Tävling

Vi firar Jämtlands nationaldag den 12 mars med en lokal litteraturquiz! Tävla under veckan och vinn fina bokpriser.

Bild på Östersund

1. Han var född i Rossbol , levde ett äventyrligt liv som trapper i Alaska och guldgrävare i USA. Han var bosatt både i Aspås och på Frösön, och skrev bland annat en romantrilogi som utspelar sig på Frösön under vikingatiden. Vem var han?
2. Bodil Malmsten växte upp i och skrev om sin hemby i södra Norrlands inland och fjälltrakter, som hon brukade säga. Vilken är byn?
3. Carl-Göran Ekerwald bodde och arbetade som lärare och rektor i Svenstavik under några år. Han har skrivit om en fiktiv ort, som sägs likna Svenstavik väldigt mycket. Vad kallar han orten?
4. Författaren är uppväxt i Lugnvik och har skrivit en rad romaner och deckare. Hon är entusiastisk SFI-lärare och har också skrivit om grammatik. Vem är hon?
5. Vem av de här författarna är INTE född i Östersund?
6. Ing-Marie Erikssons självbiografiska debutroman från 1965 är den enda svenska bok som fällts för förtal. Byborna i Sikås upprördes över hur hon skildrade en förståndshandikappad kvinna. Vad heter romanen?
7. Ulf Lundells tredje roman utkom 1979 och utspelar sig i de jämtländska fjällen. Vad heter romanen?
8. "Hit har jag längtat hela livet". Så kände Beppe Wolgers när han med sin familj slog sig ner på en gård på Öhn i Ströms Vattudal i slutet av 1960-talet. Vad heter gården?
9. När Elin Oloffson i sina romaner skriver om den påhittade byn Gärningsberg har hon sin hemtrakt som förebild. Vilken är det?
10. Vad heter Bodil Malmstens självbiografi?
11. Vem är barnboksförfattaren som bor i Östersund och har gett ut böckerna om Hjälparbyrån och bilderböckerna om Tisdagspiraterna och Tisdagskossan?
12. Kjell Albin Abrahamson gav 2015 ut boken "Att sticka ut" om en legendarisk tidningsman i Östersund. Vem var han? Han var också författare och tidig gayaktivist.