Regnbågstips - historiska romaner

Följ med till första halvan av 1900- talet och de lesbiska berättelser vi hittar där.

Sverige, 1906. Kampen för kvinnlig rösträtt trampar med allt större steg och i Tierp går folkskolelärarinnan Signe på dess väg. Så träffar hon Anna och livet förändras för allt. Tillbaka till henne av Sara Lövestam är en historisk roman om rösträttskampen och lesbisk kärlek i det tidiga 1900- talets Sverige.

Ut ur skuggan är Jessica Kolterjahns debutroman - en dold pärla och en stark roman om längtan, kärlek och sorg i 1920- och 1930- talets Stockholm.

Berlin ses ofta som Europas queera huvudstad. Mellankrigstidens Berlin, med dess revolutionära anda, var en plats dit många homosexuella sökte sig. Här utspelar sig både Elin Boardys Nätterna på Winterfeldtplatz och Jessica Kolterjahns litterära fantasi om Karin Boye, Den bästa dagen är en dag av törst.

Sarah Waters är kanske den största ikonen vad gäller historiska skildringar av lesbiska berättelser. Hyresgästerna berättar även den om mellankrigstiden, men i London, och Nattvakten tar oss med till det efter kriget, London 1947.

Slutligen återvänder vi till Sverige, närmare bestämt till Västerbottens inland i mitten på förra århundradet. Karin Alfredssons Vajlett och Rut berättar om lärarinnan Vajlett och postfröken Rut, en underbar skildring av 1950- talet och att våga bryta mot normen.