Regnbågshyllan

På Regnbågshyllan hittar du skönlitteratur, filmer, ljudböcker, biografier och facklitteratur, allt med HBTQ-perspektiv.

På biblioteket hittar du regnbågshyllan på andra våningen. Här finns facklitteratur. Skönlitteratur med HBTQ- perspektiv står i skönlitteratur-hyllorna och är märkta med en regnbågsflagga på ryggen, både på barnavdelningen och vuxenavdelningen.

Det här är Regnbågshyllan på webben där vi tipsar om personalens favoriter och nya böcker, samt sådant som händer i biblioteket.

Vill du ha fler tips, fråga oss gärna!

Östersunds bibliotek är genom RFSL en HBTQ-certifierad verksamhet och vårt mål är att vara en miljö där alla känner sig välkomna. Du kan läsa mer om vår certifiering här: Vi är ett HBTQ-certifierat bibliotek.


 

Sidan uppdaterad 2021-12-15

Sidansvarig: Douglas Roslund

Перечень

544483
DVD:Tove:2021 DVD
Год: 2021
Язык: шведский, финский, английский, французский
Расположение / полка: Hc.02/VC
Вид материала: DVD
Формат: Физический
Helsingfors, 1945. Kriget är slut och för Tove Jansson börjar livet igen. Hon hänger sig åt långa festnätter, men också tvivel på sitt konstnärskap. Hon har en varm kärleksrelation med åländske politikern Atos Wirtanen, men när hon möter teaterregissören Vivica Bandler blir hon blixtkär. Samtidigt börjar hennes skapande ta sig oväntade vägar: den lilla sagovärld hon skapat för sig själv under kriget börjar växa. Inspirerad av sina verkliga personer börjar hon skriva och måla berättelsen om Mumintrollen, till hela världens stora förtjusning. Tove skildrar en unik kvinnas intensiva sökande efter lust och frihet, och tillblivelsen av ett av världens mest älskade konstnärskap. [ForlagEtt]
544480
DVD:Supernova:2021 DVD
Год: 2021
Язык: английский
Расположение / полка: He.02/VC
Вид материала: DVD
Формат: Физический
Colin Firth och Stanley Tucci spelar paret Sam och Tusker, som semestrar i husbil på engelska landsbygden där de besöker familj, vänner och platser från förr. I tjugo år har de hållit ihop, men sedan Tusker drabbats av tidig demens är hela tillvaron förändrad. Han pendlar mellan slagfärdigt skarpsinne och stunder av total glömska, och skräms av tanken på att inte bli ihågkommen för den han varit utan för den han är på väg att bli. Det viktigaste för dem nu är de stunder de har tillsammans, innan Tusker försvinner in i en värld där Sam inte längre kan nå honom. [ForlagEtt]
543998
Электронная аудиокнига:Röd snö:2021 Электронная аудиокнига
Автор: Holmlöv, Per
Год: 2021
Язык: шведский
Расположение / полка: Hc/TD
Вид материала: Электронная аудиокнига
Формат: Электронный
I Åre by hålls Alpina VM, i Åre Gruvby är det tyst och lugnt. Där bor hästfolk, konstnärer och poeter. Under ytan döljer sig annat än idyll. Peter har varit otrogen, hans sambo Inga skidar i ilska ut i fjällskogen till ett torp. Peter tar sig dit med hopp om försoning. De vet inte att en illasinnad betraktare gömmer sig i närheten. En mordbrand anläggs på torpet och både två förolyckas. Hela byn engagerar sig i en jakt på den skyldige. Deckare.
542510
Книга:Diana & Charlie:2021 Книга
Автор: Ericson, Elias
Год: 2021
Язык: шведский
Расположение / полка: Hci ; Hci
Вид материала: Книга
Формат: Физический
