Filmfavoriter - personalen tipsar

Personalen tipsar!

Filmfavoriter

Just nu är en fin tid att sjunka ner framför och in i en bra film. Och för dig som vill göra det i hemmafåtöljen, kan vi erbjuda filmer i alla genrer. I en tid full av streamad film, lånas det fortfarande mycket film på DVD hos oss, det tycker vi är roligt.

Här är våra bästa filmtips till er i förjulsvintern:

Anna-Kari

Se den underbara Maggie Smith som en väldigt speciell lärarinna i 1930-talets Skottland. Hon fick också en Oscar för sin roll. Miss Jean Brodies bästa år (1969) är en film full av duktiga skådespelare, vackra bilder av staden Edinburgh och tidstypisk musik. 

Flickan från tredje raden (1949) är en Hasse Ekmanfilm. Många öden länkas snillrikt ihop när vi får följa en ring som vandrar mellan olika människor. Fint skådespeleri bjuds i den här lilla filmpärlan av bland andra Hilda Borgström, Eva Henning och Sven Lindberg.

En klassisk western med John Wayne som sheriff, och dessutom Dean Martin som nervig och alkoholiserad före detta vicesheriff. Rio Bravo (1959) bjuder också på musik, när Dean sjunger "My rifle, my pony and me" tillsammans med Ricky Nelson. Å, western och Dean Martin!

Catharina

Mustang är en stark film om motstånd. Vi får följa fem systrar i en turkisk by präglad av hederskultur. Filmen tar upp det ständigt aktuella ämnet om unga kvinnors rätt att bestämma över sina liv, kroppar och sin sexualitet. Att se Mustang är som att se en skräckfilm om hederskultur – men samtidigt hoppfullt om systerskap och ung frigörelse. Man mår både bra och dåligt av att se den. 

Nile Hilton Incident bjuder på en bra skildring av korruption i ett fattigt land. Det här är en mörk och politisk thriller som utspelar sig i Kairo 2011, i upptakten till den arabiska våren. Handlingen är för övrigt inspirerad av ett verkligt mordfall på ett hotell i Dubai, mordet på en libanesisk sångerska och Idol-vinnare. I Nile Hilton Incident hamnar mordutredningen hos den korrupta och kedjerökande polisen Noredin (spelas av Fares Fares). I ett rus av droger och alkohol håller Noredin sig flytande i ett rättssystem som är på randen till kollaps. Han börjar nysta i en härva som leder långt upp i maktens hierarki.  

Välgjort och charmigt om tioåriga flickan Wadjda som lever i Saudiarabien där mycket är förbjudet för flickor. Att cykla till exempel. Wadjda blir besatt av tanken på att köpa en fin grön cykel som hon sett. I skolan är hon känd som en bråkmakare, så när Wadjda anmäler sig till en tävling i Koranrecitation där priset är en summa pengar blir hennes lärare ganska förvånade. Med humor och allvar beskriver filmen orättvisor och förtryckets vardag. En hyllning till egensinnet, beslutsamheten och drömmen om frihet. Att Den gröna cykeln är den första filmen som spelats in i sin helhet i Saudiarabien och därtill regisserats av en kvinna ger den ett extra intressant perspektiv.

Kerstin

Följ med till Engelsfors där månen färgas röd en natt och häxornas slumrande krafter väcks till liv. Aldrig tidigare har en så bra svensk fantasyfilm gjorts. Cirkeln är baserad på den fantastiska trilogin av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren, läs boken och se filmen!

Suzanne Collins dystopibokserie The Hunger Games har blivit fyra lysande filmer om ett dyster framtida värld där klass betyder allt. Panems rika inre distrikt får varje år se på när utvalda från de yttre distrikten tävlar mot varandra i de grymma Hungerspelen. Jennifer Lawrence är en underbar Katniss Everdeen, precis så cool som bokens hjältinna.

Suffragette är en oförglömlig skildring av kampen för kvinnlig rösträtt. London 1912 är ett slagfält mellan de konservativa  och kvinnorna som kämpar för sin rätt. Sarah Gavron berättar om fattigdom och industrialisering

Marina

The Hateful Eight är en western av Quentin Tarantino som bjuder på en vriden historia med fantastiska karaktärer.

Fantastiska vidunder och var man hittar dem är en fartfylld fantasyfilm för hela familjen som är en spinoff från Harry Potter-filmerna. ...och fler är på gång!

Pelle

Blade Runner är Ridley Scotts klassiker från 1982. Science fiction, thriller, konst - filmen passar in i flera genrer. Den visar en dyster framtid, men är samtidigt mycket vacker och rik på detaljer.

I, Tonya är ett verklighetsbaserat drama om konståkerskan Tonya Harding. En fängslande film, oavsett om du är insatt i konståkniningsvärlden eller inte.

Isländsk tragikomisk film med stort hjärta. En väldig vänskap är både gripande och underhållande.

Thomas

”Los Angeles, 2019.” Otroligt nog är vi snart framme vid år 2019, den tidpunkt då filmen Blade Runner (1982) utspelar sig. Blade Runner är inte bara en av filmhistoriens bästa, utan också mest inflytelserika filmer. Intrigen i Blade Runner är som en lök, med många lager. Varje gång du ser filmen upptäcker du något nytt som du inte lagt märke till tidigare. ”All those moments will be lost in time, like tears in rain.”

Åsa

Trainspotting skildrar ett gäng unga heroinisters liv i 1980-talets Edinburgh. Det finns bara två sätt att leva, att vara hög eller vara på väg att bli hög. Men vad händer om en i gänget vill sluta och välja livet? Filmen skildrar gängets tragiska liv med ett suggestivt soundtrack och en mycket svart brittisk humor. Filmen blev en riktig kultfilm när den kom 1996. 2017 gjorde regissören Danny Boyle en uppföljare med samma skådespelare. Vi får då följa samma personer 20 år senare. Mycket är förändrat men mycket är också detsamma. En stark uppföljare helt enkelt.

Åse

Denna ovanliga men lyckade blandning mellan western, med de klassiska hjältarna på uppdrag att rädda dam i nöd, och skräck är riktigt nagelbitande ruggig. Hoppa över popcornen – du kommer bara att sätta dem i halsen när du ser Bone Tomahawk.

Big Sick är den sanna berättelsen om Kumail som förväntas utbilda sig till advokat, be till Allah och gifta sig med en pakistansk kvinna, men som i stället blir ateistisk ståuppkomiker och kär i Emily, en amerikansk tjej helt utan pakistanskt påbrå. Galet roligt och underfundigt om främlingsfientlighet, traditioner och kärlek. Detta är feelgood när den är som bäst!

I denna mästerliga film som tog tolv år att spela in får vi följa den sexårige Mason in i vuxenlivet. Boyhood är med sina magnifika skådespelare en enastående tidsresa och en kärleksfull hyllning till livet som inte är vare sig enkelt eller självklart – och med budskapet att vi faktiskt klarar av detta. Efter närmare tre timmar tillsammans med Mason och hans familj gör det nästan ont att skiljas.

Målgrupp:

Skrivet av: Anna-Kari Bäckvall den 16 november 2018