eller mindre bortglömd. Det är sorgligt, för ibland är det den mödosamma vägen som borde tilltala oss, inte det färdiga - lysande – resultatet.”
(Ur artikeln Inget klarare än Walter Ljungquist "Källan" av Erik Löfvendahl, SvD) 

Läs mer om Walter Ljungquist på Kulturarv Östergötland.     
 

                                                                                                     
       

Audience:

Tags:

Written by: Anna-Kari Bäckvall Friday, July 5, 2019