Diana och Charlie är 17 år, transpersoner och bästa vänner. Vännerna tar sig igenom en vardag full av förtryck och ångest med hjälp av alkohol, musik och varandra.Diana & Charlie är en serieroman om två unga människors försök att förstå sig på vänskap, kärlek och psykisk ohälsa. Den har ett enormt driv, mycket humor och är uttrycksfullt tecknad med känslorna på utsidan.
541336
Книга:Afterlove:2021 Книга
Автор: Byrne Tanya
Год: 2021
Язык: английский
Расположение / полка: uHe
Вид материала: Книга
Формат: Физический
540123
Книга:Queera minnen:2021 Книга
Автор: Paqvalén, Rita
Год: 2021
Язык: шведский
Расположение / полка: Ohj
Вид материала: Книга
Формат: Физический
År 2021 har det gått 50 år sedan homosexuella handlingar ströks ur den finska strafflagen. Diskriminering, stigmatisering och skam har präglat den queera historien och skapat en kultur av hemlighållande och självcensur. Och samtidigt har det funnits de som vågat och som trotsat konventioner och normer.
535262
Книга:Matrix:2021 Книга
Автор: Groff, Lauren
Год: 2021
Язык: шведский
Расположение / полка: Hce ; Hce ; Hce
Вид материала: Книга
Формат: Физический
Från författaren som utnämnts till en av de bästa i sin generation kommer en kvinnlig utopi som utspelar sig i ett kloster. Matrix är en svindlande språklig läsupplevelse som fångar medeltidens magiska miljö av överdåd och äckel med en inlevelse som kryper under huden. Berättelsen bygger på en verklig person och ger ett häpnadsväckande nytt perspektiv på kvinnor genom historien.
540024
DVD:Deux:2020 DVD
Год: 2020
Язык: французский, немецкий
Расположение / полка: Hj.02/VC
Вид материала: DVD
Формат: Физический
Pensionärerna Nina och Madeleine har varit hemligt förälskade i årtionden. Ur alla andras synvinkel, inklusive Madeleines vuxna barn, är de helt enkelt grannar som båda råkar bo i våningarna högst upp i huset. De kommer och går mellan sina vardera lägenheter och delar ömt vardagens små ögonblick med varandra. Ända till den dag deras relation vänds upp och ner av en oväntad händelse som får Madeleines dotter att sakta inse sanningen. Den unge italienaren Filippo Meneghetti har skapat ett vackert och fängslande drama om kärleken mellan två pensionerade kvinnor. [ForlagEtt]
539805
Книга:I think our son is gay: 1 :2021 Книга
Автор: Okura
Год: 2021
Язык: английский
Расположение / полка: He
Вид материала: Книга
Формат: Физический
"Despite belonging to a family of four, the Aoyama residence is typically home to three due to father Akiyoshi's job. While he's away at work, mom Tomoko and her two beloved sons Hiroki and Yuri go about their everyday lives--going to school, making dinner, doing homework, etc. But now that Hiroki's in his first year of high school, his thoughts are turning ever so slightly to sex and romance and his mom can't help but notice his slips of the tongue when he's talking about who he likes. Supportive Tomoko has an inkling Hiroki might be gay, but she's going to let him figure it out for himself. Unfortunately, Hiroki has little talent for keeping his 'secret,' so he might die of embarrassment before all is said and done!"--Provided by publisher.
539806
Книга:Bloom into you anthology Volume One: Volume one :2021 Книга
Автор: Nakatani, Nio
Год: 2021
Язык: английский
Расположение / полка: He.05
Вид материала: Книга
Формат: Физический
