Demokrativeckan: Fristad Östersund

På Världsbokdagen den 23 april bjuder vi in till en informationskväll om fristad Östersund, ICORN, och om yttrandefrihet.

Plats: Samlingssalen Östersunds bibliotek
Målgrupp: Vuxna

Östersund är fristad för att värna yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. Under 2018 tas den första fristadsgästen emot i vår kommun. Varför är det så viktigt att stå upp för demokrati och försvara det fria ordet? Vi har bjudit in Karin Hansson som är nationell samordnare för Sveriges fristäder, att berätta om fristadsarbetet och om den internationella medlemsorganisationen ICORN. En av kvällens talare är Karin Thomasson, ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Vi har även bjudit in gäster från Levanger bibliotek i Norge som har varit fristad sedan 2014. Kvällen avslutas med frågestund med Östersunds kommunpolitiker.

Välkommen till en internationell kväll på engelska, svenska och norska.

Vill du veta mer om hur fristadsarbetet ser ut i Östersunds kommun kan du läsa här: www.ostersund.se

Läs gärna mer om fristäder och fristadsgäster på den internationella medlemsorganisationen ICORNs webbplats: www.icorn.org.

I Sverige är det Kulturrådet som ska verka för fler fristäder för förföljda konstnärer samt för en utveckling av fristadsystemet i landet. Läs bland annat alla frågor och svar som de sammanställt:  www kulturradet.se/fristad

Göteborg blev den första fristaden i Sverige 1996. Idag finns det omkring 25 fristäder i Sverige. Under åren är det många fristadsgäster som har fått skydd i Sverige. Sedan 2005 har ICORN sammalagt hjälp omkring 130 personer som du kan läsa mer om på www.icorn.org Några författare har haft skyddad identitet medan andra har haft en offentlig profil under sin tid som fristadsförfattare.

Lästips:

1. Fria ord på flykt