Sommarläsning!
Kanske har du redan gått på semester eller sommarlov, kanske har du några långsamma veckor kvar eller så är semestern redan förbi. Oavsett, så vill vi önska er en fin och inspirerande boksommar med lite härlig sommarläsing.
Sofie
Sommaren är den värsta årstiden på året! I alla fall för dig som inte tål solen. Det är en verklighet för Ella i Sara Molins bok Ta ner Solen. Ella bor med sin farmor och måste hela tiden tänka på hur länge hon är ute och att alltid täcka hela kroppen ordentligt. Hon måste alltid bära hatt och möts alltid av andras blickar och hur det viskas i hennes närhet. I boken följer vi Ella under ett decennium med hennes utmaningar, karriär, vänner och kärleksökande. Det här är en väldigt fin bok som grep tag i mig. Sara Molin skriver himla bra! Hade jag inte redan nyss läst den hade jag definitivt läst den i sommar.
Alltså, Emily Henry! Jag får alltid en bra känsla av hennes böcker. Som sommarläsning är de perfekta. I Book Lovers eller som den heter på svenska Bokälskare möter vi två individer som kör sitt eget race. De är framgångsrika inom bokbranschen och har en ganska cynisk syn på tillvaron. Dessutom tycker de inte om varandra. Jag älskar den här boken! … Jag älskar förvisso alla Emily Henrys böcker. Du blir inte besviken! I sommar kommer jag absolut läsa något av henne.
Vampyrer får en helt ny innebörd i From Blood and Ash av Jennifer L. Armentrout. Det är första delen i en fantasyserie där vi kliver in i en helt ny värld med vampyrer, varulvar och gudar. Är du ute efter en romantisk fantasyserie att läsa i sommar kanske detta är något för dig. Berättelsen handlar i stort om den artonåriga Poppy och hennes identitetssökande i en värld som är svår att förstå sig på. Poppy valdes som barn att bli jungfrun. Hennes liv är ensamt och inte riktigt hennes. Ingen får ta på henne, se på henne eller prata med henne. När hon blir tillräckligt gammal ska hon finnas värdig för gudarna och upphöjas. Hon möter nya vänner, fiender och kärlek på ett spännande äventyr.
Elin
Vad är väl en sommar utan riktigt bra deckare! För dig som inte redan noga valt ut din deckarläsning inför sommaren kommer jag här med två tips.
En bok som jag får ett sådant riktigt förväntanspirr av och som jag också har sparat för att kunna avnjuta under semestern är Lina Bengtsdotters senaste bok Lågorna. Bengtsdotter har en otrolig förmåga att beskriva landsbygd och de känslorna som uppstår när man återvänder hem till platsen där man växte upp. Spänning och försvinnanden blandat med gamla historier som river upp djupa sår från det förflutna, kan det bli bättre?
För att riktigt bädda in sig i sommarkänslorna läser jag Med döden som gäst av Carin Hjulström där jag får besöka ett sommargrönskande Säbyholm och åter igen gå och plocka inne i växthuset tillsammans med Siri och hennes brorson Anton.
Åsa
Att "binga" en serie har väl ändå blivit ett begrepp, jag gillar allt som oftast det. Men när det gäller böcker kan man få vänta ett tag på nästa del i serien. Speciellt om man, som jag, läser en massa nya böcker som är första delen i en planerad serie. Även om jag längtar väldigt mycket efter nästa del så var det väl värt att läsa dessa. Det gula ljuset av Augustin Erba om en hemlig och skrämmande värld bakom vår egen. Kuben av Nils Lundkvist, något så ovanligt som science fiction i norra Sverige, skriven för åldern 10-12 år. Rafsa vildpäls av Lena Frölander Ulf, en riktig allåldersbok om kampen mellan det onda och goda, kampen för vänskapen och så de otroligt uttrycksfulla illustrationerna. Till hösten kanske de kommande delarna har kommit.
Så tänker jag också att på sommaren kanske tiden finns att ge sig hän åt en riktigt tänkvärd roman som Anomalin av Hevré Le Tellier. Det är en thrillerliknande roman med många filosofiska bottnar. En roman som kräver sin koncentration, men som då också ger tillbaka tusenfalt. Det är spännande, oerhört roligt, filosofiskt, berörande och romantiskt på samma gång.
