SLUTSÅLT! Demokrativeckan: Mikael Niemi

Kostnad: 100 kr

berättar om sin nya bok "Koka björn". Niemi återvänder till sina hemtrakter runt Pajala, året är 1852.

Mikael Niemi är född 1959 i Pajala i Tornedalen.  "Min mormor var same och min far är tornedaling, rötterna i två kulturer ger mig både kraft och inspiration." Mikael Niemi debuterade 1988 med diktsamlingen Näsblod under högmässan. Han har skrivit både lyrik och romaner, och hans stora genombrott kom med Populärmusik från Vittula. Romanen tilldelades Augustpriset i skönlitteratur år 2000.

Hans nya roman rosas av kritiker från norr till söder. Boken är en historisk roman, en kriminalhistoria, om prästen Lars Levi Laestadius, där läsaren också får möta samepojken Jussi. Koka björn är också en lektion i samhälls- och människokunskap, inklusive hierarkierna mellan det finska, samiska och svenska språket.

”Det mest gripande och fängslande med ”Koka björn” är skildringen av Jussi … I Jussi har Niemi funnit en röst som övertygar, en karg närhet och vidöppen blick som gör att stanken och smärtan men också skönheten och dofterna stiger upp ur sidorna … Det är fint berättat ... Jussi biter sig fast, hans kamp för att bli en människa också i andras ögon. Landskapet, människorna i det, och tiden – Niemi gör det levande” skrev Svenska Dagbladet.

Lars Levi Laestadius,  grundaren av den laestadianska väckelserörelsen, lämnade inte många dokument till eftervärlden. Ett dokument som finns kvar och som inspirerade Mikael Niemi i skrivandet av romanen Koka björn är “Mu eallin”, en levnadsberättelse på samiska, publicerad i Nordnorge omkring 1890.

Välkomna till en kväll i sällskap med en riktigt god berättare!

Köp biljett på nortic.se eller på biblioteket.

Foto: Peter Knutson.

Låna Koka björn