En egen lott

Odensalas koloniträdgårdar i Östersunds utkant, Tantolunden på Söder i Stockholm eller bara de lite okända kolonier man susar förbi med tåget.

Alla koloniområden har sin lockelse. Och visst verkar kolonisterna, som de kallas, vara ett särskilt harmoniskt släkte?

De första svenska kolonilotterna anläggs 1895 i Skåne. Den goda idén om att odla i städerna kommer från början från Tyskland, och når vårt land via Danmark. Industriarbetarna och alla som bor trångt och mörkt i städerna, behöver inte bara odla potatis och annat för att klara sin försörjning. De behöver också ljus och frisk luft, omväxling från vardagens slit och det förenande band som täppan är för en familj. 

I det tidiga 1900-talet blir de samhällsengagerade stockholmskvinnorna Anna Lindhagen och Anna Åbergsson pionjärer inom den svenska kolonirörelsen. Och det är en rörelse som växer i hela landet. Gamla koloniområden försvinner tyvärr med tiden, exemplevis under 1970-talets rivningsvåg, medan nya tillkommer. Idag är intresset större än någonsin, och handlar förstås mer om ett sätt att leva, än om att klara livhanken. Den kärlek och omsorg som kolonisterna lägger ner på sina odlingar och stugor är till glädje för många. De gemensamma vägarna eller stigarna i koloniområdena är helt eller delvis öppna för allmänheten, så man får ju ofta gå där! Och titta längtansfullt på prydliga grönsaksland, snickarglädje, doftande pioner, blekrosa jättevallmo...

Två tips på bra länkar: 
Koloniträdgårdsförbundet 
Här finns inspiration och information, bl a en liten film om förbundets 90 år, 1921-2011.

Stockholmskällan 
En guldgruva för alla stockholmsintresserade! Koloniområdena i och kring staden är många. Se gamla stadgar, ritningar till hus, brev, nya och gamla bilder, och läs hela Anna Lindhagens bok Koloniträdgårdar och planterade gårdar, från 1916. Missa inte kolonisten Gotthard Ljunglöfs upprörda och välformulerade brev till Anna Lindhagen 1914, då han på grund av stränga regler hotas att mista sin lott, för att han odlat för mycket potatis på den.

Ett boktips

 1. Lusthus & långa höstar

  Av: Feuk, Ditte Tipsat av: Anna-Kari Bäckvall

  Läs om koloniträdgårdarnas historia och dagens kolonister.

Mer läsning

 1. Koloniträdgården

  Undertitel: odlarglädje, stugliv och praktiska tips
  Av: Nilsson, Kenneth
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2004
  Klassifikation: Trädgårdsskötsel
  Finns som: Bok
 2. Franska kort

  Av: Brander, Anna-Lena
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2018
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. Gröna fingrar sökes

  Av: Estassy, Annika
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2018
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 4. Så tuktas en svinpäls

  Av: Davidson, Pia F
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Anna-Kari Bäckvall den 4 juni 2020