Soldathem i 100 år

Soldathemmen i militärstaden Östersund har varit många.

Missionerande verksamhet för soldater drevs redan i mitten av 1890-talet. KFUM, Lutherska missionsföreningen, Föreningen Soldaternas Vänner – huvudmännen har skiftat genom åren.

Det första huset byggt som soldathem finns ännu kvar, den nuvarande Jägargården på gamla I5-området. Pengar till bygget samlades in från församlingarna i Jämtland, Härjedalen och Hälsingland, från små gåvor som 20 kronor av intresserad soldatvän, till flera tusen av givmild grosshandlare! 1917 var det invigning av den vackra byggnaden, men redan 1939 flyttade verksamheten till Gröngatan 21. 1959 blev ny adress Gröngatan 16 och 1974 landade verksamheten i det allra sista soldathemmet på Regementsgatan 4.

Från bibelstudier, samkväm med te och föredrag av religiös, fostrande eller fosterländsk karaktär, utökades verksamheten med diverse aktiviteter. Föreningen erbjöd allt från fjällutflykter, kurser i jaktvård och äktenskapsskola, till filmkvällar och matlagning. Framförallt verkar soldathemmen ha varit en uppskattad plats för fika och umgänge.

Föreningen Östersunds Soldathem hade ansvarat för verksamheten i mer än 60 år, när stadens sista förband lades ned 2005. Soldathem i 100 år bjuder på en läsvärd historik från åren 1903-2005 i en rikt illustrerad och mycket fin bok.

För idé och text står Lars Lundqvist och Håkan Nilsson.

Audience:

Tags:

Review by: Anna-Kari Bäckvall Monday, December 18, 2017