Sommarläsning!

Efter en lång vinter och en kall vår kom den med besked, sommaren.

Kanske har du redan gått på semester eller sommarlov, kanske har du några långsamma veckor kvar eller så är semestern redan förbi. Oavsett, så vill vi önska er en fin och inspirerande boksommar med lite härlig sommarläsing.

 

Sofie  

Sommaren är den värsta årstiden på året! I alla fall för dig som inte tål solen. Det är en verklighet för Ella i Sara Molins bok Ta ner Solen. Ella bor med sin farmor och måste hela tiden tänka på hur länge hon är ute och att alltid täcka hela kroppen ordentligt. Hon måste alltid bära hatt och möts alltid av andras blickar och hur det viskas i hennes närhet. I boken följer vi Ella under ett decennium med hennes utmaningar, karriär, vänner och kärleksökande. Det här är en väldigt fin bok som grep tag i mig. Sara Molin skriver himla bra! Hade jag inte redan nyss läst den hade jag definitivt läst den i sommar.  

Alltså, Emily Henry! Jag får alltid en bra känsla av hennes böcker. Som sommarläsning är de perfekta. I Book Lovers eller som den heter på svenska Bokälskare möter vi två individer som kör sitt eget race. De är framgångsrika inom bokbranschen och har en ganska cynisk syn på tillvaron. Dessutom tycker de inte om varandra. Jag älskar den här boken! … Jag älskar förvisso alla Emily Henrys böcker. Du blir inte besviken! I sommar kommer jag absolut läsa något av henne.  

Vampyrer får en helt ny innebörd i From Blood and Ash av Jennifer L. Armentrout. Det är första delen i en fantasyserie där vi kliver in i en helt ny värld med vampyrer, varulvar och gudar. Är du ute efter en romantisk fantasyserie att läsa i sommar kanske detta är något för dig. Berättelsen handlar i stort om den artonåriga Poppy och hennes identitetssökande i en värld som är svår att förstå sig på. Poppy valdes som barn att bli jungfrun. Hennes liv är ensamt och inte riktigt hennes. Ingen får ta på henne, se på henne eller prata med henne. När hon blir tillräckligt gammal ska hon finnas värdig för gudarna och upphöjas. Hon möter nya vänner, fiender och kärlek på ett spännande äventyr. Omslag för böckerna Ta ner solen, Booklovers och From blood and Ach  

  

Elin

Vad är väl en sommar utan riktigt bra deckare! För dig som inte redan noga valt ut din deckarläsning inför sommaren kommer jag här med två tips. 

En bok som jag får ett sådant riktigt förväntanspirr av och som jag också har sparat för att kunna avnjuta under semestern är Lina Bengtsdotters senaste bok Lågorna. Bengtsdotter har en otrolig förmåga att beskriva landsbygd och de känslorna som uppstår när man återvänder hem till platsen där man växte upp. Spänning och försvinnanden blandat med gamla historier som river upp djupa sår från det förflutna, kan det bli bättre? 

För att riktigt bädda in sig i sommarkänslorna läser jag Med döden som gäst av Carin Hjulström där jag får besöka ett sommargrönskande Säbyholm och åter igen gå och plocka inne i växthuset tillsammans med Siri och hennes brorson Anton.  

Åsa  

Att "binga" en serie har väl ändå blivit ett begrepp, jag gillar allt som oftast det. Men när det gäller böcker kan man få vänta ett tag på nästa del i serien. Speciellt om man, som jag, läser en massa nya böcker som är första delen i en planerad serie. Även om jag längtar väldigt mycket efter nästa del så var det väl värt att läsa dessa. Det gula ljuset av Augustin Erba om en hemlig och skrämmande värld bakom vår egen. Kuben av Nils Lundkvist, något så ovanligt som science fiction i norra Sverige, skriven för åldern 10-12 år. Rafsa vildpäls av Lena Frölander Ulf, en riktig allåldersbok om kampen mellan det onda och goda, kampen för vänskapen och så de otroligt uttrycksfulla illustrationerna. Till hösten kanske de kommande delarna har kommit. 