More tales of budding relationships featuring Yuu, Touko, Sayaka, and all your other faves! Maid outfits, kisses stolen during student council meetings, Touko cross-dressing, and bathtime with Riko and Miyako--all that and more can be found in this collection of stories about girls blooming into love...with each other! --
537737
Книга:Mörkrets barn:2021 Книга
Автор: Bjarup, Sofie
Год: 2021
Язык: шведский
Расположение / полка: Hc
Вид материала: Книга
Формат: Физический
534499
Книга:Lesbiska ligan:2021 Книга
Автор: Lodalen, Mian
Год: 2021
Язык: шведский
Расположение / полка: Hc ; Hc ; Hc
Вид материала: Книга
Формат: Физический
Ett oväntat telefonsamtal. Genom en gemensam bekant har Margit fått telefonnumret och Eva går med på att träffas. Det blir startskottet på en passionshistoria som slutar i rättegång. Inte mindre än fem kvinnor kommer att anklagas för "otukt som mot naturen är" och får schavottera i pressen med sitt kärleksliv.Tiden är 1943, mitt under brinnande krig, med allt vad det innebar av ransonering, motbok, bomblarm och gengasaggregat. I Per Anders Fogelströms anda skildrar Mian Lodalen ett Stockholm som sjuder av liv. Efter succén med "Lisa och Lilly" återkommer hon med "Lesbiska ligan – en sann kriminalhistoria". En minst lika fängslande och gripande roman kring ett fall som chockerade sin samtid och snabbt blev en riksnyhet.
539027
Книга:Jag är inte död:2021 Книга
Автор: Engelv, Erik
Год: 2021
Язык: шведский
Расположение / полка: Lz Engelv, Erik ; Lz Engelv, Erik ; Lz Engelv, Erik
Вид материала: Книга
Формат: Физический
Erik Engelv dödförklarades av sin familj när han kom ut som homosexuell. För ett Jehovas vittne kommer Gud före allt, även familjeband. Så han dog – och föddes på nytt.
533230
Книга:Ett lyckligare år:2021 Книга
Автор: Gardell, Jonas
Год: 2021
Язык: шведский
Расположение / полка: Hc ; Hc ; Hc ; Hc ; Hc
Вид материала: Книга
Формат: Физический
1879 skriver den kände filosofen Pontus Wikner en text han kallar Psykologiska självbekännelser. Manuset låses in i en blecklåda som enligt direktiven ska förvaras på Uppsala Universitetsbibliotek i minst 50 år innan någon får bryta förseglingen och läsa. Dess innehåll är så kontroversiellt och så skandalöst att enbart ryktet om den förseglade blecklådan skapar panik i Pontus Wikners vänskapskrets och man försöker utverka hinder för att blecklådan någonsin ska få öppnas. Ändå är det Wikners vilja att hans text någon gång ska publiceras. I en framtid när allt är förändrat. Han drömmer om ett lyckligare år. 1970, nästan 100 år efter att Pontus Wikner skrivit sina olyckliga bekännelser, bildar några ungdomar i Örebro föreningen Gay Power Club. Den excentriske Ronny går ut i Örebro mitt på dagen i full drag. Kärleksparet Vanja och Kerstin skapar sensation i rikspressen som "flickorna som vill gifta sig". Och tillsammans genomför de den första demonstrationen någonsin i Sverige för homosexuell frihet. Ett lyckligare år är den gripande berättelsen om de unga studenterna Pontus och Herman och deras omöjliga kärlek under andra halvan av 1800-talet. Det är den fantastiska berättelsen om några modiga ungdomar i en liten stad i Mellansverige under andra halvan av 1900-talet som bestämmer sig för att också de har rätt till lycka. En svindlande roman om kärlek i en tid när kärleken saknade språk. Ett lyckligare år är den sanna historien om hur kampen för vår frihet började. Och utan början är vi ingenting.

