Demokrativeckan: Fristad Östersund

Arrangemang
Kostnad: Fri entré
Målgrupp:

Vi firar Världsbokdagen den 23 april och bjuder in till en informationskväll om fristad Östersund, föreningen ICORN och om yttrandefrihet.

Missa inte Världsbokdagen 2018 på  Östersund bibliotek. 

Östersunds kommun är fristad och medlem i organisationen ICORN för att värna yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. Låt oss ta reda på varför är det så viktigt att stå upp för demokrati och försvara det fria ordet? 

Vi har bjudit in Karin Hansson, nationell samordnare för Sveriges fristäder inom ICORN. Vi har också bjudit in Mamon Jabari, journalist, novellförfattare och fristadsgäst i Levanger, Norge, tillsammans med Vivi-Ann Svensen Rotmo, fristadskoordinator på Levanger bibliotek. Levanger bibliotek i Norge har varit fristad sedan 2014. Medverkar denna kväll gör även Karin Thomasson, ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Östersunds kommun blev medlem i den internationella organisationen ICORN hösten 2017 och har nyligen tagit emot sin första fristadsgäst. Ikväll möter du henne. Hon är författare och journalist och kommer från Syrien. Östersund blir nu hennes nya hemort för två år framåt.

Kvällen avslutas med frågestund med Östersunds kommunpolitiker.

Varmt välkommen till en internationell kväll på svenska, norska, arabiska och engelska. Vi har språkhjälp för att översätta mellan arabiska och svenska.

Vill du veta mer om hur fristadsarbetet ser ut i Östersunds kommun kan du läsa här: www.ostersund.se Läs gärna mer om fristäder och fristadsgäster på den internationella medlemsorganisationen ICORNs webbplats: www.icorn.org

I Sverige är det Kulturrådet som ska verka för fler fristäder för förföljda konstnärer samt för en utveckling av fristadsystemet i landet. Läs frågor och svar som de sammanställt:  www kulturradet.se/fristad

Göteborg blev den första fristaden i Sverige 1996. Idag finns det omkring 25 fristäder i Sverige. Under åren är det många fristadsgäster som har fått skydd i Sverige. Sedan 2005 har ICORN sammanlagt hjälpt omkring 130 personer som du kan läsa mer om på www.icorn.org Några författare har haft skyddad identitet medan andra har haft en offentlig profil under sin tid som fristadsförfattare. 

Fristäder förutom Levanger i vår närhet är Trondheim, Umeå, Gävle, Sandviken och Dalarna.  


Lästips:

 1. Fria ord på flykt

  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Litteraturvetenskap

  Finns som: Bok
 2. De sista vittnena

  Undertitel: solo för barnröst
  Av: Aleksijevitj, Svetlana
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2016
  Klassifikation: Historia

  Finns som: Bok