Julläsning 2020

Julläsning 2020

Ett år där inte mycket har varit som det brukar, kanske kommer även julen att bli väldigt annorlunda för många i år. Något som däremot alltid är som vanligt, är att vi vill dela med oss av några av våra bästa tips inför julläsningen.

Malin

I år är inget vanligt år och som det ser ut med restriktionerna så kommer jag mest troligt inte fira jul tillsammans med familjen och ibland får det bli så. Däremot så kommer jag att sakna bygden jag är född i och då tänker jag att jag kan resa dit med hjälp av en bok. Så mitt tips till er är att ”resa hem” eller ”resa bort” med hjälp av böckerna.

Jag själv kommer att ”åka hem” med är en deckare av Per Holmlöv som heter Röd snö. Den utspelar sig i Åre Gruvby, vilket är en blandning av påhittat och sant, och på fjället i skuttorpet utspelar sig ett svartsjukedrama som slutar med mordbrand där tillslut hela byn engagerar sig i att finna den skyldige. Förutom att den berättar om min hembygd så tänker jag även att det passar bra med en mysdeckare till jul.

En bok jag kommer att ”resa bort” med är en gammal favorit. I Dash och Lilys utmaningsbok av Rachel Cohn och David Levithan möts Dash och Lily under julen med hjälp av utmaningar i textform via en anteckningsbok på bokaffären The Strand i New York. De lär känna varandra genom att utsätta varandra för roliga och finurliga utmaningar och de vet inte vem den andra är förrän senare. Om jag hade drömt om en jul i storstad så hade jag velat att den hade varit såhär. Fylld med böcker och tokigheter och nya perspektiv. Boken finns numera också som tv-serie på streamingtjänsten Netflix.

Förra året tipsade jag om Midnattstid av Benjamin Read och Laura Trinder och i den fick vi följa Emily (och en tjuvåkande igelkott som heter Kotte) som gav sig ut på äventyr för att finna Emilys mamma och pappa i ett land som bestod av magi. Nu har del två av det magiska äventyret ankommit och jag rekommenderar att ni slänger er över Midnattsskri på en gång för ännu mer äventyr i midnattstimman. Välj att "resa iväg" till ett magiskt land fullt av varulvar, vampyrer och vandrande bibliotek.

Åsa

Hade tänkt resa i jul, men de planerna får läggas på is. Istället tipsar jag här om böcker som utspelar sig på tågstationer och under en härlig matlagningsresa där inget blev som det var tänkt.

En adventsbok av ett ovanligare slag är "Nattexpressen" av Karin Erlandsson med illustrationer av Peter Bergting. Elvaåriga Danja åker varje jul till mormor som bor i en nedlagd tågstation. Men det här året är inte mormor som vanligt. Hon känner inte igen Danja och verkar trött och förvirrad. Mormor pratar om en nyckel som måste hittas. Samma natt väcks Danja av ljudet från ett tåg, trots att det inte går några tåg till stationen längre. Tåget heter Nattexpressen och Danja kliver ombord. Ett spännande och hjärtevärmande äventyr om kärlek, glömska och minnen.

För den som vill ha lite mera skräck vid tågstationen så kan jag rekommendera "Slutstation" av Mia Öström. Den här tågstationen är allt annat än trevlig. Här tvingas Iris tillbringa sommaren med sin mamma och hennes nya kille. Dom har köpt stationen och nu ska det renoveras. I samma stationshus bodde Maria 1943, då något fruktansvärt hände. En hälsning utanför dörren får in Iris på ett farligt spår. En riktig nagelbitare.

Christoffer Holst bok "Solsken och parmesan" handlar om en resa som inte riktigt blir som deltagarna har tänkt sig. Just en sådan resa som vi ändå kan drömma oss bort till nu. En matlagningsresa till Italien blir oväntat en resa till Öregrund vid Roslagens kust, när hotellet i Italien har brunnit upp. Väldigt långt ifrån vad jag vanligtvis läser, men det var härligt med lite värme, sol, kärlek och god mat just nu.

Douglas

Mark Twains ”Miljonpundsedeln och andra berättelser” är en bok jag brukar återvända till i juletid. Boken består av korta berättelser eller noveller och är lätt att hänge sig åt en kort stund i vintermörkret under en filt. Det som tilltalar mig med boken, förutom att den går att läsa selektivt, är Twains spetsfundiga och burleska humor. Större delen av berättelserna är av humoristisk karaktär även om någon enstaka tragedi har letat sig in. Twains berättelser är gamla och några texter är i viss mån daterade men hans estetiska färdigheter och humoristiska ådra är trollbindande. Utan Mark Twain skulle vi inte ha böcker som ”En man som heter Ove” eller ”Hundraåringen som klev ut genom ett fönster och försvann”, böcker vilka drar ur Twains humoristiska arv.

