Regnbågshyllan

På Regnbågshyllan hittar du skönlitteratur, filmer, ljudböcker, biografier och facklitteratur, allt med HBTQ-perspektiv.

På biblioteket hittar du regnbågshyllan på andra våningen. Här finns facklitteratur. Skönlitteratur med HBTQ- perspektiv står i skönlitteratur-hyllorna och är märkta med en regnbågsflagga på ryggen, både på barnavdelningen och vuxenavdelningen.

Det här är Regnbågshyllan på webben där vi tipsar om personalens favoriter och nya böcker, samt sådant som händer i biblioteket.

Vill du ha fler tips, fråga oss gärna!

Östersunds bibliotek är genom RFSL en HBTQ-certifierad verksamhet och vårt mål är att vara en miljö där alla känner sig välkomna. Du kan läsa mer om vår certifiering här: Vi är ett HBTQ-certifierat bibliotek.


 

Sidan uppdaterad 2021-12-15

Sidansvarig: Douglas Roslund

Buvttalisttá

544483
DVD:Tove:2021 DVD
Jahki: 2021
Giella: ruoŧagiella, suomagiella, eaŋgalasgiella, fránskkagiella
Ildobáiki: Hc.02/VC
Materiálašládja: DVD
Hápmi: Fysálaš
Helsingfors, 1945. Kriget är slut och för Tove Jansson börjar livet igen. Hon hänger sig åt långa festnätter, men också tvivel på sitt konstnärskap. Hon har en varm kärleksrelation med åländske politikern Atos Wirtanen, men när hon möter teaterregissören Vivica Bandler blir hon blixtkär. Samtidigt börjar hennes skapande ta sig oväntade vägar: den lilla sagovärld hon skapat för sig själv under kriget börjar växa. Inspirerad av sina verkliga personer börjar hon skriva och måla berättelsen om Mumintrollen, till hela världens stora förtjusning. Tove skildrar en unik kvinnas intensiva sökande efter lust och frihet, och tillblivelsen av ett av världens mest älskade konstnärskap. [ForlagEtt]
544480
DVD:Supernova:2021 DVD
Jahki: 2021
Giella: eaŋgalasgiella
Ildobáiki: He.02/VC
Materiálašládja: DVD
Hápmi: Fysálaš
Colin Firth och Stanley Tucci spelar paret Sam och Tusker, som semestrar i husbil på engelska landsbygden där de besöker familj, vänner och platser från förr. I tjugo år har de hållit ihop, men sedan Tusker drabbats av tidig demens är hela tillvaron förändrad. Han pendlar mellan slagfärdigt skarpsinne och stunder av total glömska, och skräms av tanken på att inte bli ihågkommen för den han varit utan för den han är på väg att bli. Det viktigaste för dem nu är de stunder de har tillsammans, innan Tusker försvinner in i en värld där Sam inte längre kan nå honom. [ForlagEtt]
543998
e-Jietnagirji:Röd snö:2021 e-Jietnagirji
Dahkki: Holmlöv, Per
Jahki: 2021
Giella: ruoŧagiella
Ildobáiki: Hc/TD
Materiálašládja: e-Jietnagirji
Hápmi: Digitála
I Åre by hålls Alpina VM, i Åre Gruvby är det tyst och lugnt. Där bor hästfolk, konstnärer och poeter. Under ytan döljer sig annat än idyll. Peter har varit otrogen, hans sambo Inga skidar i ilska ut i fjällskogen till ett torp. Peter tar sig dit med hopp om försoning. De vet inte att en illasinnad betraktare gömmer sig i närheten. En mordbrand anläggs på torpet och både två förolyckas. Hela byn engagerar sig i en jakt på den skyldige. Deckare.
542510
Girji:Diana & Charlie:2021 Girji
Dahkki: Ericson, Elias
Jahki: 2021
Giella: ruoŧagiella
Ildobáiki: Hci ; Hci
Materiálašládja: Girji
Hápmi: Fysálaš
