Tid för hängmattan, tid för läsning

Våren börjar så smått ge vika för försommaren och snart är det semestertider och sommarlovsledighet. Säkert börjas det snart plockas fram nycklar till sommarstugan, badleksaker dammas av och hängmattor letas fram ur skrymslen och vrår. Det är med andra ord hög tid att även bunkra upp med sommarböcker!

Många är de som gärna blandar sol och sommar med fiktivt mörker och läser deckare på stranden eller i hängmattan. Kanske är det alldeles lagom att blanda upp sommaridyllen med lite mystik och blodiga mord? Under våren och sommaren ger också förlagen ut massor med nya deckare, passa på att reservera dem på biblioteket så du hinner läsa dem under sommaren! Många av de deckare som ges ut på sommaren utspelar sig också under sommaren, som till exempel Ann Rosmans nya deckare Havskatten. I den blandas dåtid och nutid i det gamla förfallna Turisthotellet - vi får möta det anrika hotellet under kung Oscar II:s tid och även under nutid då ett mord begås på hotellet. Skärgården besöker även Viveca Sten i nya deckaren om Sandhamn, I maktens skugga. Ett tredje tips för hängmattan är Elly Griffiths nya deckare De utstötta som utspelar sig på ett gammalt slott och också tittar tillbaka mot historien. Eller varför inte läsa en riktig klassiker? Sveriges första deckardrottning Maria Lang låter sin första bok utspela sig på en skärgårdsö under tryckande sommarhetta och den finns nu i nytryck - Mördaren ljuger inte ensam är titeln och den är dessutom en personlig favorit.

För proffset, den händige eller nybörjaren finns det också böcker för allt du vill göra i sommarstugan. I tipslistan nedan hittar du böcker om betongprydnader och trädgårdskunskap, balkongliv och om att äta sådant du hittar i både trädgårdslandet och blomrabatten – visste du att det finns mycket ätligt bland det där ogräset du alltid svär över? Låna boken Det vilda köket för att läsa mer! I listan hittar du också deckare och andra böcker som passar för slappa dagar i hängmattan. Glöm heller inte att kolla in våra pockethyllor i biblioteket - om du vill ha en lätt packning!

Sommarläsning på biblioteket

 1. De utstötta

  Av: Griffiths, Elly
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska

  Finns som: Bok
 2. Havskatten

  Av: Rosman, Ann
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur

  Finns som: Bok
 3. Mördaren ljuger inte ensam

  Av: Lang, Maria
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1949
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur

  Finns som: Bok
 4. Det vilda köket

  Undertitel: [mat från naturen året runt]
  Av: Kalf-Hansen, Rune
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2014
  Klassifikation: Matlagning

  Finns som: Bok
 5. Balkongliv

  Undertitel: inred, odla, njut
  Av: Engqvist, Susann Gson
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2014
  Klassifikation: Trädgårdsskötsel

  Finns som: Bok
 6. Hjälp vi har fått en trädgård!

  Undertitel: allt man behöver göra - och inte göra - som nybörjare i trädgården
  Av: Sidenbladh, Erik
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2014
  Klassifikation: Trädgårdsskötsel

  Finns som: Bok

Skrivet av: Kerstin Ydrefors den 11 december 2017