Höstlov: Giehttogiella - Det berättande språket

05 november fredag 2021
2021-11-05 till 2021-11-05.
Plats Östersunds bibliotek

Kom och lyssna när Matilda och Tilde från projektet Giehttogiella berättar myter och sagor från Sápmi på Staaren Gærjagåetie - Östersunds bibliotek.

Matilda och Tilde är från sydsamiskt område och turnerar runt i Sápmi.

Förr fördes de samiska berättelserna vidare kring elden eller i skogen. Men vad händer när vi inte längre har tid att samlas kring eldstaden och skogen inte längre står kvar? Hur får vi orden att leva vidare.

Tanken med det tre-åriga projektet Giehttogiella är att främja och bevara jojk och samiska berättartraditioner bland barn och unga i dagens vardag.

Möt två av de unga berättarna i samlingssalen på Östersunds bibliotek. Berättarstunden är cirka 45 minunter.

Alla är välkomna äldre som yngre, det är en perfekt familjeaktivitet generationer emellan. Arrangemanget är på svenska.

Vi ses!

Ett samarrangemang med Tjállegoahte.

Om projektet Giehttogiella:

Giehttogiella är ett treårigt projekt som Tjállegoahte driver med finansiering av Allmänna arvsfonden. Tanken med Giehttogiella är att främja och bevara jojk och samiska berättartraditioner bland barn och unga. Att arbeta med jojk och berättande är också ett sätt att stärka de samiska språken. Projektets syfte är att på lång sikt arbeta för att jojk och berättande tar plats i samiska barns och unga vuxnas vardag.

Biblioteket tipsar:

1. Lilli, áhtjájjá jah guaksagh

Av: Marakatt, Ingá Elin
    sju Svenska
    Publiceringsår: 2020
  2. Sami muitalusat

Undertitel: bálggis davvisámi máinnasteapmái = Samiska sagor : en resa i nordsamiska historieberättande
    Av: Tapio, Inghilda
    Nordsamiska Svenska