Robin
God litteratur är per definition gränsöverskridande, vilket i sig gör den relevant. Alltid. Ändå finns det böcker som bör läsas under ganska specifika förhållanden: i en stöt; i omgångar; under snöoväder; under ett träd i en lummig sommarträdgård. Den här boken hör till det senare kriteriet. Italo Calvinos Klätterbaronen är på samma gång en lättsam skröna som en omisskännlig klassiker. Efter att ha vägrat äta sin snigelsoppa får den unge italienske adelsmannen Cosimo nog. Han revolterar mot sin far och beger sig ut för att leva resten av sin tid uppe i trädkronorna – först i familjens trädgård och senare i den omgivande skogen.
En bok som har en mer direkt gränsöverskridande karaktär är Maggie Nelsons Blått, som med sitt korta format fritt hinner sväva mellan essä, poesi, filosofi och idéhistoria. Om jag ska ge en slags scenanvisning också för hur den här ska läsas, så är det precis så här: nära Storsjön, med uppmärksamheten delad mellan den blå himlen/vattnet och boken. Just uppmärksamhet är nämligen ett slags bärande tema här.
Hermann Hesses Siddharta eller Thomas Manns Bergtagen, det är frågan. Det står mig fritt att välja, men jag väljer att inte välja. Ett gott val! Den förra fjäderlätt (på flera sätt), den senare så tjock att den knappt får plats i utflyktsväskan. Båda perfekta val för sommarledigheten, när kroppen äntligen får inta ett slags semipermanent horisontalläge. Scenanvisning för läsning av Bergtagen: med utsikt över Sylarna. Nu verkar det som om jag valde Bergtagen i alla fall. Ett gott val.
Marie
Laurie Halse Anderson debuterade redan 1999 med Speak som sedan dess översatts till många språk. Hon skriver om det svåra som till viss del även är självupplevt, vilket märks, ämnen som mobbing, rasism och sexuellt våld. Juryn skriver bland annat följande i sin motivering:
”Med varsam intensitet manar Laurie Halse Anderson fram tillstånd, stämning och känslor och väjer aldrig för det allra svåraste.”
I hennes debutbok Säg något följer vi Melinda som varit på en fest som inte alls blev som hon tänkt sig. Laurie Halse Anderson når ut med den rädsla, frustrerande andning och sårbarhet som man som ung har svårt att finna ord för, när något fruktansvärt drabbar. Ett missförstånd med vänner och klasskamrater leder till ytterligare pressad situation med mobbing och utanförskap. Boken är så gripande skriven så det brinner till i min själ av medkänsla och det slår gnistor av hopp att huvudkaraktären till sist ska finna en väg ut. Trots att den har några år på nacken så är detta en ungdomsbok som även alla vuxna borde läsa.
I boken Vulkanens barn av Elin Nilsson får vi ett äventyr som tar oss med i berättelsen om Lea och Leas kusin Luma. De har växt upp tillsammans och betyder otroligt mycket för varandra. I deras värld måste unga förpuppas när de är tretton år och fem år senare vakna upp som färdiga vuxna, Luma vill inte förpuppas och ber Lea befria honom så snart hon kan. Lea kan inte göra det för om han inte förpuppas så riskerar Luma enligt sägnen att bli halvmänniska och galen. När Lumas puppa försvinner så ångrar Lea detta beslut. Hon ger sig ut i världen för att hitta igen sin älskade kusins puppa. Lea möter det onda och goda på vägen, såsom girighet, mod, svek och kraft att inte ge upp. Läsvärd spännande bok som lämnar en del frågor som ger utrymme till den egna fantasin och eventuell uppföljare.
Sofia
Hoppas på en varm sommar med mycket lästid i stugan! Med mig dit kommer jag ta The name of the wind av Patrick Rotfuss, en episk fantasy med magi och mystiska varelser - Starkt rekommenderad till mig av en vän som nästan aldrig läser, så då blev boken ett måste!