Så tänker jag också att på sommaren kanske tiden finns att ge sig hän åt en riktigt tänkvärd roman som Anomalin av Hevré Le Tellier. Det är en thrillerliknande roman med många filosofiska bottnar. En roman som kräver sin koncentration, men som då också ger tillbaka tusenfalt. Det är spännande, oerhört roligt, filosofiskt, berörande och romantiskt på samma gång.

Omslag för böckerna Det gula ljuset, Kuben, Rafsa vildpäls och Anomalin  

Robin   

God litteratur är per definition gränsöverskridande, vilket i sig gör den relevant. Alltid. Ändå finns det böcker som bör läsas under ganska specifika förhållanden: i en stöt; i omgångar; under snöoväder; under ett träd i en lummig sommarträdgård. Den här boken hör till det senare kriteriet. Italo Calvinos Klätterbaronen är på samma gång en lättsam skröna som en omisskännlig klassiker. Efter att ha vägrat äta sin snigelsoppa får den unge italienske adelsmannen Cosimo nog. Han revolterar mot sin far och beger sig ut för att leva resten av sin tid uppe i trädkronorna – först i familjens trädgård och senare i den omgivande skogen.  

En bok som har en mer direkt gränsöverskridande karaktär är Maggie Nelsons Blått, som med sitt korta format fritt hinner sväva mellan essä, poesi, filosofi och idéhistoria. Om jag ska ge en slags scenanvisning också för hur den här ska läsas, så är det precis så här: nära Storsjön, med uppmärksamheten delad mellan den blå himlen/vattnet och boken. Just uppmärksamhet är nämligen ett slags bärande tema här.  

Hermann Hesses Siddharta eller Thomas Manns Bergtagen, det är frågan. Det står mig fritt att välja, men jag väljer att inte välja. Ett gott val! Den förra fjäderlätt (på flera sätt), den senare så tjock att den knappt får plats i utflyktsväskan. Båda perfekta val för sommarledigheten, när kroppen äntligen får inta ett slags semipermanent horisontalläge. Scenanvisning för läsning av Bergtagen: med utsikt över Sylarna. Nu verkar det som om jag valde Bergtagen i alla fall. Ett gott val.  

 Omslag för böckerna Klätterbaronen, Blått, Siddharta och Bergtagen 

Marie  

Laurie Halse Anderson debuterade redan 1999 med Speak som sedan dess översatts till många språk. Hon skriver om det svåra som till viss del även är självupplevt, vilket märks, ämnen som mobbing, rasism och sexuellt våld. Juryn skriver bland annat följande i sin motivering:

”Med varsam intensitet manar Laurie Halse Anderson fram tillstånd, stämning och känslor och väjer aldrig för det allra svåraste.”

I hennes debutbok Säg något följer vi Melinda som varit på en fest som inte alls blev som hon tänkt sig. Laurie Halse Anderson når ut med den rädsla, frustrerande andning och sårbarhet som man som ung har svårt att finna ord för, när något fruktansvärt drabbar. Ett missförstånd med vänner och klasskamrater leder till ytterligare pressad situation med mobbing och utanförskap. Boken är så gripande skriven så det brinner till i min själ av medkänsla och det slår gnistor av hopp att huvudkaraktären till sist ska finna en väg ut. Trots att den har några år på nacken så är detta en ungdomsbok som även alla vuxna borde läsa.  

I boken Vulkanens barn av Elin Nilsson får vi ett äventyr som tar oss med i berättelsen om Lea och Leas kusin Luma. De har växt upp tillsammans och betyder otroligt mycket för varandra. I deras värld måste unga förpuppas när de är tretton år och fem år senare vakna upp som färdiga vuxna, Luma vill inte förpuppas och ber Lea befria honom så snart hon kan. Lea kan inte göra det för om han inte förpuppas så riskerar Luma enligt sägnen att bli halvmänniska och galen. När Lumas puppa försvinner så ångrar Lea detta beslut. Hon ger sig ut i världen för att hitta igen sin älskade kusins puppa. Lea möter det onda och goda på vägen, såsom girighet, mod, svek och kraft att inte ge upp. Läsvärd spännande bok som lämnar en del frågor som ger utrymme till den egna fantasin och eventuell uppföljare.  

