Den svenska skogen

Vandra i fint sällskap och läs om skogsarbete förr och nu, om skogens historia och framtid.

Alla mina dikter är ett steg in i skogen
till mörker,
betesmarker,
spårsnö,
kråkögon 

Så skrev den norske poeten Erling Indreeide.

Sverige består till 70% av skog. Skogen förr var överlevnad och kallades fattigmans päls. Skogen idag har så många betydelser. Den är nationalpark, skafferi, arbetsplats, produktionsenhet, en plats för friluftsliv och jakt, ett förråd av ved och virke, en plats för tröst och för en del nästan ett slags kyrka. Och idag är den också föremål för en debatt om ett skogsbruk i brytningstid.

Att få gå i skogen betyder mycket för många människor. Hoppas att också kommande generationer hittar sin skogsstig. Inne bland träden, med växtlighet och djur, finns en alldeles särskild stämning, som vi nog kan behöva.

Jag är säkert inte ensam om att aldrig glömma min barndoms skogar. För mig är det de ljusa lingonmarkerna jag minns bäst. Jag minns också basvägen som övergick till en stig med många rötter och som gick genom gammal granskog och väglöst land den allra sista biten på väg till farmor och farfar. För att inte tala om känslan att som jämte för första gången uppleva ljuset i en bokskog.

Sveriges gröna tröja är en 18 minuter lång film från Filmarkivet. Med manus av Albert Viksten berättar den om svenskt skogsbruk som det såg ut 1951, i svartvita bilder och med tidstypisk musik. Den då moderna motorsågen kräver två man, men vilken revolution det måste ha varit att inte längre behöva såga för hand. 

SkogsSverige är skogsnäringens egen portal. 

Skydda skogen är en hemsida till gammelskogens försvar.

Här är tips på ett urval faktaböcker, två romaner och en film:

  1. Träd

    Av: Wetterberg, Gunnar
  2. Skogen

    Av: Lindholm, Margareta

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Anna-Kari Bäckvall den 18 april 2018