Julläsning 2017

Julläsning 2017

Oavsett om du plockar upp en gammal favorit eller hittar stämning i något helt nytt så innebär julen ofta mer tid för läsning.

Malin

För mig är julen en tid att slappna av och koppla bort från världen vilket gör den tiden alldeles ypperlig att läsa böcker och försjunka ner i en film. 
I min familj har vi som tradition att se filmen Flåklypa Grand Prix som är en norsk stop motion-animerad familjefilm där kanske en av världens coolaste bilar är i mittpunkten. Rekommenderas till alla åldrar.

Bland böckerna återkommer några klassiker, så som Harry Potter och de vises sten av J.K. Rowling men den jag alltid läser åtminstone några sidor ur är Unga Kvinnor av Louisa May Alcott. Den handlar om fyra systrar som växer upp under 1860-talet och man får följa deras vardag och deras liv. Den finns även som film som även den rekommenderas för allmänt snömys och vackra kläder. 

En nyare jultradition för mig har blivit att läsa Nick & Norahs oändliga låtlista, en ungdomsroman som utspelar sig under julen där man omväxlande får följa Nick och Norah genom deras äventyr. Det är på något sätt jul när något utspelar sig i New Yorks snöyra! 

En bok för alla oss som reser mycket under julen och dricker många koppar te eller kaffe rekommenderas starkt boken M Train av Patti Smith. Följ med i en samling välskrivna essäer som dras oss med till olika länder och diverse tankesprång. Andas men utvecklas. Nutidsprosa med en hint av olivolja. 

Då jag inte är ett stort fan av julmusik, förutom Lars Vegas trio som vi tidigare har berättat om, så skulle jag rekommendera er alla att lyssna till tonerna från Janis Joplin, Jimi Hendrix, Joe Cocker och alla de som spelade på Woodstock 1969. Musik från förr som ger kraft och hopp inför framtiden. 

Kerstin

Följ med till Ishavspiraternas kalla näste och polarnattens mörka hemligheter. Eller värm dig med tolv julberättelser och recept. 
När midvintern lägger sitt mörka täcke över tillvaron är det extra kusligt att ge sig in i en spökhistoria utan dess like. I Dark Matter (Evig natt) av Michelle Paver möter du enstöringen Jack som blir ensam kvar av forskningsexpeditionen på Svalbard just när solen går ner vid horisonten för sista gången. Fyra månaders mörker väntar och djupt i isen, kanske även någonting annat. Närvaron av något ondskefullt och Jacks fruktansvärda ensamhet gör Dark Matter till en av de mest hårresande spökhistorier jag läst. 

I år ser jag fram emot att få en ny julfavorit. I Juldagar får du kliva in i Jeanette Wintersons magiska jul, förtrollas av muntra andar och reflektioner om kärlek men också möta spökhusen, frostlandskapen, de mörka berättelserna. Allt ackompanjeras av tolv julrecept från det Wintersonska hemmet. Juldagar är som en pralinask, en berättelse för varje julens dagar.

Ett barn som rövas av den fruktade ishavspiraten Vitskägg är ett förlorat barn. I evighet får de slita i Vitskäggs diamantgruvor. Men som Astrid Lindgren skulle ha sagt så finns det saker man bara måste göra och när Siris lillasyster Miki blir bortrövad gör Siri det ingen annan vågar och ger sig ut för att rädda Miki. Ishavspirater av Frida Nilsson är ett underbart äventyr att läsa högt tillsammans hela familjen, eller som egen läsning för barn från ungefär 8 år. En av de finaste böcker jag vet. 

Åse

Vad sägs om en cliffhanger till jul?  
Efter inte så lyckade Inferno är kungen av cliffhangers tillbaka med en ny spänningsroman med den ständigt lika sympatiske professor Robert Langdon. Denna gång jagar Langdon, tillsammans med en blivande drottning, symboler och koder som kommer att förändra världen – eller åtminstone vårt sätt att se den. Med livet som insats gör de allt för att hela världen ska få ta del av deras gemensamme väns banbrytande upptäckt om livets uppkomst. Men vilka är det egentligen som motarbetar dem? 

 Dan Brown är mästare på att skriva så spännande att en nästan inte kan lägga ifrån sig boken och vad kan passa bättre under julledigheten än att tillbringa några timmar under en mjuk filt tillsammans med denna underhållande berättelse om skapelse och liv?  

Inger

Historiskt familjedrama.  
Någonstans brister himlen av Erika Olofsson Liljedahl - som utspelar sig i Bohuslän och Skåne på 1920-talet - är både ett spännande familjedrama och en gripande uppväxtskildring med ett poetiskt och vackert språk. Men det är också en berättelse om fattiga och rika, om ett samhälle i förändring, om modernisering och framtidstro. 
 

Språk