Författarbesök: Elin Anna Labba

Lisa Kejonen Arrangemang

Kommande tillfällen

1. 2020-11-03 18:30 till 19:30.
    03 november tisdag
    Plats Östersunds bibliotek Samlingssalen
    Datum 18:30 – 19:30
Visa alla
Information:

Biljettsläpp senare i höst

För hundra år sedan inleddes tvångsförflyttningarna av renskötande samer, ett mörkt kapitel i Sveriges historia. Nu berättas historien genom de tvångsförflyttades ögon när Elin Anna Labba ger dem en röst i sin bok "Herrarna satte oss hit: Om tvångsförflyttningarna i Sverige"

De gripande texterna i Herranrna satte oss hit handlar om några familjer under vågen av tvångsförflyttningar på 1920- och 1930-talen. Den börjar med Ánne Márjá som bor på Senja i Nordnorge. Det är sista gången hon är på ön där hon har vuxit upp, men än vet hon inte det. Hon packar sin rajd och städar kåtan, vintern är på väg. Några månader senare tvångsförflyttas hon till Jokkmokksfjällen. När hon blir gammal försöker hon förgäves få personalen på äldreboendet att ta med henne tillbaka till ön, det hemma som hon aldrig återsåg.

Boken skildrar ett hårt liv; renar som tappas när de vänder norrut, barn som man tvingas lämna bort till släktingar inför resan och sorgen som tystas men ändå förs vidare.

Texterna i Herrarna satte oss hit är som en väv, där författaren samlat berättelser, foton, brev och jojktexter. De bildar en kör av röster från människorna som inte längre kan berätta.

Elin Anna Labba är journalist och har tidigare varit chefredaktör för tidskriften Nuorat. I dag jobbar hon på Tjállegoahte, Författarcentrum Sápmi i Jokkmokk, vars uppgift är att stärka och synliggöra den samiska litteraturen. Hon kommer själv från en familj som bodde på marker som stängdes för dem. För henne är texten ett sätt att väva sin egen familjs historia.

Corona: Östersunds bibliotek följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och de regeringsbeslut som fattas till följd av den pågående smittspridningen. Vi reserverar oss för eventuella förändringar och att arrangemanget kan bli inställt.

Mer information om biljetter kommer i höst.

Lästips

1. Herrarna satte oss hit

Undertitel: om tvångsförflyttningarna i Sverige
    Av: Labba, Elin Anna
    Språk:
    Publiceringsår: 2020
    Klassifikation: Sveriges historia
    Finns som: Bok

1. 2020-11-03 18:30 till 19:30.
    03 november tisdag
    Plats Östersunds bibliotek Samlingssalen