Tio över ett

"Tio över ett" är en bok om vänskap om kärlek, om ångest och rädsla. Om flytten av en hel stad.

Gruvbolaget LKAB har sprängt jorden under Kiruna så full av hål att hela staden måste flyttas. Huset där Maja bor, i Bläckhornen, ska rivas och de ska få ett nytt hus. Men tänk om huset redan nu rasar ner i gruvhålet, det mörka? Varje dag åker Majas pappa de många milen ner i gruvan för att arbeta, varje natt sätter ångesten sina klor i Maja. Tjugo över ett varje natt sprängs det i gruvan så att huset skakar, tio över ett ringer varje natt ringer Majas väckarklocka så att hon ska vara vaken när det händer. Så att hon kan rädda sin familj.

I skolan ger läraren Majas klass i uppgift att skriva en berättelse om flytten av Kiruna. På biblioteket, i Majas bokklubb, finns Albin, som har så fina ögon. Men snart finns inte det hem Maja känner till, snart finns inte bästa kompisen Julia kvar. Julia ska flytta till Luleå och sakta men säkert försvinner allt Maja känner till och vem är hon egentligen, då?

När jag läste Tio över ett tyckte jag att jag lärde känna Maja, kände precis samma ångest som hon, tyckte att jag också bodde i Kiruna och oroade mig för gruvan och flytten. Gruvan, den är som en egen personlighet i boken, mörk och olycksbådande för Maja men också det som staden livnär sig på. Hungrig, hela tiden, äter den upp inte bara staden utan också naturen och renbetesmarken. Om du varit i Kiruna kommer du känna igen dig. Om du aldrig varit där kommer du få besöka det för första gången. Oavsett tycker jag du ska läsa Tio över ett som fick Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok 2016 och som i min mening är en av de bästa svenska böcker som skrivits.

Audience:

Tags:

Review by: Kerstin Ydrefors Thursday, December 28, 2017