Перечень

515872
Книга:Heartstopper: volume 1 :2019 Книга
Автор: Oseman, Alice
Год: 2019
Язык: английский
Расположение / полка: uHe ; uHci
Вид материала: Книга
Формат: Физический
Данные оценки Данные оценки Данные оценки Данные оценки Данные оценки Данные оценки Данные оценки Данные оценки Данные оценки Дайте вашу оценку
355432
DVD:Torka aldrig tårar utan handskar:2013 DVD
Год: 2013
Язык: шведский, финский
Расположение / полка: Hc.02/VC
Вид материала: DVD
Издательство: SF
Формат: Физический
Данные оценки Данные оценки Данные оценки Данные оценки Данные оценки Данные оценки Данные оценки Данные оценки Дайте вашу оценку Дайте вашу оценку
416336
DVD:The Danish girl:2016 DVD
Год: 2016
Язык: английский, шведский, Несколько языков
Расположение / полка: He.02/VC
Вид материала: DVD
Издательство: Universal Sony Pictures Home Entertainment Nordic
Формат: Физический
Данные оценки Данные оценки Данные оценки Данные оценки Данные оценки Данные оценки Дайте вашу оценку Дайте вашу оценку Дайте вашу оценку Дайте вашу оценку
502412
Книга:The prince and the dressmaker:2018 Книга
Автор: Wang, Jen
Год: 2018
Язык: английский
Расположение / полка: ugHe
Вид материала: Книга
Формат: Физический
Дайте вашу оценку Дайте вашу оценку Дайте вашу оценку Дайте вашу оценку Дайте вашу оценку Дайте вашу оценку Дайте вашу оценку Дайте вашу оценку Дайте вашу оценку Дайте вашу оценку
527980
Книга:Förvildade:2021 Книга
Автор: Power, Rory
Год: 2021
Язык: шведский
Расположение / полка: uHce
Вид материала: Книга
Формат: Физический
Det har gått arton månader sedan sjukdomen bröt ut och internatskolan sattes i karantän. Det började långsamt. Först dog lärarna, en efter en, sedan blev eleverna sjuka. Vissa dog, andra bara ... förändrades. Förvildades. Nu, helt avskurna från omvärlden, vågar ingen elev gå utanför stängslet som omgärdar skolan. De väntar på botemedlet som de har blivit lovade av regeringen, medan viruset ständigt hittar sätt att ta sig in. Men när Hettys bästa vän försvinner förändras allt. Hetty tänker hitta henne, även om det innebär att hon måste bryta karantänen och ta sig ut genom stängslet. Och när hon gör det inser hon att eleverna på skolan inte har fått veta hela sanningen om viruset. Inte ens i närheten.
Данные оценки Данные оценки Данные оценки Данные оценки Данные оценки Дайте вашу оценку Дайте вашу оценку Дайте вашу оценку Дайте вашу оценку Дайте вашу оценку
502150
Книга:Hennes ord:2019 Книга
Автор: Folkesson, Tove
Год: 2019
Язык: шведский
Расположение / полка: Hc ; Hc
Вид материала: Книга
Формат: Физический
"Hennes ord" är första delen i en berättelse om den naturliga döden och födandets stora mysterium. En gren håller på att knäckas, och en kärlek måste tas tillvara
Данные оценки Данные оценки Данные оценки Данные оценки Данные оценки Дайте вашу оценку Дайте вашу оценку Дайте вашу оценку Дайте вашу оценку Дайте вашу оценку
501433
Книга:Vänta på vind:2019 Книга
Автор: Kroon, Oskar
Год: 2019
Язык: шведский
Расположение / полка: Hcg
Вид материала: Книга
Формат: Физический
Данные оценки Данные оценки Данные оценки Данные оценки Данные оценки Данные оценки Данные оценки Дайте вашу оценку Дайте вашу оценку Дайте вашу оценку
461496
Книга:Selamlik:2018 Книга
Автор: Alesmael, Khaled
Год: 2018
Язык: шведский
Расположение / полка: Hce
Вид материала: Книга
Формат: Физический
Дайте вашу оценку Дайте вашу оценку Дайте вашу оценку Дайте вашу оценку Дайте вашу оценку Дайте вашу оценку Дайте вашу оценку Дайте вашу оценку Дайте вашу оценку Дайте вашу оценку
455116
Книга:Tro mig:2018 Книга
Автор: Izzard, Eddie
Год: 2018
Язык: шведский
Расположение / полка: Ikz Izzard, Eddie
Вид материала: Книга
Издательство: Massolit
Формат: Физический
Vid sex års ålder förlorade Eddie Izzard sin mamma. Han har sedan dess levt med en drivkraft som har gjort honom till en av samtidens mest framstående komiker. Som tonåring uppträdde han på Londons gator, och blev snabbt ett känt namn när han redan då fängslade publiken med sina skämt. I Izzards självbiografi får vi följa honom från showerna på gatan till de stora scenerna, blandat med personliga insikter om världen vi lever i.
Дайте вашу оценку Дайте вашу оценку Дайте вашу оценку Дайте вашу оценку Дайте вашу оценку Дайте вашу оценку Дайте вашу оценку Дайте вашу оценку Дайте вашу оценку Дайте вашу оценку
512452
Книга:Rött, vitt & kungligt blått:2020 Книга
Автор: McQuiston, Casey
Год: 2020
Язык: шведский
Расположение / полка: Hce
Вид материала: Книга
Формат: Физический
Den romantiska romanen som tagit världen med storm!
Данные оценки Данные оценки Данные оценки Данные оценки Данные оценки Данные оценки Данные оценки Дайте вашу оценку Дайте вашу оценку Дайте вашу оценку