Omslag för böckerna Säg något och Vulkanens barn  

Sofia  

Hoppas på en varm sommar med mycket lästid i stugan! Med mig dit kommer jag ta The name of the wind av Patrick Rotfuss, en episk fantasy med magi och mystiska varelser - Starkt rekommenderad till mig av en vän som nästan aldrig läser, så då blev boken ett måste!  

Då episk fantasy kan bli väldigt mättande (men å så värt det) tänkte jag bryta av det med Starling av Isabel Strychacz, en intergalaktisk kärlekshistoria som utspelar sig i den lilla staden Darling. Syskonen Delta och Bee måste skydda den mystiska pojken som föll från stjärnorna...  

En bok jag länge tittat efter är Sofia Larssons självbiografi Gaslightad som handlar om hur hennes partner manipulerar henne nästan in i döden och hur hon tog sig fri - denna bok kommer garanterat leda till rysningar i sommarvärmen!  

 Omslag för böckerna The name of the wind, Starling och Gaslightad 

Thomas  

I Det stora elefantupploppet och andra berättelser från Sveriges bråkiga 1800-tal beskrivs fem olika upplopp från 1800-talet. Boken är skriven av fem olika författare, av vilka flertalet är historiker verksamma vid Lunds universitet. Det närmast osannolika elefantupploppet som givit boken dess titel utspelade sig i Skänninge rådhus 1806, i samband med att en livs levande elefant för första gången visades upp i Sverige. De fem berättelserna i boken kan läsas var för sig, i vilken ordning man vill. De här intressanta episoderna återges sällan i andra böcker om svensk historia.  

Christopher Polhem var en av historiens viktigaste svenskar, men är ändå märkligt okänd. Michael H Lindgrens Christopher Polhems testamente: berättelsen om ingenjören, entreprenören och pedagogen som ville förändra Sverige är den bästa biografin om honom. Uppfinnaren och industrimannen Polhem brukar kallas ”Den svenska mekanikens fader”. Hans skicklighet att konstruera maskiner var beryktad. Runt om i Sverige utförde han tekniska arbeten. Gruvpumpar, broar, dammar och mycket annat kom till. Polhem, som vi idag skulle kalla en entreprenör, hade ofta radikala och smarta lösningar på olika tekniska problem. Boken beskriver också Sveriges första steg från ett jordbruksland till en modern industrination. Läs och förundras över denne framstående man.  

Radioprofilen Kalle Linds senaste bok är en läsvärd biografi över teaterdirektören och revyförfattaren Karl Gerhard, som under mer än ett halvt sekel var en av Sveriges främsta kulturpersonligheter. Kalle Lind visar i boken med titeln Karl Gerhard: estradör och provokatör varför Karl Gerhard fortfarande, nästan 60 år efter sin död, ännu är relevant för oss. Vi får också höra ett stort antal dråpliga och spännande historier från Karl Gerhards händelserika liv, och vi får en bild av hur det svenska kulturlivet såg ut för inte så länge sedan. Lättläst och underhållande.  

Omslag för böckerna Det stora elefantupploppet och andra berättelser från Sveriges bråkiga 1800-tal, Christopher Polhems testamente: berättelsen om ingenjören, entreprenören och pedagogen som ville förändra Sverige och Karl Gerhard: Estradör och provokatör  

Douglas 

Annie Ernaux bok En flickas memoarer är en oerhört spännande och fascinerande bok ur ett narratologiskt- och kulturteoretiskt perspektiv, väl värd sin läsning om man är litteraturnörd som mig själv.

Författaren beskriver den unga kvinnan som är en yngre version henne själv men inte hon. Den unga kvinnan äger inte det förnuft eller den erfarenhet författaren själv besitter, detta är författarens mödosamma dilemma. Hon kan inte skriva om den unga kvinnan utifrån sina samlade erfarenheter eller kunskaper för dessa saknar den unga kvinnan.

Annie Ernaux bok kan sägas föra fram en dialog med Roland Barthes konklusion i sin Essä Death of the Author. Barthes beskriver i sin essä hur: ”En texts sammanhållning ligger inte i dess ursprung utan i dess destination. Dock kan denna destination inte längre vara personlig: läsaren är utan historia, biografi eller psykologi; hen är enbart det någon som enskilt håller ihop de spår av vilka den skrivna texten består.”  

