Sommarläsning 2018

Ser ni fram emot avancerade läsprojekt eller lättsamma böcker?

Vad ni än har i era väntande bokhögar så hoppas vi att ni får gott om tid och ro att läsa, och önskar er alla en riktigt fin boksommar!

Det här är böckerna som vi längtar efter att få läsa eller redan har läst och tyckt om:

Anna-Kari 

Som jag har väntat på Råskinn av Lars Lerin och Kerstin Högstrand! De båda konstnärsvännerna har tidigare gett ut två böcker med brev och bilder, och de bjöd på gripande, svart och också rolig läsning. Nu bjuds jag för tredje gången in i deras värld utan skyddsnät.

Stephen Booth är en engelsk deckarförfattare som jag litar på. I hans senaste Dödens hemligheter får jag möta kriminalarna Ben Cooper och Diane Fry igen, båda två intressanta personligheter, och återvända till det dramatiska landskapet i Peak District.

Jag tänker läsa om Sommarljus och sen kommer natten av Jón Kalman Stefánsson. Ett kollektivt vi berättar om människoöden och händelser i ett isländskt samhälle. Det mesta handlar om kärlek i den här vackert skrivna romanen som är jordnära och magisk, sorglig och full av kärv humor.

Det är bara att erkänna: jag har inte läst Kristin Lavransdotter av Sigrid Undset. Jag hörde så mycket om den av min syster, som läste och älskade den som ung, att det kändes som om jag hade läst den själv. Nu är det dags för mig att resa i tiden till Gudbrandsdalen på 1300-talet, träffa riddar Erlend och försjunka i den nobelprisbelönade författarens romantrilogi om kärlek. 

Catharina

Jag rivstartar min sommarläsning, innan jag slappat ihop allt för mycket, med att kasta mig över en ny antologi, Handbok för demokrater. Redaktörer är Ola Larsmo, Sverker Sörlin och Elisabeth Åsbrink. Antologin sammanför ett 20-tal namnkunniga författare, debattörer och engagerade medborgare. De är alla bekymrade för demokratin och ger handgripliga råd om hur den enskilda människan kan skydda demokratin och arbeta mot ökande segregation, bemöta kunskapsförakt och hantera antidemokratiska rörelser. 

Den som inte kan få nog av engelska hedar, kärlek och ebb och flod ska läsa Ormen i Essex av Sarah Perry. En uppfriskande och vackert skriven roman som innehåller en intressant blandning av tro, vidskepelse, vetenskap och mycket annat. Boken utspelar sig i slutet av 1800-talet och vi får följa jakten på en mystisk sjöorm i den lilla staden Colchester genom den unga änkan Cora. Boken blev en riktig monstersuccé i England.

När sommarregnet smattrar på altantaket streckläser jag Patti Smiths nya lilla bok bok Hängiven. New Yorks poetiska rockdrottning har skrivit en bok om varför hon skriver och hon tar oss med till sina idolers platser, till kyrkogårdar och kända konstnärshem. Jag förväntar mig konst, kaffe och kedjerökning! 

Tack och lov har jag fortfarande något av Bodil Malmsten oläst, till exempel diktsamlingen Det här är hjärtat. Det får helt enkelt bli sommarens ljudboktips. Vilsamt och enkelt om det svåra och allmänna - kärlek och sorg, i uppläsning av Bodil Malmsten själv.

Elin

Jag börjar min sommar med den underbara biografin Belive me - a memoir of love death and jazz chickens av komikern, skådespelaren, författaren och numera politikern Eddie Izzard. Det är ett enda enormt lyckopiller där man får följa Eddie genom hans liv, det utlovas massor av skratt men det är en fördel om du har tidigare erfarenheter av hans komedishower, vilka jag rekommenderar starkt! Du hittar boken både på svenska och engelska här på biblioteket. 