Av nostalgiska skäl är ”Kalle och chokladfabriken” av Roald Dahl starkt förknippad med julen, då helst uppläst av Ernst Hugo Järegård. Har länge letat en ersättare till denna bok och äntligen har den kommit! Tilly och Bokvandrarna av Anna James är som en varm, härlig, förunderlig och spännande matiné, det blir några underbara timmar att spendera med barnet/barnen under julen. Boken är välskriven och äger en underbart magisk aura precis som ”Kalle och chokladfabriken”. I ”Tilly och bokvandrarna” upptäcker Tilly att hon kan se karaktärer i sina favoritböcker och besynnerligast av allt att hon även kan nedstiga på boksidorna och sålunda bli en del i berättelsen. Men allt är inte som det verkar i berättelsernas värld. Håller boken som en utmanare att bli en modern klassiker.

Ser mycket fram emot att läsa biografin "Do what you want" om det stilbildande punkbandet Bad Religion (kanske med deras julskiva spelandes i bakgrunden) som banade väg för punkexplosionen på 1990-talet och fick band som NOFX, Offspring, Rancid och Green Day att nå en bredare publik.

Elin

I år kommer min julläsning faktiskt vara ganska så “julig”. Tidigare år har jag snarare lyft fram böcker som fått mig att må bra, eller bäddat in mig i någon form av harmonisk lugn, en känsla som passar fint i jultider, men i år blir det alltså julrelaterade böcker (och lite annat juligt) så håll nu hårt i tomteluvan!

Marianne Cedervalls böcker brukar förflytta oss ut till Gotland, men i denna nya cosy crime-serien som tar avstamp i boken “Dö för vårt syndiga släkte” landar vi istället i ett snötäckt Dalarna. Prästen Samuel tar sig an, aningen motvilligt, ett vikariat i Klockarvik i Dalarna, en plats som inte direkt gjort sig känt för att vara i händelsernas centrum. Det som möter Samuel när han väl är på plats är dock ingenting han någonsin kunnat föreställa sig.

Jag ser själv verkligen fram emot att kura hemma och sätta tänderna i en sådär lagom ryslig deckare inbäddad i julkänsla.

Om ni vill ha ett gott skratt i julklapp kan jag rekommendera “Den omöjliga pojken” av Ben Brooks. Det är måndagen före jul. Oleg och Emma är bästa vänner men de saknar sin tredje vapendragare Sarah som flyttat. Det är tre små grisar, de tre musketörerna och de tre goda feerna men ingen i deras klass kan ta Sarahs plats. Vad gör man då? Jo, när det dyker upp en vikarie hittar Oleg och Emma på en ny klasskompis, Sebastian Cole. Sebastian Cole är som ingen annan, han slåss mot ormar med en baguett och färdas i rymden i en egen rymdraket han fått i present av sina rika föräldrar. Men, vad händer när Sebastian en dag står där utanför sin rymdraket? Och varför är det snögubbar som rör sig ute på gatorna om nätterna? Och vilka är “Institutet för overklighet”? Och varför vill de få tag på Sebastian? Och vad har allt detta för betydelse för julen? En väldigt underlig men otroligt rolig bok för de i åldern 9 – 12.

Jag har tipsat om detta tidigare och nu gör jag det igen, varför inte återvända till någon äldre julkalender ett avsnitt om dagen ända fram till jul? Vad sägs om Tomtemaskinen med Pettson och Findus? Eller Albert och Herberts julkalender? I år vill jag särskilt lyfta fram Dieselråttor och Sjömansmöss. Jag var själv 10 år när denna kalender sändes på tv 2002 och det är den sista julkalender som jag verkligen minns från min barndom. Utöver en fin historia så får man även äran att njuta av fantastiskt skådespel från Lasse Brandeby, Brasse Brännström, Per Oscarsson och Sven Wollter som tyvärr inte längre finns bland oss.

Inger

Det har kommit och kommer ut en mängd självbiografier eller självbiografiska romaner. Jag vill tipsa om tre av dem som jag har läst och som jag tyckte väldigt mycket om.