Barthes slutledning utgör grunden för Ernaux roman, där Ernaux tar idén vidare och innefattar den inte bara i relationen författare/text utan även i ett gigantiskt historiskt grepp där människa och dess historia aldrig någonsin är detsamma i sin grundade sammanhållning.   

Omslag till boken En flickas memoarer

Kristina 

För mig betyder sommar och semester nöjesläsning utan stress. Därför har jag några böcker på min att läsa lista som jag ska läsa långsamt och med eftertanke. Skogslandet: en granskning av Lisa Röstlund om våra skogar, biologisk mångfald och skogspolitik.  

Älven i mig av Jannete Hentati har en sådan fin titel, den är jag nyfiken på. Hoppas på att få njuta av både skog och vatten i sommar! 

Omslag för böckerna Skogslandet: en granskning och Älven i mig.

556210
Bok
Av: Molin, Sara
Utgivningsår: 2023
Språk: Svenska
Hylla: Hc ; Hc
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material
Ella bor med sin farmor i ett radhus i Sollentuna. I hela sitt liv har hon brottats med konsekvenserna av en mycket ovanlig diagnos: hon tål inte solljus.I heltäckande kläder och solhatt måste hon ta sig an världen då minsta gnutta solljus kan få det att bränna i huden. Människors blickar och viskande hade gjort dubbelt så ont om det inte var för hennes farmors ständiga omsorg, och omtanken från hennes vänner: Sebastian, Viktor och Mitra, som funnits där för henne i vått och torrt. Men efter en incident på deras studentdag lämnas Ella sängliggande med svåra smärtor och vännerna glider allt längre ifrån varandra.När Ella till hösten påbörjar sin meteorologutbildning, ett sätt för henne att kunna få kontroll över sin tillvaro, tvingas hon för första gången stå på egna ben. Men när hemligheter från förr uppdagas flera år senare, inser hon att den omtanke hon så länge uppskattat hos sina vänner kanske inte har varit enbart av godo. Och vad var det egentligen som hände den där studentdagen?Vi får följa vännerna under nio år av vänskap, sorger och glädje. Ta ner solen är en varm, charmig och rörande roman som kommer skänka solljus i även den mörkaste tillvaro.[Bokinfo]
555371
Bok
Av: Erba, Augustin
Utgivningsår: 2023
Språk: Svenska
Hylla: Hcg ; Hcg
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material
För trettonåriga Wilma är livet en enda mardröm. Nyss bodde hon på Södermalm i Stockholm, var populärast i klassen och bäst på handvolter. Nu har hennes hopplösa föräldrar bestämt sig för att flytta till Göteborg. Och som om inte det vore illa nog blir hon avskydd av sina nya klasskompisar.Sen är det förstås det bortglömda växthuset i familjens trädgård, där ödlan bor. Men varför säger alla andra att det är en katt? Och varför växer ödlan så förskräckligt snabbt?Det gula ljuset är den första delen i Augustin Erbas spänningsserie för unga, där vårt universum inte är det enda och där inget är som det verkar – eller är det kanske precis just så som det verkar?[Bokinfo]
533474
Bok
Av: Armentrout, Jennifer L
Utgivningsår: 2021
Språk: Engelska
Hylla: uHe
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material
Chosen from birth to usher in a new era, Poppy's life has never been her own. The life of the Maiden is solitary. Never to be touched. Never to be looked upon. Never to be spoken to. Never to experience pleasure. Waiting for the day of her Ascension, she would rather be with the guards, fighting back the evil that took her family, than preparing to be found worthy by the gods. But the choice has never been hers. The entire kingdom's future rests on Poppy's shoulders, something she's not even quite sure she wants for herself. Because a Maiden has a heart. And a soul. And longing. And when Hawke, a golden-eyed guard honor bound to ensure her Ascension, enters her life, destiny and duty become tangled with desire and need. He incites her anger, makes her question everything she believes in, and tempts her with the forbidden. Forsaken by the gods and feared by mortals, a fallen kingdom is rising once more, determined to take back what they believe is theirs through violence and vengeance. And as the shadow of those cursed draws closer, the line between what is forbidden and what is right becomes blurred. Poppy is not only on the verge of losing her heart and being found unworthy by the gods, but also her life when every blood-soaked thread that holds her world together begins to unravel.
