En magisk historia

1997 klev en elvaårig trollkarl ut från skrymslet under trappan och in i miljontals läsares hjärtan. Vad är det som har gjort att så många – barn och ungdomar som vuxna – så högt älskar J. K. Rowlings berättelse om trollkarlsskolan Hogwarts och Harrys kamp mot Lord Voldemort?

Manuset till första boken blev refuserat inte mindre än tolv gånger innan förlaget Bloomsbury bestämde sig för att ge ut det – och de har nog inte ångrat sig. Harry Potter- serien är idag översatt till 74 språk. I år är det tjugo år sedan första boken såg dagens ljus.

En magisk framgångssaga, kan det tyckas, lika magiskt som stämningen i boken. Men förutom trolleri och astronomilektioner finns det också andra teman i Harry Potter som säkert har bidragit till att böckerna läses om och om igen – det är en berättelse om att vara utsatt, om att våga fast det är skrämmande och om att vara vänner fast man är olika – och kanske är man i slutändan inte så olika varandra, ändå. Vänskapen lyser lika starkt som magin.

Böckerna bygger också enligt många litteraturkritiker på en brittisk barnbokstradition i stil med Beatrix Potter, Lewis Carroll, Edith Nesbith, CS Lewis och Roald Dahl – där magin spelar en viktig roll men där också den dråpliga humorn ger liv åt berättelsen. Vem har inte läst böckerna om Harry Potter och förtjust fnissat åt tvillingarna Weaslys alla upptåg?

Harry Potter fortsätter att trollbinda sina läsare. På Östersunds bibliotek har Harry Potter och de vises sten lånats över trehundra gånger de senaste femton åren och sex av böckerna är med på tio-i-topp- listan över utlånade böcker för 9-12-årsåldern de senaste femton åren. Sommaren 2016 hade pjäsen Harry Potter and the Cursed Child, som utspelar sig efter sista boken, premiär i London. Samma år gick filmen Fantastic Beasts and where to find them upp på biograferna. Filmen är baserad på boken med samma namn som J.K. Rowling gav ut under namnet Newt Scamander. Boken är en del av "Hogwarts Library", skolböcker som eleverna på Hogwarts använder, utgivna av Rowling under olika namn där förtjänsten gått till föreningar för barn som far illa. Även de här böckerna har blivit en stor succée – för vem vill inte gå på Hogwarts?

Både originalboken och filmmanuset till filmen kan du låna på biblioteket, liksom manuset till The Cursed Child eller Det fördömda barnet som blivit det svenska namnet. På biblioteket hittar du också Harry Potter och de vises sten på åtta olika språk. Har du ännu inte gått i Hogwarts korridorer? Läs och förundras!

Böcker och filmer om Harry Potter på biblioteket

Visa fler titlar...

Skrivet av: Kerstin Ydrefors den 14 december 2017