Säkerhet och integritet
Känner du oro kring säkerheten när du använder digitala tjänster. Lär dig mer så att du kan känna dig tryggare när du använder e-legitimation med mera.
Säkerhet och integritet allmänt
- Checklista över hur du skyddar dig och din digitala information från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
- Digitala Jag är ett samarbete mellan Google och Arbetsförmedlingen med korta kurser i grundläggande digitala färdigheter. I utbildningen om Säkerhet och integritet lär du dig på ungefär 45 min mer om id-stöld, barnsäkerhet, e-handla på nätet och digitala fotspår.
- Internetstiftlesen har ett avsnitt på sin webbplats som handlar om hur du kan agera säkert på Internet Till exempel hur du avslöjar falska webbsidor.
Digitala betaltjänster och bank-id
- På betalningshjälpen.se hittar du mycket information om betalstjänster och din digitala ekonomi. Där finns en bra ordlista och hur du skaffar Swish eller Bank-id. Några svenska banker, Mastercard och SPF står bakom webbplatsen.
- Läs om vad du behöver tänka på när du skaffar och använder e-legitimation, från Myndigheten för digital förvaltning.
- Telia har en podd som heter Digitala seniorer där avsnitt 2 handlar om just digitala betaltjänster.
Handla online
- Det kan kännas osäkert att börja handla saker online om man aldrig har gjort det förut. I Funkabutiken kan du öva på att hitta det du vill köpa och prova alla steg fram till kassan utan att vara orolig för att förlora pengar.
Bedrägerier
- Brottsofferjouren ger dig bra information om hur du undviker bedrägerier på internet. Du hittar tips kring romans-, investerings- och vaccinationsbedrägerier och det finns även ytterligare länkar att läsa vidare.
Säkra lösenord
- MSB har en bra checklista för säkra lösenord.
Digitala spår
Denna film från Internetstiftelsen ger dig fyra tips på hur du minskar dina spår på nätet. https://youtu.be/ZwGPdrkCbhI
Sidan uppdaterad 2021-12-15
Sidansvarig: Therese Sundqvist