Diana och Charlie är 17 år, transpersoner och bästa vänner. Vännerna tar sig igenom en vardag full av förtryck och ångest med hjälp av alkohol, musik och varandra.Diana & Charlie är en serieroman om två unga människors försök att förstå sig på vänskap, kärlek och psykisk ohälsa. Den har ett enormt driv, mycket humor och är uttrycksfullt tecknad med känslorna på utsidan.
541336
Girji:Afterlove:2021 Girji
Dahkki: Byrne Tanya
Jahki: 2021
Giella: eaŋgalasgiella
Ildobáiki: uHe
Materiálašládja: Girji
Hápmi: Fysálaš
540123
Girji:Queera minnen:2021 Girji
Dahkki: Paqvalén, Rita
Jahki: 2021
Giella: ruoŧagiella
Ildobáiki: Ohj
Materiálašládja: Girji
Hápmi: Fysálaš
År 2021 har det gått 50 år sedan homosexuella handlingar ströks ur den finska strafflagen. Diskriminering, stigmatisering och skam har präglat den queera historien och skapat en kultur av hemlighållande och självcensur. Och samtidigt har det funnits de som vågat och som trotsat konventioner och normer.
535262
Girji:Matrix:2021 Girji
Dahkki: Groff, Lauren
Jahki: 2021
Giella: ruoŧagiella
Ildobáiki: Hce ; Hce ; Hce
Materiálašládja: Girji
Hápmi: Fysálaš
Från författaren som utnämnts till en av de bästa i sin generation kommer en kvinnlig utopi som utspelar sig i ett kloster. Matrix är en svindlande språklig läsupplevelse som fångar medeltidens magiska miljö av överdåd och äckel med en inlevelse som kryper under huden. Berättelsen bygger på en verklig person och ger ett häpnadsväckande nytt perspektiv på kvinnor genom historien.
540024
DVD:Deux:2020 DVD
Jahki: 2020
Giella: fránskkagiella, duiskkagiella
Ildobáiki: Hj.02/VC
Materiálašládja: DVD
Hápmi: Fysálaš
Pensionärerna Nina och Madeleine har varit hemligt förälskade i årtionden. Ur alla andras synvinkel, inklusive Madeleines vuxna barn, är de helt enkelt grannar som båda råkar bo i våningarna högst upp i huset. De kommer och går mellan sina vardera lägenheter och delar ömt vardagens små ögonblick med varandra. Ända till den dag deras relation vänds upp och ner av en oväntad händelse som får Madeleines dotter att sakta inse sanningen. Den unge italienaren Filippo Meneghetti har skapat ett vackert och fängslande drama om kärleken mellan två pensionerade kvinnor. [ForlagEtt]
539805
Girji:I think our son is gay: 1 :2021 Girji
Dahkki: Okura
Jahki: 2021
Giella: eaŋgalasgiella
Ildobáiki: He
Materiálašládja: Girji
Hápmi: Fysálaš
"Despite belonging to a family of four, the Aoyama residence is typically home to three due to father Akiyoshi's job. While he's away at work, mom Tomoko and her two beloved sons Hiroki and Yuri go about their everyday lives--going to school, making dinner, doing homework, etc. But now that Hiroki's in his first year of high school, his thoughts are turning ever so slightly to sex and romance and his mom can't help but notice his slips of the tongue when he's talking about who he likes. Supportive Tomoko has an inkling Hiroki might be gay, but she's going to let him figure it out for himself. Unfortunately, Hiroki has little talent for keeping his 'secret,' so he might die of embarrassment before all is said and done!"--Provided by publisher.
539806
Girji:Bloom into you anthology Volume One: Volume one :2021 Girji
Dahkki: Nakatani, Nio
Jahki: 2021
Giella: eaŋgalasgiella
Ildobáiki: He.05
Materiálašládja: Girji
Hápmi: Fysálaš