”Jag försörjer mig som tennisspelare, trots att jag hatar tennis. Hatar det med en mörk och hemlig passion, det har jag alltid gjort.” Orden är skrivna av den före detta tennisstjärnan André Agassi som har skrivit självbiografin ”Öppen”. Den kom ut i USA 2009, men översattes till svenska först förra året. Den har blivit mycket uppmärksammad och har t o m utsetts till en av de bästa sportbiografierna någonsin. Spännande och fängslande, personlig och rolig – och man behöver inte vara sportfantast för att uppskatta den!

Hon gav fyra decennier av sitt liv till politiken. Ingen politiker har hörts, synts och kommit tillbaka på samma sätt som hon. Men när hon under stort tumult avgick som Nationell samordnare mot våldsbejakande extremism 2016 var hennes tid vid makten slut. Hon utsattes för ett vidrigt mediedrev, drog sig undan och blev tyst. Nu berättar Mona Sahlin i självbiografin ”Makt – lös” personligt och levande sin historia. Om hur hon upplevde att under lång tid vara jagad av medierna dygnet runt; om hur det är att vara kvinna i politiken och alltid bli granskad annorlunda och hårdare än männen; men också reflektioner över makt och hur den påverkar oss.

Den tredje boken är en självbiografi skriven i romanform. Det är Mors Dag och Frida har glömt att skicka blommor till sin mamma Rosita. Lite senare missar hon mammans telefonsamtal och när hon ringer tillbaka till mamman svarar hon inte. Dagen efter hittas mamman död – hon har tagit sitt liv. Hennes sista hälsning till Frida finns i brevet som hittas i hennes lägenhet: ”Frida, nu fick du som du ville”. Det är medieprofilen Frida Boisen som i boken ”Berätta aldrig det här” skildrar sin barndom och uppväxt, föräldrarnas skilsmässa och den såriga mor-dotter-relationen. En väldigt välskriven och gripande bok och trots sitt tunga och allvarliga ämne är den lättläst, kanske just därför som den går rakt in i hjärtat.

Kerstin

När många stannar hemma över julen finns det kanske extra mycket tid för att läsa högt tillsammans. Ishavspirater är precis så där härlig och otäck som riktigt bra äventyr är. Frida Nilsson berättar om Mikki som blir bortrövad av den hemska kapten Vitskägg, dömd för evigt arbeta i Vitskäggs diamantgruvor och att aldrig se dagsljuset igen. Men som Astrid Lindgren skulle ha sagt så finns det saker man bara måste göra och Mikkis storasyster Siri ger sig av för att rädda sin syster ur Vitskäggs käftar. Ishavspirater berättar om sorg, om mod, om att som barn ta på sig en vuxens ansvar och om att kanske, kanske hitta ett spår av ett hjärta längst inne i den svartaste av själar.

Just nu kan det kännas extra välkommet att sjunka in i fantasivärldarnas härlighet och glömma omvärlden en stund. Uprooted är den allra mest förtrollande fantasyroman jag någonsin läst, svindlande och magisk. Naomi Novik berättar om en liten by i utkanten av Skogen, där ondskan ruvar djupt under trädens rötter; om trollkarlar och häxor och, kanske framförallt, om två tonårsflickors odödliga vänskap. Det är så vackert och hemskt, fasansfullt och sorgligt, att det sätter sig rakt i hjärtat.

”Vet du att nyårskyssen säger hur resten av året kommer att bli?” Anna Ahlund, Sverige okrönta YA-drottning, bjuder på julens och nyårets smällkaramell. Avsluta året så bubbligt och härligt det bara går med Saker ingen ser och följ med i korridorerna på Sibylla allmänestetiska läroverk. Här finns Johannes, som vilset söker efter vem han är, tvillingarna Linn och Aron, Yodit som målar och inte känner att hon passar in, Fride som är så kär i Miriam att hen inte kan tänka på annat. Och så Sebastian, som ska kyssa en ny person varje månad. Han kunde inte ha valt ett trassligare nyårslöfte.

Catharina

I år kommer jag i julstämning genom att läsa Tove Janssons Julen kommer till Mumindalen. En annan berättelse att njuta av i jul blir Mio min Mio av Astrid Lindgren. Inte bara för det nya fina omslagets skull, utan för att jag minns boken som sagolikt bra och spännande. Det har helt enkelt blivit dags för mig att läsa den igen, 40 år senare, och följa med Bo Vilhelm Olsson till det magiska landet i fjärran. Passar jättebra som högläsning för barn som gillar när det är lite läskigt, från 8 år och äldre.

