Sommarläsning!

Tänk att det fick bli sommar även i år. Varje år är det nästan så man blir lika förvånad och förundrad när den väl står där utanför dörren och knackar på och vill bli insläppt.

Överdragsbyxorna och dunjackan hänger fortfarande kvar i hallen, nu kanske lite mer intryckta bakom vårjackan och en mer välanvänd regnjacka. Är det nu vi ska våga bära undan de varmare ytterkläderna och lita på att sommarvärmen verkligen är här? Tveksamt. Det man dock kan lita på, det är att vi kommer med sommarhälsningar och boktips inför en fantastisk boksommar! Vi på Östersunds bibliotek önskar er en glad sommar!

 

Catharina

Vill du få den där känslan av att den svenska sommaren är bäst ska du läsa den här boken som har några år på nacken, men som nu är aktuell som serie på SVT. 
Allt som blir kvar av Sandra Beijer handlar om kärlek som går sönder och om en vild sommar i Stockholm. Det är en berättelse som gör ont, men som också innehåller ljus och glädje, så där som en sommar är när man är i tjugoårsåldern. Destruktivt och romantiskt om att vara ung och "fucka upp" och samtidigt vara rädd för att få hjärtan krossade och tappa bort sig själv. I den här boken kan du inte riktigt kan lita på någon. Och det är varmt och sena nätter. Läs.

 

Marie

Önskar du läsa en intressant bok med en något skruvad stämning kan jag tipsa om Leena Krohns bok Borttappat där vi även kan känna igen atmosfären från Franz Kafkas författarskap. Vi möter en kvinna som tidigare jobbat på en pantbank som nu jobbar på en hittegodsavdelning kallad Borttappat. Det pågår en kulturfestival i stadens park som på något vis lockar fram personer som annars gärna håller sig undan dagsljuset. Det är många avancerade projekt som dessa kompromisslösa egensinniga karaktärer jobbar med, där det finns föremål med som skapar både förundran och nyfikenhet. 

 

Thomas

God litteratur har en förmåga att leva vidare under lång tid, och hela tiden upptäckas av nya generationer. En sådan bok är Självbetraktelser av Marcus Aurelius. 
Marcus Aurelius (121-180) var romersk kejsare i nästan 20 år. Det är fascinerande att det mäktiga Romarriket leddes av en kejsare som samtidigt var filosof. Här finns tankar över tidlösa frågor om liv och död, om att göra gott, om tidens gång och mycket annat. Marcus Aurelius Självbetraktelser är en bok som alla borde läsa någon gång i sitt liv. Glädjande nog utkom boken i en helt ny och fräsch svensk översättning 2021. 

 

Elin

Vissa böcker behöver inte mer än en snabb blick innan man inser att "det där är en bok helt i min smak" och Nattflygare av Ulrika Kärnborg är just precis en sådan.  Omslaget nästan skriker ut mystik, övernaturligt lite mysrys och massor av spänning - allt som jag efterfrågar från en riktigt bra sommarläsning. Boken är första delen i en planerad serie – Stormens döttrar, och efter lite efterforskning kan jag konstatera att kommande delar även de ropar ut efter mig och pockar på min uppmärksamhet - jag känner på mig att detta kommer att bli mycket bra.  

 

Anna-Kari

Jag tyckte mycket om norske Lars Myttings gripande och mäktiga historiska roman Systerklockorna. Han skriver så bra. Nu är jag glad att få vända åter till Gudbrandsdalen och träffa prästen Kai och hans son, i fortsättningen Hekneväven.  

 

Douglas

David Sumpter som är professor i matematik beskriver i Uträknad, med skeptisk blick de metoder som används av tech-jättar och andra intresseorganisationer för att kartlägga vår digitala vardag och hur dess algoritmer påverkar vårt beteende i det stora hela. Sumpter skriver pedagogiskt. Det behövs inga djupare matematiska kunskaper för att förstå innehållet i boken. Han utgår ifrån i tiden närliggande händelser som till exempel Cambridgre analytica affären, hur Spotify, Google, Amazon och Facebook jobbar med sin data, utifrån inköp, gilla-klick, lyssnade låtar etcetera. Annat intressant som tas upp är bland annat ”fördomsfulla algoritmer”, här visar Sumpter, med en del roande exempel, hur vissa algoritmer ofrivilligt skapar bias åt till exempel en viss grupp i samhället beroende på hur underliggande data är utformad. Vi lever i en digital tid och vet inte alltid vad och varför vi gör som vi gör när vi surfar runt på nätet. Den här boken får åtminstone mig att låta mobilen ligga kvar i fickan lite längre och låta pekfingret dröja en extra stund på datormusens knapp.

