Julläsning 2016

Julläsning 2016

Att varje år läsa om Jul på Hellesta av Margit Söderholm...

... Att ta fram Anna Bergenströms Vinterns goda ting och tänka att den står sig fint år efter år. Att än en gång titta på Love actually och bli lite rörd när Bill Nighys slitne sångare kramar om sin manager. Att frossa i bilnostalgi med årets bok av Peter Haventon. Eller att ladda med en hög böcker som hjälp att glömma allt vad jul heter. Alla har vi det vi längtar efter och i bästa fall får vi lite tid att njuta av böcker, filmer och musik i jultid. Vi på Östersunds bibliotek önskar alla en riktigt God jul 2016! och rekommenderar våra favoriter.

  

Anna-Kari

Barndomens bästa tv-serie, nu på DVD, är adventstradition för mig. Å, att få försjunka i sent 1960-tal, julstämning, spänning, Bergslagsmiljöer, gamla hus, Thorstein Bergmans fina "Balladen om kråkguldet". Jag blir aldrig för gammal för Kråkguldet!

Skådespelaren Sven Lindberg har gjort en riktigt bra inläsning av Charles Dickens En julsaga, med titeln En spökhistoria vid jul. Lyssna till en vacker, stämningsfull och skrämmande berättelse om den snåle Scrooge och hans förvandling i 1800-talets London. 

Vinterkalas av trädgårdsinspiratören och matkreatören Hannu Sarenström är en fröjd att bläddra i. Tillsammans med matlagande goda vänner har han skapat en personlig och inbjudande vinterkokbok, som alltså inte bara handlar om julen. Bilderna från hans vackra hus på Kinnekulle är väldigt inspirerande och man blir lockad att testa recepten. Lussekatter som Hannu gör dem blir väldigt bra! 

Jag tänker än en gång läsa om kortromanen God jul av Jonas Karlsson. Vad händer i ett litet svenskt kommunhus när kommunchefen vill placera ljusstakarna så att orden God jul bildas i fasaden? Några medarbetare får ljusstake i sitt fönster, andra inte, någon vill inte ha. Jonas Karlsson har skrivit en både rolig och hemsk liten historia om makt, managementspråk och mänskligt beteende. Den är riktigt underhållande. 

Carin  

Mumintrollen firar inte jul. Trots det är de för mig nära förknippade med just julen tack vare Mumindalen, den julkalender som visades på tv 1973 och som även finns på DVD. 

Från muminvärlden kommer också den tänkvärda berättelsen Granen som ingår i boken Det osynliga barnet. "Mamma vakna, någonting hemskt har hänt. De kallar det jul." Mumintrollet har blivit väckt ur sin vintersömn och undrar varför alla är stressade och springer omkring och säger att de måste hinna en massa saker. Granarna ska få kläder och julen behöver massor av mat. Allt är väldigt konstigt och lite skrämmande men till slut kommer Knyttet och önskar muminfamiljen god jul, så den är kanske inte så farlig ändå. Om man vill lyssna på Granen inläst av författaren själv, Tove Jansson, kan man göra det här. 

Kerstin  

En klassisk bok i sammanhanget är Charles Dickens En julsaga. Här får julälskaren en dos av stämning och juldoft men också en skräckläsare som jag blir mättad av spöken och svårmod. En liten dos av mysterium får läsaren på köpet. 

För den som vill ha en klassisk juldikt men på ett lite annorlunda vis rekommenderar jag den fina boken Tomten är vaken. Det är Viktor Rydbergs dikt "Tomten" tolkad av Astrid Lindgren och illustrerad av barnboksförfattaren Kitty Crowther. En mycket lyckad kombination, tycker jag, och en fin berättelse om en magisk vinternatt på en gammal gård... 

Personligen brukar jag alltid läsa om Harry Potter-serien vid jul, åtminstone första boken De vises sten. Kanske har det något att göra med att den var en livsomvälvande julklapp för mig när jag var en bokslukande elvaåring, men också för att den känns väldigt mysig och julig och lite lagom skrämmande. Perfekt är också att läsa den vid en längre ledighet då den absolut inte går att lägga ifrån sig. 

En annan bok som jag, utan undantag, läser om varje jul är Tragedi på en lantkyrkogård. I min mening är det en av Maria Langs absolut bästa deckare, en riktig julrysare i klassisk "slutet rum"-stil där julefriden och den stilla natten avbryts av ett mystiskt försvinnande och ett brutalt mord. Spänning och mord kan vara ett nog så välkommet avbrott i de lugna juletiderna... 

Åse 

Att slå in julklappar eller koka knäck utan att lyssna till Lars Vegas Trios julskiva Lars Christmas är för mig och min familj en omöjlighet. Och vid det här laget (skivan kom ut 1992) kan vi den i stort sett utantill, vilket inte hindrar oss från att brista ut i hejdlösa fnissningsanfall som om varje lyssning var den första. Den här julskivan är fånig, galen, elak, charmig och fullkomligt genial! 

Är det någonting som man aldrig ledsnar på så är det Pettson, den till synes buttre, men oslagbart charmige gubbe som bor tillsammans med sin spjuveraktiga katt Findus, vars outsinliga energi och livsglädje ständigt bubblar över! En av favoriterna är Sven Nordqvists Tomtemaskinen som är full av förväntan, finurliga uppfinningar och smusslande med hemligheter – och vem är det egentligen som knackar på dörren på julafton och frågar om det finns några snälla katter..? 

Språk