549769
Bok
Av: Henry, Emily
Utgivningsår: 2022
Språk: Engelska
Hylla: He
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material
Nora Stephens' life is books-she's read them all-and she is not that type of heroine. Not the plucky one, not the laidback dream girl, and especially not the sweetheart. In fact, the only people Nora is a heroine for are her clients, for whom she lands enormous deals as a cutthroat literary agent, and her beloved little sister Libby. Which is why she agrees to go to Sunshine Falls, North Carolina for the month of August when Libby begs her for a sisters' trip away-with visions of a small town transformation for Nora, who she's convinced needs to become the heroine in her own story. But instead of picnics in meadows, or run-ins with a handsome country doctor or bulging-forearmed bartender, Nora keeps bumping into Charlie Lastra, a bookish brooding editor from back in the city. It would be a meet-cute if not for the fact that they've met many times and it's never been cute. If Nora knows she's not an ideal heroine, Charlie knows he's nobody's hero, but as they are thrown together again and again-in a series of coincidences no editor worth their salt would allow-what they discover might just unravel the carefully crafted stories they've written about themselves.
553462
Bok
Av: Le Tellier, Hervé
Utgivningsår: 2022
Språk: Svenska
Hylla: Hce
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material
En brokig skara människor som alla bär på en hemlighet, dröm eller sorg hamnar på samma flyg från Paris till New York och deras öden vävs samman. Något fullständigt ofattbart händer, som tvingar alla att konfrontera den delen av sitt inre som man inte riktigt får fatt på. En thrillerliknande roman som utforskar det mänskliga psyket på ett fyndigt och genomgående spännande sätt.[Bokinfo]
555141
Bok
Av: Lundkvist, Nils
Utgivningsår: 2023
Språk: Svenska
Hylla: Hcg ; Hcg
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material
Nils Lundkvists framtidsskildring "Den yttersta vildmarkens historia: Kuben" är den första delen om John som dras in i en livsfarlig kamp mot förtryck. Och för människorna och marken i norr. Det är krypande spänningsläsning som suger tag!Det är släpande sommarvarmt när lastbilen rullar över gruset på gårdsplanen. Visst kommer det en del transporter som hämtar möbler som Johns föräldrar bygger, men den här gången ska inget bord eller skåp forslas i väg. Det som lastas av är något som bäst kan beskrivas som en husvagn, fast ändå inte. En kub. Och ur Kuben kliver han, pojken. Marjo.Vem är han? Varför har han kommit till gården? Och vad är det mamma och pappa inte berättar? John fattar ju att det är något, deras viskande bakom stängd dörr. Samtidigt hörs statsapparatens drönare hovra ovanför trädtopparna. Mamma säger att hon måste ge sig av men hon kan inte säga vart, eller hur länge. Och på en gevärskula har någon ristat Oss får ni aldrig.Snart börjar John lägga ett pussel. Bit för bit anar han att hans familj inte är någon vanlig familj. Gården, skogen, bergen - den yttersta vildmarken som han älskar - är hotad.Och det värsta av allt: John vet inte längre vem han kan lita. På Marjo? Kanske.Det han vet är att tvillingpresidenterna som styr i söder vill ha mer landyta. Det han vet är att man har avläggare överallt. Det han börjar förstå är att de som vågar ansluta sig till motståndsrörelsen lever mycket farligt…[Bokinfo]
546712
Bok
Av: Bengtsdotter, Lina
Utgivningsår: 2022
Språk: Svenska
Hylla: Hc ; Hc ; Hc
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material
