Samernas dag -

Vi firar den samiska dagen den 6 februari!

Dagen firas till minne av det första samiska landsmötet som hölls i Trondheim den 6 februari 1917. För första gången samlades då samer, oberoende av nationsgränser, för att samtala om gemensamma frågor. 

Vår skyltvägg på Östersunds bibliotek är nu fylld av litteratur om samiskt liv och historia, på flera språk. Besök gärna vårt Samiska rum, det ligger till höger på övre plan. 

Här och nu vill vi gärna dela med oss av några nyinköpta böcker som finns att låna: 

"Inifrån Sápmi : vittnesmål från stulet land", 2021, är redigerad av Patricia Fjellgren och Malin Nord. Texterna är på svenska, nordsamiska, kildinsamiska, tersamiska och lulesamiska.
Boken samlar över tjugo berättelser om att bli berövad sin identitet, växa upp utan att kunna sitt språk och om att inte betraktas som tillräckligt mycket same. Det handlar om att bära på flera kulturella identiteter och om förtryck och motstånd, förr och nu. 

Hör Patricia Fjellgren läsa dikt och berätta kort om boken i Sameradion.

 

Norska "Derfor må du vite at jag er same" av Ella Marie Hætta Isaksen utkom i höstas. 

NRK skrev så här: "Eit kraftfullt svar på spørsmål du kanskje ikkje har kome på å stille ... som formidlar av eit samtidsblikk på det samiske er ho ein unik formidlar. Boka har temperatur og engasjement, fakta og tolkingar. Denne boka har eg aldri lese før. Takk for boka, Ella Marie!" 

 

Udtja Lasse är regeringstjänstemannen som började skriva skönlitteratur. "Minnen och historier från Lappmarken" samlar hans berättelser. 

SVT:s Yokiko Duke skrev så här: "Det är lågmält skimrande texter om ett svunnet Norrbotten, ett eget universum, där världshändelserna bara på omvägar letade sig in."

 

Events

Ładowanie