More tales of budding relationships featuring Yuu, Touko, Sayaka, and all your other faves! Maid outfits, kisses stolen during student council meetings, Touko cross-dressing, and bathtime with Riko and Miyako--all that and more can be found in this collection of stories about girls blooming into love...with each other! --
537737
Girji:Mörkrets barn:2021 Girji
Dahkki: Bjarup, Sofie
Jahki: 2021
Giella: ruoŧagiella
Ildobáiki: Hc
Materiálašládja: Girji
Hápmi: Fysálaš
534499
Girji:Lesbiska ligan:2021 Girji
Dahkki: Lodalen, Mian
Jahki: 2021
Giella: ruoŧagiella
Ildobáiki: Hc ; Hc ; Hc
Materiálašládja: Girji
Hápmi: Fysálaš
Ett oväntat telefonsamtal. Genom en gemensam bekant har Margit fått telefonnumret och Eva går med på att träffas. Det blir startskottet på en passionshistoria som slutar i rättegång. Inte mindre än fem kvinnor kommer att anklagas för "otukt som mot naturen är" och får schavottera i pressen med sitt kärleksliv.Tiden är 1943, mitt under brinnande krig, med allt vad det innebar av ransonering, motbok, bomblarm och gengasaggregat. I Per Anders Fogelströms anda skildrar Mian Lodalen ett Stockholm som sjuder av liv. Efter succén med "Lisa och Lilly" återkommer hon med "Lesbiska ligan – en sann kriminalhistoria". En minst lika fängslande och gripande roman kring ett fall som chockerade sin samtid och snabbt blev en riksnyhet.
539027
Girji:Jag är inte död:2021 Girji
Dahkki: Engelv, Erik
Jahki: 2021
Giella: ruoŧagiella
Ildobáiki: Lz Engelv, Erik ; Lz Engelv, Erik ; Lz Engelv, Erik
Materiálašládja: Girji
Hápmi: Fysálaš
Erik Engelv dödförklarades av sin familj när han kom ut som homosexuell. För ett Jehovas vittne kommer Gud före allt, även familjeband. Så han dog – och föddes på nytt.
533230
Girji:Ett lyckligare år:2021 Girji
Dahkki: Gardell, Jonas
Jahki: 2021
Giella: ruoŧagiella
Ildobáiki: Hc ; Hc ; Hc ; Hc ; Hc
Materiálašládja: Girji
Hápmi: Fysálaš
1879 skriver den kände filosofen Pontus Wikner en text han kallar Psykologiska självbekännelser. Manuset låses in i en blecklåda som enligt direktiven ska förvaras på Uppsala Universitetsbibliotek i minst 50 år innan någon får bryta förseglingen och läsa. Dess innehåll är så kontroversiellt och så skandalöst att enbart ryktet om den förseglade blecklådan skapar panik i Pontus Wikners vänskapskrets och man försöker utverka hinder för att blecklådan någonsin ska få öppnas. Ändå är det Wikners vilja att hans text någon gång ska publiceras. I en framtid när allt är förändrat. Han drömmer om ett lyckligare år. 1970, nästan 100 år efter att Pontus Wikner skrivit sina olyckliga bekännelser, bildar några ungdomar i Örebro föreningen Gay Power Club. Den excentriske Ronny går ut i Örebro mitt på dagen i full drag. Kärleksparet Vanja och Kerstin skapar sensation i rikspressen som "flickorna som vill gifta sig". Och tillsammans genomför de den första demonstrationen någonsin i Sverige för homosexuell frihet. Ett lyckligare år är den gripande berättelsen om de unga studenterna Pontus och Herman och deras omöjliga kärlek under andra halvan av 1800-talet. Det är den fantastiska berättelsen om några modiga ungdomar i en liten stad i Mellansverige under andra halvan av 1900-talet som bestämmer sig för att också de har rätt till lycka. En svindlande roman om kärlek i en tid när kärleken saknade språk. Ett lyckligare år är den sanna historien om hur kampen för vår frihet började. Och utan början är vi ingenting.

