Mikael Niemi

berättar om sin nya bok "Koka björn".

Plats: Samlingssalen Östersunds bibliotek
Kostnad: 100 kr
Målgrupp: Vuxna

Mikael Niemi är född 1959 i Pajala i Tornedalen och debuterade 1988 med diktsamlingen Näsblod under högmässan. Han har skrivit både lyrik och romaner, och hans stora genombrott kom med Populärmusik från Vittula. Romanen tilldelades Augustpriset i skönlitteratur år 2000.

Hans nya roman rosas av kritiker från norr till söder. Boken är en historisk roman om prästen Lars Levi Laestadius, där läsaren också får möta samepojken Jussi. Jussi är kanske berättelsens egentliga huvudperson. Mikael Niemi skildrar hur stora händelser drabbar en liten värld.

”Det mest gripande och fängslande med ”Koka björn” är skildringen av Jussi … I Jussi har Niemi funnit en röst som övertygar, en karg närhet och vidöppen blick som gör att stanken och smärtan men också skönheten och dofterna stiger upp ur sidorna … Det är fint berättat ... Jussi biter sig fast, hans kamp för att bli en människa också i andras ögon. Landskapet, människorna i det, och tiden – Niemi gör det levande” skrev Svenska Dagbladet.

Välkomna till en kväll i sällskap med en riktigt god berättare!

Köp biljett på nortic.se eller på biblioteket.

Foto: Peter Knutson.

Kommande händelser