Sommar betyder deckare och för mig betyder det Elly Griffiths böcker om arkeologen Ruth Galloway. En deckarserie som är så mycket mer än bara mordutredningar. Detta är en serie som du med fördel läser i kronologisk ordning eftersom det kretsar så enormt mycket kring karaktärerna du följer genom böckerna. Första delen heter Flickan under jorden där Ruth blir ombedd att undersöka ett skelett som hittas i sumpmarken utanför King’s Lynn i Norfolk. Polisen misstänker att det är kvarlevorna efter Lucy Downey, en flicka som kidnappades för tio år sedan. När Ruth undersöker benen visar det sig att benen är från järnåldern. 

En annan deckare jag ser fram emot är Mari Jungstedts senaste bok, Ett mörker mitt ibland oss. Under havskappseglingen Gotland Runt blåser det upp till storm och masten knäcks på en av de tävlande båtarna. De tvingas söka skydd i en vik där vattnet är lugnare men i strandkanten ligger en död man med krossad skalle, munkavle och bakbundna händer. Ett nytt fall för Gotlandspolisen och kommissarie Anders Knutas.

Inger

Sanning med modifikation av Sara Lövestam är den första i en serie på fyra böcker om 25-årige Kouplan, som flytt från Iran efter att ha jobbat på en tidning som skrev regimkritiska artiklar. Nu bor han i Stockholm, han är papperslös efter att ha fått avslag på sin asylansökan. Han har inget egentligt hem och lever av det han lyckats få tag på. I väntan på att kunna söka uppehållstillstånd på nytt, försörjer han sig som privatdetektiv. Fyra originalböcker och fyra lättlästa böcker finns om Kouplan. De kan läsas fristående framför allt om man vill ha svar på deckargåtorna, men då Kouplans egen historia berättas genom de fyra böckerna rekommenderas att man börjar med den första. Mycket spännande, intressanta och aktuella böcker!

I Kjell Johanssons Familjen sträcker sig handlingen från senare delen av 1930-talet fram till våra dagar. I centrum står Vera och Ellen och deras tre barn, Folke, Sigvard och Alexandra, bosatta på Söder i Stockholm. Vera och Ellen möts på "korvfabriken", dvs KF:s charkuterifabrik, kvinnorna är varandras totala motsatser, men de kompletterar varandra och deras vänskap blir livslång. Så småningom gifter de sig med varsin bror, men båda männen försvinner ganska snart ut ur bilden. De båda kvinnorna och barnen bildar en stjärnfamilj som håller ihop i alla väder. "Familjen" är en stark och gripande roman, den skakar om och är oavbrutet fängslande. Personskildringarna är övertygande och Vera och Ellen är romanfigurer som man länge kommer att minnas! 

Det har varit en ovanligt blöt höst i norra Norrland. Det är här, i Lule älv, som kraftverkens enorma vattenmagasin ligger på rad. Magasinen är sprängfulla och plötsligt händer det som ingen trott skulle hända. En damm brister och släpper ifrån sig miljoner och åter miljoner ton vatten som knäcker fler dammar. Under den här dagen som det hela utspelar sig får man följa några olika personer i deras desperata kamp mot katastrofen och hur deras öden flätas samman. Fallvatten av Mikael Niemi är något så ovanligt som en svensk katastrofroman, den är otroligt spännande, med ett tempo och en intensitet som nästan tar andan ur läsaren.

Julia

Av årets sommarläsning önskar jag mig drömmiga sagostämningar och episka rymdäventyr. Halvvägs in i Illuminae av Amie Kaufman så känner jag mig betryggad i att det senare kommer att infrias med råge. En hel trilogi som består bara av chattloggar och andra dokument och detaljerade beskrivningar av rymdskepp? Ja tack.

En helt annan rymdbild hoppas jag sedan få av det alternativa historiedramat Radiance av Catherynne M. Valente. Jag vill veta allt om hur vårt solsystem skulle se ut om det var koloniserat under stumfilmens blomstringstid.

När jag vill återgå till något mer jordat tänker jag besöka Melissa Alberts Hasselskogen. Ge mig en historia om övernaturliga världar som blir verkliga och jag kommer inte att lämna min balkong i första taget.

Kerstin

Audience:

Tags:

Written by: Anna-Kari Bäckvall Friday, June 8, 2018