Priderörelsen - både en folkfest och ett minne

1969 sägs vara året då HBTQ- och Priderörelsen föddes, ur en massiv protest mot diskriminering och polisbrutalitet.

Det var då polisen i New York gjorde en razzia mot Stonewall Inn, en restaurang och klubb där många homosexuella samlades undan förföljelser. Historieskrivningen är inte helt överens kring vad eller vem som egentligen startade det hela men det sägs att det var de transpersoner vilka inte tilläts komma in på klubben, utan befann sig utanför, som startade upproret. Polisrazzian den 27 juni 1969, en av många liknande, var den tändande gnistan.

Många Pridefestivaler runt om i världen anordnas till minne av detta, men med tiden har också många Pridefestivaler förändrats till att bli allt mer av en folkfest där kärlek och frihet firas - och en manifestation mot

Regnbågshyllan med böcker och regnbågsflagga.
att många fortfarande förföljs, hotas och mördas på grund av läggning eller identitet.

Redan 1950 bildades RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter, i Sverige. RFSL arbetar för att homosexuella, bisexuella och transpersoner, samt andra personer med queera uttryck och identiteter, ska ha samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter som andra.

På världsbokdagen den 23 april 2015 invigdes Regnbågshyllan på Östersunds bibliotek i samarbete med RFSL Östersund. Här samlar vi faktaböcker och biografer, de skönlitterära böckerna finner du genom att de har en regnbågsflagga på ryggen. På den hittar du nya böcker och boktips!

Den 28 juli 2015 anordnade RFSL Östersund en regnbågsparad som gick från Österängsparken till Residensträdgården - en bubblande folkfest i staden som biblioteket fick vara med och gå i. Lördagen den 16 september är det återigen dags för Pride Östersund och även denna gång kommer Östersunds bibliotek att gå med i paraden! Från klockan 11 kan du träffa oss i Pride Park i Badhusparken där vi har popupbibliotek med regnbågsböcker, kom och låna en bok eller bara säg hej! Klockan 14 går paraden där förutom biblioteket även Östersunds kommun kommer gå.

Foto: Sandra Lee Pettersson

Källor och vidare läsning:

UR - Stonewallupproret

RFSL