 

Åse

Den kungliga oäktingen Marie avgudar sin unga drottning Eleanor, som ser till att Marie blir utsedd till priorinna över ett fattigt, avlägset kloster. I klostret råder kaos. Nunnorna svälter och klostret går på knäna. Marie kavlar upp sina alltför korta ärmar och tar tag i allt.
I Matrix av Lauren Groff existerar i stort sett inga män, vilka ändå bara ställer till krig och problem. Men det finns lust, passion och kärlek och den utspelar sig uteslutande mellan kvinnor. Marie älskar den unga tjänsteflickan som hon växte upp med, hon älskar en och annan ung nunna som råkar hamna i hennes säng, men framför allt älskar hon Eleanor, som hon ständigt längtar efter och hoppas ska lämna hovet och komma till henne i klostret.

423509
Bok:Allt som blir kvar:2016 Bok
Av: Beijer, Sandra
Utgivningsår: 2016
Språk: Svenska
Hylla: uHc
Medietyp: Bok
Förlag: NoK
Resurstyp: Fysiskt material
Matildas pojkvän gör slut mitt i sommaren. Matilda blir kvar i en öde lägenhet. Vem är hon, utan honom? Hon måste fylla tomrummet och bästa vännen Miron tar hand om henne. Han lovar att bedöva smärtan med nya äventyr. Tillsammans ska de rida ut sorgen, explodera i natten. Men hur långt kan man egentligen gå och vilka är Mirons verkliga motiv? Och när vet man om man mår bättre - eller inte längre känner något alls?
497838
Bok:Uträknad:2019:Första utgåvan Bok
Av: Sumpter, David J. T
Utgivningsår: 2019
Språk: Svenska
Hylla: Pub
Medietyp: Bok
Upplaga: Första utgåvan
Resurstyp: Fysiskt material
535262
Bok:Matrix:2021 Bok
Av: Groff, Lauren
Utgivningsår: 2021
Språk: Svenska
Hylla: Hce ; Hce ; Hce
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material
Från författaren som utnämnts till en av de bästa i sin generation kommer en kvinnlig utopi som utspelar sig i ett kloster. Matrix är en svindlande språklig läsupplevelse som fångar medeltidens magiska miljö av överdåd och äckel med en inlevelse som kryper under huden. Berättelsen bygger på en verklig person och ger ett häpnadsväckande nytt perspektiv på kvinnor genom historien.
543456
Bok:Nattflygare:2022:Första utgåvan Bok
Av: Kärnborg, Ulrika
Utgivningsår: 2022
Språk: Svenska
Hylla: Hcg ; Hcg ; Hcg
Medietyp: Bok
Upplaga: Första utgåvan
Resurstyp: Fysiskt material
Kristin bor med sin mamma Änggärd i Älvdalen. Hon har ärvt sin mors talang att bota sjuka och om natten kan hon flyga. Då kan hon besöka bybor och läsa deras drömmar. Till deras gård kommer fosterbarnet Anna och med henne sätter ryktesspridningen fart.
542670
Bok:Att vara man:2022 Bok
Av: Krauss, Nicole
Utgivningsår: 2022
Språk: Svenska
Hylla: Hce ; Hce
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material
Tänkvärt, intelligent och fyndigt om hur det är att bli man idag. Med stort mod och psykologisk skärpa undersöker Nicole Krauss spänningar som sedan urminnes tider finns mellan män och kvinnor. Historierna är samtida och rör sig mellan Schweiz, Japan, New York, Tel Aviv, Los Angeles och Sydamerika. Att vara man skildrar fäder, älskare, vänner, barn och även en återfunnen borttappad make som visar sig egentligen aldrig ha varit en make. Sättet som historierna speglar varandra gör att boken läses som en roman. Vi påminns om olika stadier i våra liv: åldrande föräldrar, nyfödda barn, en ung kvinnans mognad och hennes nyfunna vilda sexlust. Generationsklyftor och oväntade starka band som uppstår när vi minst anar det. Att vara man visar vilka starka krafter som driver den mänskliga existensen: sex, makt, våld, passion, självinsikt och åldrande. Vi känner igen oss i dessa gripande och briljanta historier som avslöjar mänskliga svagheter och styrkor. "Superb." New York Times Book Review "one of our most formidable talents in fiction." Esquire
547437
Bok:Hekneväven:2022 Bok
Av: Mytting, Lars
Utgivningsår: 2022
Språk: Svenska
Hylla: Hce ; Hce ; Hce
Medietyp: Bok
Resurstyp: Fysiskt material
Året är 1903. Det är tjugotvå år sedan prästen Kai Schweigaard kom hem med Astrids nyfödde son i famnen. Hans gamla svek, som ledde till att två mäktiga kyrkklockor skildes åt, har gnagt i honom sedan dess och ett avgivet löfte växer till besatthet.Hekneväven, uppföljare till den hyllade Systerklockorna, är en storslagen berättelse om ett Norge på väg in i en ny tid, om att tämja ett vattenfall och om det stora kriget i Europa där bror möter bror.

Språk