Staare 2018: 27 samiska kvinnors levnadsöden

Liv Inger Somby berättar om vardagen som den var för 100 år sedan.

Plats: Samlingssalen Östersunds bibliotek
Målgrupp: Vuxna
Key not found: content.event.other-information

Föreläsningen är på norska.

För mer än 20 år sedan träffade journalisten Liv Inger Somby 27 samiska kvinnor. De berättade om hur det var förr, om villkoren i livet och om deras allra innersta tankar mot att berättelserna skulle ligga orörda i 20 år. Liv Inger Somby arbetar som högskolelektor i urfolksjournalistik vid Sámi allaskuvla i Kautokeino och har börjat presentera delar av de berättelser hon tog del av för 20 år sedan. Berättelserna kommer att vara en del i en masteruppsats om samisk kvinnohistoria.

"Alla bär en livsberättelse, men kvinnors, samiska kvinnors i synnerhet, blir sällan berättade. Det är människor som förblir osynliga. De har så mycket att berätta och jag är glad att jag kunnat ge dem en röst."

Föreläsning är på norska.

Ett samarrangemang av: Östersunds bibliotek, Samiskt Informationscentrum, Sametinget

Foto: Malin Grönborg

Sveriges Radio P4 Västerbotten: Liv-Inger berättar de samiska kvinnornas historia

www.staare2018.se