Berättelser från Sápmi

Foto: Zita Marias Arrangemang

Arrangemanget har redan varit

21 oktober måndag 2019
21 oktober måndag 2019
2019-10-21 till 2019-10-21.
Plats Östersunds bibliotek
Kostnad: 80 kr
Målgrupp:

Musik, jojk och unika berättelser från skogssamiska Udtja. Med sångerskan och skådespelerskan Elin Teilus och pianisten Rickard Åström.

Berättelser från Sápmi  

I Berättelser från Sápmi varvar Elin Teilus, sångerska och jojkare,  musik och jojk med unika berättelser från skogssamiska Udtja, byn som hennes familj kommer ifrån. 

Hon jojkar med kraftfull och innerlig röst och du får möta de öppna vidderna, kallkällans klara vatten, renhjorden och vindens sus i jojkens unika sätt att minnas det levande här och nu. Ett möte med den samiska historien och kulturen, om återvändande och livets okränkbarhet. Musiken är både filmiskt storslagen och enkelt nära tillsammans med pianisten Rickard Åström. 


Elin Teilus – sång och jojk
  

Elin Teilus är sångerska, jojkare och skådespelerska med rötter i både skogssamiska Udtja och västkustens Göteborg. Hon kan närmast beskrivas som en naturkraft från de fria vidderna, med sin unika närvaro och magiska röst väcker hon norrskenets dans och jordens urkraft. Nu är hon aktuell med nysläppta albumet Iellemij - To Life som är en hyllning till markerna och människorna i Udtja, de som gått före och de som ska komma, till jorden och allt livs okränkbarhet. 

Elin har bland annat haft konserter vid Sametingets 25 års jubileum, jojkat på Samiska nationaldagen och Nationell högtidsgudstjänst i Uppsala Domkyrka samt i samband med visningar av filmen JOJK. Elin spelar även föreställningen Biejvve Bájttá – en musikteaterföreställning för barn om samerna, håller föredrag och leder workshops med röst och jojk.  

 
Rickard Åström – klaviaturer  

Rickard är tvåfaldig Grammisvinnare och har turnerat internationellt med folkmusikgruppen Groupa. Han är återkommande musikalisk ledare på Göteborgsoperan. I samarbete med Sahlgrenska Universitetssjukhuset driver han ett internationellt uppmärksammat forskningsprojekt om hälsa och musik. Rickard har producerat albumet Iellemij – To Life tillsammans med Elin.

Entré 80 kr. Köp din biljett via nortic.se eller på Östersunds bibliotek. 
I samarbete med Riksteatern Jämtland/Härjedalen.

Köp din biljett via nortic.se