Suzanne Ibrahim

Suzanne Ibrahim är författare, poet och journalist. Hon kom till Östersund som fristadsgäst för att kunna verka fritt inom sitt yrke utan hot eller andra inskränkningar på yttrandefriheten.

Foto: Sandra Lee Pettersson

Suzanne Ibrahim är aktuell med en ny bok "När vinden exploderar mot min hud. Dagbok från Damaskus".  Hur skriver man egentligen om ett krig? Anne Frank skrev dagbok, Astrid Lindgren likaså. Suzanne Ibrahim delar med sig av sitt innersta i "När vinden exploderar mot min hud. Dagbok från Damaskus". Suzanne är från Homs i Syrien. I hennes dagbok får vi följa det vardagliga livet i Syrien under de två första åren av kriget.

Suzanne Ibrahim beskriver hur det är att känna sig som en flykting i sitt eget land, om hur det känns att inte veta om ens vänner och familj är vid liv eller inte, om att knappt våga se ut genom fönstret av rädsla för att bli träffad av en kula. Om strömavbrotten och skottlossningarna som avlöser varandra. Men också om medmänskligheten, och om hur kärleken till litteraturen och skrivandet blir en viktig livlina och källa till tröst.

Lyssna på Suzanne Ibrahim

 1. Boksläpp: Suzanne Ibrahim

  Datum onsdag 4 september 2019 18:00 - 19:00
  Plats Östersunds bibliotek

  Suzanne Ibrahim, fristadsförfattare i Östersund, släpper sin bok "När vinden exploderar mot min hud: Dagbok från Damaskus". Detta firar vi med författarsamtal, fika och signering. Moderator för kvällen är Malin Nord. Varmt välkomna!

Låna och läs boken!

 1. När vinden exploderar mot min hud

  Undertitel: dagbok från Damaskus
  Av: Ibrahim, Suzanne
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2019
  Klassifikation: Litteraturvetenskap
  Finns som: Bok

Fristad Östersund

Författare, journalister och konstnärer världen över blir förföljda, hotade och fängslade för att de använder sitt fria ord och utrycker sina åsikter och idéer genom sin konst. För att stödja yttrandefriheten och det fria ordet har kommunfullmäktige bestämt att Östersund ska vara en fristad för en fristadskonstnär.

Sedan augusti 2017 är Östersunds kommun medlem i organisationen ICORN, International Cities of Refuge Network och redo att bli fristad för en skyddsbehövande person. Fristadsprogrammet innebär att fristadskonstnären – som kan vara en författare, journalist, bloggare, skribent, bildkonstnär, musiker, dramatiker eller kulturarbetare av annat slag – erbjuds ett stipendium och en lägenhet att bo i under två år. Fristadskonstnären får i lugn och ro ägna sig åt sitt arbete här i staden under denna period.
Den gästande fristadskonstnären väljs ut av kultur- och fritidsförvaltningen i samråd med ICORN.

Östersunds fristadskonstnär 2018 till 2020: Suzanne Ibrahim

I februari 2018 tog Östersund emot sin första fristadskonstnär – journalisten, författaren och poeten Suzanne Ibrahim. Hon kommer ursprungligen från Damaskus i Syrien där hon arbetade som journalist. Suzanne har bland annat skrivit tre novellsamlingar och fyra diktsamlingar, varav två har översatts till franska.

I december 2018 blev Suzanne tilldelad ett stipendium från Natur & Kultur för hennes litterära gärning.
I september 2019 publiceras hennes bok "När vinden exploderar mot min hud". Boken är skriven i dagboksform och handlar om hur vardagslivet såg ut mitt under kriget i Syrien. Boken ges ut på svenska.
Om ICORN

ICORN är en internationell medlemsorganisation för städer, kommuner, landsting eller regioner som arbetar för yttrandefrihet och som står upp för allas globala rätt att få sina åsikter framförda. Det finns över 60 fristäder i världen, 23 av dem finns i Sverige. På ICORNS webbplats www.icorn.org finns en förteckning över anslutna fristäder.
Statens Kulturråd är den myndighet som har ansvar för att driva fristadsfrågorna i Sverige.

Skrivet av: Anna Ring den 29 augusti 2019