Julläsning 2019

Julläsning 2019

​​​​​​​Har ni längtat hela året och vill frossa i julstämning? Eller vill ni helt enkelt läsa bra böcker när ni är lediga? Här får ni våra bästa tips!

Vi hoppas att ni får ordentligt med tid att läsa och önskar er alla en en riktigt fin julhelg!

Kerstin

Lagom till advent brukar det dyka upp minst en ny bok med 24 kapitel, ett att läsa varje dag fram till jul. Min favorit kommer alltid att vara Samuels sällsamma kalender, berättelsen om syskonen Samuel och Ossian som styr en gungstol rakt in i magins värld. En bok full av sällsamma händelser, berörande vardag och en varm sten som glöder och blir arg i Samuels inre varje gång föräldrarna inte har tid. En underbar bok att läsa tillsammans.

En av de finaste böcker som finns att högläsa är Till Vial, där planeten jorden är på väg mot sin undergång. Ombord på rymdskeppet Otõsan finns syskonen Gladys och Keaton, på väg mot räddningen på planeten Vial. Till Vial är ett äventyr för nutiden, en mörk framtidsskildring och en gastkramande saga som kniper om hjärtat. Men här finns också hopp - i det barnsliga modet, i förmågan att leka, i syskonkärleken. Till Vial är bäst när ni färdas genom rymden tillsammans.

Vad vore julen utan en smällkaramell? Young Adult- hyllans okrönta drottning Rainbow Rowell ramar in julens läsning med glitter och kärlek i Almost Midnight, eller Strax före tolvslaget på svenska. I en kort liten bok ryms två noveller, en hel kärlekshistoria och en nyfunnen vänskap i en Star Wars-kö.

Elin

I år blir min julläsning inte speciellt “julig”, utan det kommer mer att handla om att återvända till litteratur som jag redan har läst och som fått mig att må bra. Anledningen till detta är för att ge mig själv lite lugn och ro och möjligheten att komma igång med läsningen efter ett kortare uppehåll.

Något av de genuint roligaste jag någonsin har läst är bokserien skriven av Douglas Adams, The hitch hiker's guide to the galaxy. Det finns så många tillfällen där jag verkligen skrattade rakt ut. Har ni inte redan läst denna klassiker kan jag tycka att det är dags nu. Och har ni redan läst den kanske det är dags att göra som jag, läsa om den. Men, kom ihåg att ta med dig din handduk!

Som ett plåster för själen, det är en bra beskrivning av Stina Wollters bok Kring denna kropp. Denna bok får mig att gråta, bara för att några stycken senare skratta högt och gott. Boken behandlar möten mellan människor, kroppsideal som ifrågasätts, resor genom liv och såklart otroligt mycket mera. Språket är vackert och innehållet berör på djupet. Det får en verkligen att själv börja fundera kring hur ens egen relation till kroppen ser ut. Det är precis som Stina säger, “...om vi betänker att man ska vara död sen, skitlänge.”

Inger

Jag vill tipsa om de tre senaste böckerna jag har läst, tre väldigt olika böcker, med det gemensamma att alla är de riktigt bra.

Lena Einhorn är en av mina favoritförfattare och därför var jag förstås väldigt nyfiken på hennes senaste roman, Den tunna isen. För första gången har hon skrivit om sig själv, om en period i sitt liv när hon under några intensiva år hade en relation med Nicki. Ett annat huvudspår i romanen är hennes förhållande till sina föräldrar. Berättelsen rör sig fram och åter i tid och rum. En väldigt personlig och självutlämnande bok, som berör otroligt mycket.

Berättelsen om Nahr är Susan Abulhawas tredje roman och precis som i de tidigare böckerna så är det Palestina och ockupationen som är navet. Palestinska Nahr - som är uppväxt i exil i Kuwait - berättar sin historia inifrån en isoleringscell, där tiden tagit slut och hennes hår blivit askgrått. En poetisk, vacker, gripande och spännande historia.

En natt när jag vaknade och inte kunde somna om läste jag större delen av den här boken, som passande nog heter Nattugglor, skriven av den debuterande franska författaren Gabrielle Levy. Fem personer - kvinnor och män i olika åldrar - träffas en gång i månaden hos sömnspecialisten Hélène. De har sökt sig till henne för att de alla lider av sömnlöshet. Här börjar orsakerna till sömnlösheten komma fram och de knyter oväntade vänskapsband allteftersom de berättar om sina liv för varandra

Malin

För alla er som är som jag och älskar serien om Harry Potter så rekommenderar jag härmed två olika titlar som i mångt och mycket delar känslan som man får av att läsa Harry Potter-böckerna.

Den ena är Midnattstid av Benjamin Read och Laura Trinder och i den får vi följa Emily (och en tjuvåkande igelkott) som ger sig ut på ett äventyr för att finna Emilys mamma och pappa. Äventyret beskrivs med allvar och humor och en uppsjö av magi!

Den andra jag vill rekommendera är Nevermoor – Morrigan Crows magiska förbannelse av Jessica Townsend där Morrigan är en flicka född med en förbannelse och hennes liv ska sluta när hon fyller elva år. Men istället får hon hjälp med att komma till en magisk skola i Nevermoor och får ett rum på ett hotell som förändrar sig efter hur hon vill ha det men för att få stanna kvar måste hon tävla mot hundratals andra ungdomar och visa att hon har en speciell talang. Klarar hon inte av prövningarna måste hon resa tillbaka till sitt eget liv och kanske dö. Läs den för att se vad som händer.

Om ni känner för att starta ett lite större fantasy-projekt så rekommenderar jag serien om Skivvärlden av Terry Pratchett. Den kommer att få er att skratta, fundera och gråta på samma gång. Första delen i serien heter Magins färg och i den får ni följa den misslyckade trollkarlen Rensvind när han möter den världens första turist.

Anna-Kari

Snösystern av Maja Lunde och Lisa Aisato är en av alla kalenderböcker med 24 kapitel som kommit de senaste åren. Julian älskar julen, men allt fint i livet är borta efter storasysterns död. Med flickan Hedvig från det spännande gamla huset kommer ljuset in i hans liv igen. Läs den här boken högt eller läs den själv. Det är en makalöst fin julberättelse om syskonkärlek, sorg och glädje, med gammaldags och stämningsfulla bilder.

En bok jag alltid återvänder till är Vinterkalas av trädgårdsinspiratören och matkreatören Hannu Sarenström. Den är en fröjd att bläddra i. Tillsammans med matlagande goda vänner har han skapat en personlig och inbjudande vinterkokbok, som alltså inte bara handlar om julen. Bilderna från hans vackra hus på Kinnekulle är väldigt inspirerande och följer man hans recept blir det gott!

Den brittiska författaren Kate Atkinson är en stor favorit. Hon är smart och originell, hon skriver både osentimentalt och vackert, hon har humor. Hennes senaste bok Festive spirits bjuder på tre mycket korta noveller om människor i jultid. Och för alla som har saknat Jackson Brodie, melankolisk privatdetektiv som älskar kvinnliga countrysångerskor, finns nu Big sky att låna.

 

Språk