En nervkittlande suggestiv spänningsroman av prisbelönta Lina Bengtsdotter, författare till "Annabelle". Efter ett desperat samtal från barndomsvännen Katja återvänder Vega till Silverbro, det lilla samhället hon lämnade för London tio år tidigare. Under uppväxten var de två oskiljaktiga, Katja med sin trasiga barndom och Vega med saknaden efter sin mamma. Men när Vega kommer hem till Silverbro är Katja spårlöst försvunnen och tankarna går oundvikligen till Katjas moster Sofia Lo, tonåringen som försvann för mer än trettio år sedan. Vad har hänt Katja? Har de två försvinnandena någonting gemensamt och kommer Vega hitta Katja i tid, eller riskerar deras mörka hemlighet att avslöjas?
554983
Bok
Av: Frölander-Ulf, Lena
Utgivningsår: 2023
Språk: Svenska
Hylla: Hcg ; Hcg
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material
På stenåkern i skogen lever det upproriska murmeldjuret Rafsa och hennes flock. På samma stenåker bor också huggormarna. När ormarnas ondskefulla planer avslöjas måste Rafsa och hennes vänner vara modigare än någonsin. Första delen i en spännande äventyrstrilogi om vänskap och solidaritet.[Bokinfo]
557968
Bok
Av: Hjulström, Carin
Utgivningsår: 2023
Språk: Svenska
Hylla: Hc ; Hc ; Hc
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material
Stjärnskådespelerskan Siri Ehrensvärd och hennes brorson Anton driver plantskola i idylliska byn Säbyholm. Sommaren inleds med att Upplands-Bros rikaste man bjuder in hela bygden till invigningen av en lyxig eventlokal, inrymd i en lada intill Mälaren – samma lada som kommunen lovat byborna att få som hembygdsgård. Morgonen efter kalaset hittas en ung man död i ett dike. Lokalpoliserna Olle och Rita får utredningen på sitt bord och som vanligt dras även Siri in.Anton har alltid undrat vad som hände hans föräldrar när de försvann på Kilimanjaro för drygt tjugo år sedan. Han och flickvännen Cecilia vill ta reda på mer och beger sig i denna fjärde bok i serien till Tanzania, där bilden av vad som hände sakta växer fram. Den senaste delen i serien, julberättelsen När snön faller vit, kom enbart ut i digital utgåva.[Bokinfo]
Sortera på: Av
548111
Bok
Av: Röstlund, Lisa
Utgivningsår: 2022
Språk: Svenska
Hylla: Qf ; Qf ; Qf-c
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material
I skogslandet Sverige pågår en strid. Biologer larmar: de sista riktiga skogarna försvinner – snart återstår bara hyggen och plantager. Skogsbolag och andra forskare säger tvärtom: vi har aldrig haft så mycket skog som nu. Och mitt i brinnande klimat- och biologisk mångfalds-kris är man djupt oense om hur skogen ska användas för att bäst möta och bidra till att lösa den. När journalisten Lisa Röstlund granskar en av vår tids ödesfrågor kliver hon ned i skyttegravarna och blottar konsekvenser av kriget. Hon finner hemliga dokument och möter rädda människor som bara vågar uttala sig anonymt, men också de som väljer att prata öppet. Om självmord. Om dödshot mellan grannar. Om etablerade och välrenommerade forskare som mobbas ut. Och om vetenskapsmän som smider planer ihop med industrin. Granskningen vävs in i hennes vardag och väcker svåra frågor.
233467
Bok
Av: Rothfuss, Patrick
Utgivningsår: 2007
Språk: Engelska
Hylla: He
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material
548803
Bok
Av: Nilsson, Elin
Utgivningsår: 2022
Språk: Svenska
Hylla: Hcg ; Hcg
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material
Äventyrsberättelse med fantastiska inslag för bokslukare med vänskapen i centrum, där gamla sanningar om vem som går att lita på och hur livet ska levas sätts på prov. Det är en berättelse om det som får oss att växa till de människor vi vill vara. En berättelse om berättelser, om floder och skogar och vulkaner, och om gyllene askblommor.  Spänning om livets stora frågor!
444292
Bok
Av: Nelson, Maggie
Utgivningsår: 2017
Språk: Svenska
Hylla: Hce
Medietyp: Bok
Förlag: Modernista
Resurstyp: Fysiskt material