Då episk fantasy kan bli väldigt mättande (men å så värt det) tänkte jag bryta av det med Starling av Isabel Strychacz, en intergalaktisk kärlekshistoria som utspelar sig i den lilla staden Darling. Syskonen Delta och Bee måste skydda den mystiska pojken som föll från stjärnorna...
En bok jag länge tittat efter är Sofia Larssons självbiografi Gaslightad som handlar om hur hennes partner manipulerar henne nästan in i döden och hur hon tog sig fri - denna bok kommer garanterat leda till rysningar i sommarvärmen!
Thomas
I Det stora elefantupploppet och andra berättelser från Sveriges bråkiga 1800-tal beskrivs fem olika upplopp från 1800-talet. Boken är skriven av fem olika författare, av vilka flertalet är historiker verksamma vid Lunds universitet. Det närmast osannolika elefantupploppet som givit boken dess titel utspelade sig i Skänninge rådhus 1806, i samband med att en livs levande elefant för första gången visades upp i Sverige. De fem berättelserna i boken kan läsas var för sig, i vilken ordning man vill. De här intressanta episoderna återges sällan i andra böcker om svensk historia.
Christopher Polhem var en av historiens viktigaste svenskar, men är ändå märkligt okänd. Michael H Lindgrens Christopher Polhems testamente: berättelsen om ingenjören, entreprenören och pedagogen som ville förändra Sverige är den bästa biografin om honom. Uppfinnaren och industrimannen Polhem brukar kallas ”Den svenska mekanikens fader”. Hans skicklighet att konstruera maskiner var beryktad. Runt om i Sverige utförde han tekniska arbeten. Gruvpumpar, broar, dammar och mycket annat kom till. Polhem, som vi idag skulle kalla en entreprenör, hade ofta radikala och smarta lösningar på olika tekniska problem. Boken beskriver också Sveriges första steg från ett jordbruksland till en modern industrination. Läs och förundras över denne framstående man.
Radioprofilen Kalle Linds senaste bok är en läsvärd biografi över teaterdirektören och revyförfattaren Karl Gerhard, som under mer än ett halvt sekel var en av Sveriges främsta kulturpersonligheter. Kalle Lind visar i boken med titeln Karl Gerhard: estradör och provokatör varför Karl Gerhard fortfarande, nästan 60 år efter sin död, ännu är relevant för oss. Vi får också höra ett stort antal dråpliga och spännande historier från Karl Gerhards händelserika liv, och vi får en bild av hur det svenska kulturlivet såg ut för inte så länge sedan. Lättläst och underhållande.
Douglas
Annie Ernaux bok En flickas memoarer är en oerhört spännande och fascinerande bok ur ett narratologiskt- och kulturteoretiskt perspektiv, väl värd sin läsning om man är litteraturnörd som mig själv.
Författaren beskriver den unga kvinnan som är en yngre version henne själv men inte hon. Den unga kvinnan äger inte det förnuft eller den erfarenhet författaren själv besitter, detta är författarens mödosamma dilemma. Hon kan inte skriva om den unga kvinnan utifrån sina samlade erfarenheter eller kunskaper för dessa saknar den unga kvinnan.
Annie Ernaux bok kan sägas föra fram en dialog med Roland Barthes konklusion i sin Essä Death of the Author. Barthes beskriver i sin essä hur: ”En texts sammanhållning ligger inte i dess ursprung utan i dess destination. Dock kan denna destination inte längre vara personlig: läsaren är utan historia, biografi eller psykologi; hen är enbart det någon som enskilt håller ihop de spår av vilka den skrivna texten består.”
Barthes slutledning utgör grunden för Ernaux roman, där Ernaux tar idén vidare och innefattar den inte bara i relationen författare/text utan även i ett gigantiskt historiskt grepp där människa och dess historia aldrig någonsin är detsamma i sin grundade sammanhållning.
Kristina
För mig betyder sommar och semester nöjesläsning utan stress. Därför har jag några böcker på min att läsa lista som jag ska läsa långsamt och med eftertanke. Skogslandet: en granskning av Lisa Röstlund om våra skogar, biologisk mångfald och skogspolitik.
Älven i mig av Jannete Hentati har en sådan fin titel, den är jag nyfiken på. Hoppas på att få njuta av både skog och vatten i sommar!