Buvttalisttá

515872
Girji:Heartstopper: volume 1 :2019 Girji
Dahkki: Oseman, Alice
Jahki: 2019
Giella: eaŋgalasgiella
Ildobáiki: uHe ; uHci
Materiálašládja: Girji
Hápmi: Fysálaš
Addojuvvon čuoggát Addojuvvon čuoggát Addojuvvon čuoggát Addojuvvon čuoggát Addojuvvon čuoggát Addojuvvon čuoggát Addojuvvon čuoggát Addojuvvon čuoggát Addojuvvon čuoggát Atte čuoggáid
355432
DVD:Torka aldrig tårar utan handskar:2013 DVD
Jahki: 2013
Giella: ruoŧagiella, suomagiella
Ildobáiki: Hc.02/VC
Materiálašládja: DVD
Goasttideaddji: SF
Hápmi: Fysálaš
Addojuvvon čuoggát Addojuvvon čuoggát Addojuvvon čuoggát Addojuvvon čuoggát Addojuvvon čuoggát Addojuvvon čuoggát Addojuvvon čuoggát Addojuvvon čuoggát Atte čuoggáid Atte čuoggáid
416336
DVD:The Danish girl:2016 DVD
Jahki: 2016
Giella: eaŋgalasgiella, ruoŧagiella, máŋggat gielat
Ildobáiki: He.02/VC
Materiálašládja: DVD
Goasttideaddji: Universal Sony Pictures Home Entertainment Nordic
Hápmi: Fysálaš
Addojuvvon čuoggát Addojuvvon čuoggát Addojuvvon čuoggát Addojuvvon čuoggát Addojuvvon čuoggát Addojuvvon čuoggát Atte čuoggáid Atte čuoggáid Atte čuoggáid Atte čuoggáid
502412
Girji:The prince and the dressmaker:2018 Girji
Dahkki: Wang, Jen
Jahki: 2018
Giella: eaŋgalasgiella
Ildobáiki: ugHe
Materiálašládja: Girji
Hápmi: Fysálaš
Atte čuoggáid Atte čuoggáid Atte čuoggáid Atte čuoggáid Atte čuoggáid Atte čuoggáid Atte čuoggáid Atte čuoggáid Atte čuoggáid Atte čuoggáid
527980
Girji:Förvildade:2021 Girji
Dahkki: Power, Rory
Jahki: 2021
Giella: ruoŧagiella
Ildobáiki: uHce
Materiálašládja: Girji
Hápmi: Fysálaš
Det har gått arton månader sedan sjukdomen bröt ut och internatskolan sattes i karantän. Det började långsamt. Först dog lärarna, en efter en, sedan blev eleverna sjuka. Vissa dog, andra bara ... förändrades. Förvildades. Nu, helt avskurna från omvärlden, vågar ingen elev gå utanför stängslet som omgärdar skolan. De väntar på botemedlet som de har blivit lovade av regeringen, medan viruset ständigt hittar sätt att ta sig in. Men när Hettys bästa vän försvinner förändras allt. Hetty tänker hitta henne, även om det innebär att hon måste bryta karantänen och ta sig ut genom stängslet. Och när hon gör det inser hon att eleverna på skolan inte har fått veta hela sanningen om viruset. Inte ens i närheten.
Addojuvvon čuoggát Addojuvvon čuoggát Addojuvvon čuoggát Addojuvvon čuoggát Addojuvvon čuoggát Atte čuoggáid Atte čuoggáid Atte čuoggáid Atte čuoggáid Atte čuoggáid
502150
Girji:Hennes ord:2019 Girji
Dahkki: Folkesson, Tove
Jahki: 2019
Giella: ruoŧagiella
Ildobáiki: Hc ; Hc
Materiálašládja: Girji
Hápmi: Fysálaš
"Hennes ord" är första delen i en berättelse om den naturliga döden och födandets stora mysterium. En gren håller på att knäckas, och en kärlek måste tas tillvara
Addojuvvon čuoggát Addojuvvon čuoggát Addojuvvon čuoggát Addojuvvon čuoggát Addojuvvon čuoggát Atte čuoggáid Atte čuoggáid Atte čuoggáid Atte čuoggáid Atte čuoggáid
501433
Girji:Vänta på vind:2019 Girji
Dahkki: Kroon, Oskar
Jahki: 2019
Giella: ruoŧagiella
Ildobáiki: Hcg
Materiálašládja: Girji
Hápmi: Fysálaš
Addojuvvon čuoggát Addojuvvon čuoggát Addojuvvon čuoggát Addojuvvon čuoggát Addojuvvon čuoggát Addojuvvon čuoggát Addojuvvon čuoggát Atte čuoggáid Atte čuoggáid Atte čuoggáid
461496
Girji:Selamlik:2018 Girji
Dahkki: Alesmael, Khaled
Jahki: 2018
Giella: ruoŧagiella
Ildobáiki: Hce
Materiálašládja: Girji
Hápmi: Fysálaš
Atte čuoggáid Atte čuoggáid Atte čuoggáid Atte čuoggáid Atte čuoggáid Atte čuoggáid Atte čuoggáid Atte čuoggáid Atte čuoggáid Atte čuoggáid
455116
Girji:Tro mig:2018 Girji
Dahkki: Izzard, Eddie
Jahki: 2018
Giella: ruoŧagiella
Ildobáiki: Ikz Izzard, Eddie
Materiálašládja: Girji
Goasttideaddji: Massolit
Hápmi: Fysálaš
Vid sex års ålder förlorade Eddie Izzard sin mamma. Han har sedan dess levt med en drivkraft som har gjort honom till en av samtidens mest framstående komiker. Som tonåring uppträdde han på Londons gator, och blev snabbt ett känt namn när han redan då fängslade publiken med sina skämt. I Izzards självbiografi får vi följa honom från showerna på gatan till de stora scenerna, blandat med personliga insikter om världen vi lever i.
Atte čuoggáid Atte čuoggáid Atte čuoggáid Atte čuoggáid Atte čuoggáid Atte čuoggáid Atte čuoggáid Atte čuoggáid Atte čuoggáid Atte čuoggáid
512452
Girji:Rött, vitt & kungligt blått:2020 Girji
Dahkki: McQuiston, Casey
Jahki: 2020
Giella: ruoŧagiella
Ildobáiki: Hce
Materiálašládja: Girji
Hápmi: Fysálaš
Den romantiska romanen som tagit världen med storm!
Addojuvvon čuoggát Addojuvvon čuoggát Addojuvvon čuoggát Addojuvvon čuoggát Addojuvvon čuoggát Addojuvvon čuoggát Addojuvvon čuoggát Atte čuoggáid Atte čuoggáid Atte čuoggáid