Personalens bästa läsning 2021!

Vilken var din favoritbok som du läste under 2021? Här tipsar vi i personalen om våra!

Inger

En av de bästa böcker som jag läste under förra året var Björnstad av Fredrik Backman. En oerhört stark berättelse om livet i ett litet samhälle, där hockeyn betyder allt. Om vänskap, lojalitet, ett oförlåtligt brott och om att våga stå upp för sig själv.

Åse

Nattkorpen av Johan Rundberg. Den nervkittlande historien om barnhemsbarnet Mika som hjälper till att lösa brott och mysterier i ett stämningsfullt skildrat 1800-tals-Stockholm är ren läsglädje från första till sista sidan.  

Elin

Året jag upptäckte serien om Nevermoor av författaren Jessica Townsend som är en fantasypärla jag tycker förtjänar mer strålkastarljus. Helt underbar, och hur kan man inte älska böcker där de finns gigantiska magiska katter som pratar?!

Catharina

En viktig och utbildande seriebok som kom under 2021 var När vi var samer av Mats Jonsson. Den ger en målande bild av hur samer blivit behandlade genom åren men mitt i allt allvar finns även den humoristiska sidan som lyfts fram på ett underfundigt sätt.

Sofie

Serien Crescent city av Sara J Maas. En fin, fartfylld och händelserik fantasyserie som börjar med boken House of earth and blood. 

Anton

Horus rising av Dan Abnett. En bok som bygger upp en härlig förväntan inför kommande delar av serien! 

Louise 

Tjugosju sekundmeter, snö av Kjerstin Göransson-Ljungman. Originalupplagan kom ut 1939 och 2021 gav Modernista ut den igen. För mig gav den lite extra, då jag kände igen mig i miljöerna och platserna, samt att jag upplevde en annorlunda spänning, som liksom gick under huden på något sätt!

Sofia

Uppdrag Hail Mary av Andy Weir, ett smart och spännande rymdäventyr som är svår att lägga ifrån sig! Perfekt att läsa när en är ute efter en lite tjockare bok med olidlig spänning och sömnlösa nätter!

Anna-Kari

Morgonstjärnan dröjer sig kvar. Karl Ove Knausgård skriver så trovärdigt och vackert om livet, i en tegelstensroman som lyckas vara både skrämmande och ömsint.

 

Vi önskar er nu ett gott nytt bokår 2022!

522754
Bok:Horus rising:2020 Bok
Av: Abnett, Dan
Utgivningsår: 2020
Språk: Engelska
Hylla: He
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material
517801
Bok:Tjugosju sekundmeter, snö:2021 Bok
Av: Göransson-Ljungman, Kjerstin
Utgivningsår: 2021
Språk: Svenska
Hylla: Hc ; Hc
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material
525447
Bok:House of earth and blood:2020 Bok
Av: Maas, Sarah J
Utgivningsår: 2020
Språk: Engelska
Hylla: He
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material
452189
Bok:Morrigan Crows magiska förbannelse:2018 Bok
Av: Townsend, Jessica
Utgivningsår: 2018
Språk: Svenska
Hylla: Hcg ; Hcg
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material
422636
Bok:Björnstad:2017 Bok
Av: Backman, Fredrik
Utgivningsår: 2017
Språk: Svenska
Hylla: Hc
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material
529310
Bok:Uppdrag Hail Mary:2021 Bok
Av: Weir, Andy
Utgivningsår: 2021
Språk: Svenska
Hylla: Hce ; Hce ; Hce
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material
Ny bok av författaren till The Martian. En blivande sci-fi-klassiker som är en Dan Brown i rymden, för alla som älskade Interstellar. Med samma underfundiga nördjargong får läsaren följa hur en man vaknar ensam i rymden och får lösa frågan om vem han är, och hur han ska rädda mänskligheten.
532862
Bok:När vi var samer:2021 Bok
Av: Jonsson, Mats
Utgivningsår: 2021
Språk: Svenska
Hylla: Hci ; Hci ; Hci ; Hci
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material
När Mats farfar dör öppnar familjen för första gången den förslutna och förbjudna svepask som alltid funnits i farfaderns hem. Där ligger renmärkesbevis, brev från lappfogden i Västerbottens län och foton från renskiljningar. Det visar sig att Mats härstammar från en släkt av skogssamer i Malåtrakten. Varför har det varit hemligt? Och varför vet de så lite om sin historia?
528919
Bok:Nattkorpen:2021 Bok
Av: Rundberg, Johan
Utgivningsår: 2021
Språk: Svenska
Hylla: Hcg ; Hcg
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material
Mika har bott på Barnhuset på Drottninggatan i hela sitt liv. För att kunna överleva i 1800-talets Stockholm har hon utvecklat ett skarpt sinne för detaljer och hotfulla situationer. En natt lämnas en nyfödd flicka till barnhuset av en skräckslagen ung man.
527312
Bok:Morgonstjärnan:2021 Bok
Av: Knausgård, Karl Ove
Utgivningsår: 2021
Språk: Svenska
Hylla: Hce ; Hce ; Hce
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material
Med sitt rika persongalleri och en handling som spänner över vardagligheter och stora kosmiska sammanhang är Morgonstjärnan ett storverk av en av Europas riktigt stora berättare. Det är sent i augusti, sommarledighetens sista skälvande dagar. Litteraturprofessor Arne och konstnären Tove befinner sig på Sørlandet tillsammans med sina barn. Vännen Egil bor i ett hus alldeles i närheten, prästen Kathrine är på väg hem från ett seminarium, fritidsledaren Emil repar med sitt band, journalisten Jostein är ute på stan och hans flickvän Turid jobbar natt på sjukhuset. Över var och en av dem dyker det plötsligt upp en jättelik stjärna på himlavalvet. Inte ens astronomerna har ord för att förklara vad det är som sker. Är det ett stjärnfall? Men varför har då ingen sett stjärnan tidigare? Har den precis uppstått ur intet? Med tiden lägger sig nyhetsvärdet och livet återgår till så som det var innan stjärnan syntes. Ändå är något förändrat i grunden. Allt märkligare saker tycks ske som påverkar människornas tillvaro på ett oanat sätt. Morgonstjärnan är en roman om det vi inte förstår, det vi inte vet att namnge och aldrig tidigare har mött. Den handlar om det stora dramat sett genom livets begränsade lins. Men mer än något annat är det en roman om vad som sker när de mörka krafterna i världen får löpa amok.

Språk