Julläsning 2021

Julläsning 2021

Jul, ett ord på enbart tre bokstäver som kan bära på så många upplevelser och minnen. Allt från de vardagliga till det storslagna. Allt detta och lite till vill vi dela med oss av till er i en digital julklapp bestående av fina boktips till en jul fylld av fantastisk läsning. God jul.

Sofie 

Att bli kär i sin bästa väns partner vill ingen, särskilt inte om det är du som tussat ihop dem. Nick har förlorat jobbet som advokat och tar ett jobb som jultomte på en galleria som sista utväg från arbetslösheten. Där möter han fyraåringen Alfie som bara önskar att hans mamma ska bli glad igen. Hur kan Nick neka honom det? Allt jag önskar mig till jul är en fin julroman skriven av Joanna Bolouri för dig som gillar feelgood. 

Kerstin

När vintern är som mörkast och kallast, då behöver jag lite extra magi i tillvaron. These Witches don’t Burn är den perfekta ljuspunkten i midvintern, särskilt om du är svag för härliga ungdomsböcker med häxor och hemliga sällskap. Hannah är en elementhäxa, en del av en hemlig klan som måste samla sina styrkor när mörk magi börjar visa sig i Salem. Det är inte helt lätt, särskilt inte eftersom Hannah också måste undvika sin ex-flickvän Veronica – och dejtar stans nya söta ballerina Morgan.

Åse

För några år sedan kom boken Portionen under tian: bra mat för dig, din plånbok och planeten, fullmatad med smarriga recept som de flesta har råd med till och med tiden efter jul när det kan vara lite knapert i kassan - och det helt utan att försaka goda smaker. I år släpptes uppföljaren Äta ute som visar enkla vägar till att tillaga lika prisvärda och mumsiga måltider utomhus. Du behöver verkligen inte vandra miltals i fjällen för att få laga mat vid öppen eld eller vid ett stormkök. Det passar minst lika fint att avnjuta lunchen i närmaste pulkabacke! 

Inger 

Marisol är född och uppväxt i Florida. Som barn har hon ofta fått höra berättelser om sin nyss bortgångna mormor Elizas uppväxt på Kuba och hur deras familj tvingades på flykt av revolutionen. Elizas sista önskan var att Marisol skulle sprida hennes aska i hemlandet. Under sin tid på Kuba lär sig Marisol mer om sin familjs historia. Hon faller också för en man, som hon upptäcker lever med farliga hemligheter. Boken Vi ses i Havanna av Chanel Cleeton är en vacker, fängslande och välskriven bok, med oerhört levande miljöbeskrivningar. 

Elin

Efter förra årets tips från mina kollegor valde jag att lyfta upp boken Tilly och bokvandrarna av Anna James och fick en läsupplevelse över det vanliga, det var lite som att komma hem in till värmen efter man varit ute i ett riktigt ruskigt väder. Denna fantastiska bok är del ett i en serie så jag väljer därför att lyfta fram del två - Tilly och de förlorade sagorna. Tilly har upptäckt att hon har förmågan att bokvandra, men precis när hon börjat upptäcka denna nya underbara gåva så finns det människor som vill ta det ifrån henne, och inte bara henne, utan alla barn! Det visar sig vara början på ett mycket större och farligare äventyr än vad någon hade kunnat ana. Passa även på att låna hem del tre - Tilly och äventyrskartan, för jag lovar dig, du kommer att vilja börja läsa den så snart sista sidan på del två har vänts.

Douglas

Sara Stridsbergs senaste skriftalster säger sig självt sena snöiga soffkvällar. Skriftalstrets språk, skört som silkestråd , svart som svavel. Stridsberg söker ständigt svårmod, samtidigt som språket sjunger skönt som sammet. Stridsberg sägs summera svensk skönlitteratur, så som samtidsnära skildringar ska. Så sänk skenet, sitt still, smaka språket, stilfullt, stridbart, Stridsberg...

Anna-Kari

Jack av Marilynne Robinson har jag sparat som en julklapp. Nu läser jag om hennes tre tidigare böcker i romansviten om den lilla staden Gilead i Iowa, för att komma i stämning. I berättelserna om två prästfamiljers liv på 1950-talet skriver författaren så vackert om att vara människa, om kärlek, nåd och tro. Det finns ett lugn i hennes ord som går rakt in och jag har längtat så efter den här fjärde boken.

Marie 

I boken De andra som hör till det sista som Toni Morrison skrev,  ger hon oss sina erfarenheter och tankar om rasismens världsbild. Det handlar om frågeställningar från en föreläsningsserie hon gav på Harvarduniversitetet 2016. I dessa reflekterar hon och fördjupar teman som ras, rädsla, identitet, varför vi låter oss luras av ett ”vi och dom-tänkande och varför vi har så stark önskan att höra till. Alltid med utgångspunkt från sina egna erfarenheter såväl som politik, historia och litteratur.

Åsa

Vilken läsupplevelse! Barnhemsbarnet Mika har en känsla för detaljer som är något utöver det vanliga. När hon dras in i en mordutredning och hjälper konstapel Valdemar Hoff, sätts hennes liv på spel. Det är bitande kall vinter i 1800-talets Stockholm och kylan, lukterna och utsattheten känns genom boksidorna. Det är spännande, roligt och hjärtskärande. En historisk spänningsroman för alla över 9 år. En perfekt högläsningsbok, för att få flera att dela spänningen med. Berättelsen har en underbar känsla barnets kompetens, känslor och situation. Nattkorpen av Johan Rundberg tilldelades, mycket välförtjänt, Augustpriset i barn- och ungdomsboksklassen 2021. Och du, läs de två följande böckerna i serien också. De är lika bra som den första!

Louise 

Åter igen får vi ta del av en ny lättsam och humoristisk bok av Karin Brunk-Holmqvist, Kyss Karlsson i nacken. 
Vi lär känna några härliga personligheter som bor på ”Knäppgökavägen”; bland andra systrarna Johanna och Blenda som smågnabbas, Hjördis som nybliven änka, Herman men fascination för grodor och alltid kikaren runt halsen, Klas från stora staden, Göte med skumt förflutet. De tittar på varandra misstänksamt bakom gardinerna och det gnisslar mellan dem där de sammanstrålar vid varubussen. Men – ett tänkt framtida vägprojekt av kommunen, tvingar dem samman kring problemet, de börjar se på varandra med nya ögon, livet på Knäppgökavägen blir inte sig likt!  

 

Språk