Blått är en hybrid mellan poesi och essä, en undersökning av lidande, av kärlekens och önskningarnas tillkortakommanden, allt reflekterat genom färgen blå. Färgens historia, dess konnotationer, läror, metaforer och etymologier betraktas genom den personliga berättelsen. Samtidigt refererar författaren till klassisk litteratur som Johann Wolfgang Goethe, Ludwig Wittgenstein, Gertrude Stein, Novalis med flera.
341214
Bok
Av: Mann, Thomas
Utgivningsår: 2011
Språk: Svenska
Hylla: Hce
Medietyp: Bok
Förlag: Bonnier
Resurstyp: Fysiskt material
Roman som utspelar sig före första världskriget på ett sanatorium i Schweiz, dit huvudpersonen Hans Castrop far för att hälsa på sin kusin. Han blir kvar i sju år. I sanatoriet på berget får han en annan syn på världen "därnere", på ideologier och tankemönster. Ny svensk översättning. Utkom på svenska första gången 1929.
87635
Bok
Av: Lindgren, Michael H
Utgivningsår: 2011
Språk: Svenska
Hylla: Lz Polhem, Christopher
Medietyp: Bok
Förlag: Innovationshistoria
Resurstyp: Fysiskt material
549264
Bok
Av: Lind, Kalle
Utgivningsår: 2022
Språk: Svenska
Hylla: Ikz Gerhard, Karl ; Ikz Gerhard, Karl
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material
551041
Bok
Av: Larsson, Sofia
Utgivningsår: 2022
Språk: Svenska
Hylla: Lz Larsson, Sofia ; Lz Larsson, Sofia
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material
Den person jag trodde var mitt livs kärlek börjar manipulera och övertyga mig om att jag är galen. Tillslut tror jag på honom. Tillvaron blir en nedåtgående spiral och den psykiska misshandeln är på väg att kosta mig livet.[Bokinfo]
6893
Bok
Av: Hesse, Hermann
Utgivningsår: 1946
Språk: Svenska
Hylla: Hce
Medietyp: Bok
Förlag: Bonnier
Resurstyp: Fysiskt material
559508
Bok
Av: Hentati, Jannete
Utgivningsår: 2023
Språk: Svenska
Hylla: Lz Hentati, Jannete ; Lz Hentati, Jannete
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material
"Älven i mig" följer den resa författaren gör längs Lule älv, i ett försök att hitta hem. Undervägs ger sig älvens historia och samtida spänningar till känna. Det handlar om den svenska vattenkraften. Om utveckling och exploatering, minne, makt och ansvar. Och om det som ständigt rör sig: tiden, livet, kärleken. Det blir till en berättelse om hur det som ger ljus också kan leda till mörker.[Bokinfo]
527311
Bok
Av: Ernaux, Annie
Utgivningsår: 2021
Språk: Svenska
Hylla: Hce ; Hce
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material
"Jag ville glömma den flickan. Glömma henne på riktigt, det vill säga, sluta längta efter att skriva om henne. Sluta tänka att jag borde skriva om henne, hennes längtan, hennes galenskap, hennes dumhet och högmod, hennes hunger och hennes blod som sinade. Jag lyckades aldrig." I En flickas memoarer söker Annie Ernaux sig tillbaka till sommaren 1958, som hon tillbringade som ledare på ett sommarkollo i Normandie. Hon återvänder till sin första natt med en man. För honom betyder natten ingenting, för henne alldeles för mycket. I akten lämnade hon kvar sin egen vilja och hon känner sig nu plötsligt som en slav utan ägare. Sextio år senare inser hon att hon kan sudda ut åren som gått för att undersöka den unga kvinna som en gång var hon. Genom att skriva En flickas memoarer, som tar henne tillbaka till de outplånliga minnena från den sommaren 1958, hittar Ernaux ursprunget till hela hennes skrivande liv. Ett ursprung som är levande, våldsamt och smärtsamt och som är byggt på skam, våld och svek.
6973
Bok
Av: Calvino, Italo
Utgivningsår: 1959
Språk: Svenska
Hylla: Hce
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material
558907
Bok
Av: Anderson, Laurie Halse
Utgivningsår: 2023
Språk: Svenska
Hylla: uHce
Medietyp: Bok
Upplaga: Första utgåvan
Resurstyp: Fysiskt material
Laurie Halse Anderson tilldelades Astrid Lindgren Memorial Award 2023 för sitt författarskap. "Säg något" är hennes debutroman.[Bokinfo]
313514
Bok
Utgivningsår: 2011
Språk: Svenska
Hylla: Kc.4
Medietyp: Bok
Förlag: Pluribus
Resurstyp: Fysiskt material

Språk