Jag ser också fram emot att läsa Människan är den vackraste staden av Sami Said. En bok som jag missade att läsa när den kom för några år sedan. Julen är en helt perfekt tid att läsa ikapp. Det sägs att författaren Sami Said har ett språk som är alldeles självlysande och vad behöver vi i mörkret om inte ljus. Boken handlar om flyktingar från Afrikas horn på drift i Europa och hur det är att bli tillfälligt strandad i Sverige. En slags sannsaga om papperslösa och samhällets marginalmänniskor. Om livsvillkor, hopp, kärlek och drömmar.

Konrad

I år vill jag tipsa om läsvärda böcker som passar fint till brasan, soffan eller sängen. Låt julmörkret svepa dig in och följ med i bokens berättelse.

Harpa av A. Audhild Solberg utspelar sig i den norska skogsbyn Elverdal, där Agnes ska tillbringa sitt höstlov. På väg från Oslo får hon syn på något märkligt i skogen. Hon tror sig se en människoliknande varelse med tofsar på öronen, men som definitivt inte är av det mänskliga släktet. Hon släpper den absurda synvillan fram till en lokalinvånare har anfallits av något som sägs vara ett lodjur med skabb. Agnes blir mer och mer övertygad om att det är något annat som härjar, framförallt ju fler personer som försvinner i skogen. Harpa är en ungdomsroman med skräckinfluenser, men låt dig inte luras; den passar lika bra till vuxna.

Resan till Pandoria av Gijé & Carbone är första delen i serien Glaskulans värld. Det är en serieroman för unga som utspelar sig i en annorlunda värld. Du får följa med en flicka som får en glaskula som visar sig vara något helt annat än hon trott från första början. Boken är lättläst och innehåller fina illustrationer som kompletterar berättelsen narrativ.

Spökhusets hemlighet av Kristina Ohlsson passar utmärkt för den som vill läsa en julrysare. Alba och Ellen hälsar på morbror Baltzar. Han plockar fram och visar flickorna ett gammalt miniatyrhus. Det placeras i systrarnas rum och därefter börjar Alba höra viskande röster på natten.

Anna-Kari

Gentlemen, Gangsters och nu Renegater. Jag längtar efter Klas Östergrens sista del i trilogin, men vill läsa om från början. I Gentlemen får jag träffa bröderna Morgan igen, besöka den fascinerande lägenheten på Hornsgatan i Stockholm och åter försjunka i en välskriven och skamlöst underhållande roman. Som jag älskade den, när jag läste den första gången 1980!

Att själv få tips av biblioteksbesökare är mycket fint. En storlåntagare pratade så lyriskt om Morgenstjernen av Karl Ove Knausgård, att jag måste låna den nu. Inte kan jag stå emot en riktig tegelstensroman på norska, om människor på Sørlandet och en enorm stjärna som oförklarligt dyker upp på himlen.

En bok som jag aldrig tröttnar på är Vinterns goda ting av Anna & Fanny Bergenström. Det är en riktig klassiker. Den bjuder på allt tänkbart kring julen, som mat, blommor, prydnader, pepparkakshus och kransar, men greppar också över hela vinterhalvårets mat. Och att bläddra bland alla rofyllda och stämningsfulla bilder är en lisa för själen.

Sofie

Här följer en blandad kompott med olika typer av böcker, gammalt och nytt.

Jag har precis avslutat en bok som överraskade mig, Bokhandeln på Riverside drive av Frida Skybäck. Det här är en varm feelgoodroman med en stor del sorg och kärlek. Vi får följa Charlotte som ärver en bokhandel i London av sin moster som hon aldrig träffat. Boken innehåller färgstarka individer, vänskap, överraskningar och historiska tillbakablickar till 80-talets London. Jag både skrattade och grät till denna berättelse. Den finns som ljudbok.

Julen är magisk så varför inte ha lite magi i läsningen också. Om du har viljan att ge dig in i fantasydjungeln rekommenderar jag böckerna om Alex Verus, en magiker i dagens London i 30-årsåldern. Han driver en magishop helt öppet och vägrar delta i magikernas politiska struktur vilket oftast går ganska dåligt. Det här är lättlästa, ganska korta böcker med högt tempo och den första boken heter Fated. Böckerna finns på engelska och är skrivna av Benedict Jacka.

Påven Johanna är en favorit. Med vissa delar sanning och vissa dela fiktion skriver Donna Woolfolk Cross en spännande och mäktig historisk skildring av ett människoöde, en myt. Johanna trotsar den medeltida katolska världen och lär sig läsa och skriva. Hon förklär sig till man och vetgirigt förkovrar sig i religion och läkekonst vilket leder till en inflytelserik position i Vatikanen. Johanna är modig och briljant och detta är en gripande berättelse om en kvinna som drömmer större än hon får.

 

Språk