Priderörelsen - både en folkfest och ett minne

1969 sägs vara året då HBTQ- och Priderörelsen föddes, ur en massiv protest mot diskriminering och polisbrutalitet.

Det var då polisen i New York gjorde en razzia mot Stonewall Inn, en restaurang och klubb där många homosexuella samlades undan förföljelser. Historieskrivningen är inte helt överens kring vad eller vem som egentligen startade det hela men det sägs att det var de transpersoner vilka inte tilläts komma in på klubben, utan befann sig utanför, som startade upproret. Polisrazzian den 27 juni 1969, en av många liknande, var den tändande gnistan.

Många Pridefestivaler runt om i världen anordnas till minne av detta, men med tiden har också Pride förändrats till att bli allt mer av en folkfest där kärlek och frihet firas - och en manifestation mot att många fortfarande förföljs, hotas och mördas på grund av sin läggning eller identitet.

Redan 1950 bildades RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter, i Sverige. I deras princcipprogram kan man läsa: "RFSL verkar för ett samhälle präglat av mångfald och respekt för människors olikheter, där alla människor, oavsett sexuell läggning och könsidentitet och oavsett hur de väljer att uttrycka denna läggning eller identitet, ska ha lika rättigheter och skyldigheter samt lika möjligheter att leva och verka."

På världsbokdagen den 23 april 2015 invigdes Regnbågshyllan på Östersunds bibliotek i samarbete med RFSL Östersund. Här samlar vi faktaböcker och biografer, de skönlitterära böckerna finner du genom att de har en regnbågsflagga på ryggen. På sidan hittar du nya böcker och boktips!

2015 och 2017 anordnade RFSL Östersund regnbågsparader, två bubblande folkfester i staden som biblioteket fick vara med och gå i. Lördagen den 1 september är det återigen dags för Pride Östersund, som denna gång samverkar med Sápmi Pride! Du träffar biblioteket i Pride Park i Badhusparken från klockan 11 där vi har popupbibliotek med regnbågsböcker, kom och låna en bok eller bara säg hej! Klockan 14 går paraden där förutom biblioteket även Östersunds kommun kommer att gå.

Foto: Sandra Lee Pettersson

Källor och vidare läsning:

Hemsidan för Östersund Pride/Sápmi Pride

UR - Stonewallupproret

RFSL

RFSL:s principprogram

Regnbågshyllan med böcker och regnbågsflagga.

Fira Pride med biblioteket!

1. Fira Pride med biblioteket

Datum fredag 31 augusti 2018 – lördag 1 september 2018
    Plats Östersunds bibliotek

Var med på filmfredag och träffa biblioteket i Pride-paraden.

2. Frihetens villkor och möjligheter

Datum fredag 31 augusti 2018 11:00 - 11:45
    Plats Östersunds bibliotek

Välkommen till ett samtal om frihet. Att vara fri kan vara ekonomisk frihet. Det kan också vara att ha rätt till sin integritet och till att definiera sig själv. Och att ha rätt till ett eget språk.

Skrivet av: Kerstin Ydrefors den 23 augusti 2018