Retro Stockholm

Hitta retropärlorna där tiden har stått stilla eller där gamla miljöer har skapats i ny och fin skepnad.

Idag är det inte ovanligt att längtansfullt se tillbaka på tidigare årtionden och tycka att det mesta var bättre förr, när det gäller arkitektur, inredning, design, mode och mat. Retro, helt enkelt!

Fredrik Kullberg skrev 2013 en rolig retroguide till 250 ställen och platser i vår huvudstad. Han visar entusiastiskt i ord och bild vägen till butiker, loppisar, antikvariat, restauranger, caféer, badhus, hotell, apotek, frisörsalonger och hela stadsmiljöer.

Här finns också förslag på fem retropromenader: genom Kungsholmen, längs T-banans röda linje, från Skanstull genom SoFo, kring Östermalmstorg och natur och kutur på Djurgården.

Stig in på Järnvägsrestaurangen på Östra station med sin funkisinredning i ljus björk och svarta detaljer. Upptäck jugendpalatset Centralbadet, njut av välbevarade butiksinredningar med glasdiskar. Se alla vackra skyltar och kanske särskilt de i neon. Och frossa förtjust eller förskräckt i ett orange 1970-tal!

Författaren skriver att Stockholm visar sig vara förvånansvärt välförsedd med charmiga, autentiska och ofta egendomliga tidsfickor från förr.

Följ med författaren på en liten tidsresa:

Taggar:

Tipsat av: Anna-Kari Bäckvall den 25 maj 2018