Personalens bästa: 2020

År 2020 lämnar över till 2021 och med det kommer massvis av härliga och efterlängtade böcker men vi väljer att dröja oss kvar en stund i 2020 och passar på att ge våra bästa boktips från året som gått.

Ingela

Där kräftorna sjunger av Delia Owens.
Boken handlar om Kya Clark som lever helt ensam i våtmarken utanför North Carolinas kust. Hon lever i samspel med naturen och hankar sig fram på vad den har att erbjuda. Ortsbefolkningen kallar henne ”träskflickan” och har en rad förutfattade meningar om vem hon är. Det sprids elaka rykten om henne och när en ung man från området hittas död blir Kya genast anklagad. En mordutredning drar igång och hon blir häktad. I boken får vi följa Kya genom hela hennes liv. Vi får också möta de få vänner hon har och se hur hon utvecklas till något ingen kunnat drömma om. Det är en otroligt fin berättelse om ensamhet, om naturens kraft och om hur det är att leva ett liv utanför gängse normer.

Elin

Blixtbarn av David Renklint.
Eli förlorade allt när blixten slog ner, sitt hem, sina föräldrar och även sin ena hand och om det inte var nog växer nu en svart röta högre och högre upp längt den stump som lämnades kvar. Hennes hemstad Pokol hotas av de fasansfulla marorna som vandrar mot norr, det räcker att en mara enbart vidrör dig för att du själv ska bli marad och då kommer mörkret att ta över din kropp och själ, allt som var "du". Elis sista hopp ligger hos hennes faster, Glispa, en modig äventyrare som kanske kan hjälpa henne att bota rötan. Tillsammans ger de sig av mot ett äventyr mycket större och farligare än vad de någonsin kunnat ana.
En bok som det bara inte gick att lägga ifrån sig när man väl lyft den och börjat läsa! Den hade allt! Spännande äventyr, intressanta karaktärer och en fantastisk blandning av fantasy och "pirr i magen skräck".

Åsa

Vilse av Evalotta Belin.
Det är väl inte så spännande att gå på affären... Om man inte går vilse förstås och råkar hamna i ett riktigt äventyr. Nu gäller det att överleva! Det finns djungler och kanske farliga djur och inte går det att nå glassen heller.
Jag gillar den här boken för att allt är sett ur barnets perspektiv och allt mer skenande fantasi. Den är så otroligt rolig och varm!

Billie, Korven och havet av Julia Hansson
Billie vill inte alls vara på stranden. Där är det ett himla liv och det stänker vatten också. Men Korven och mamma älskar att vara där och tycker att Billie också ska bada. Okej, Billie vågar. Men då händer något hemskt, något bränns i vattnet.
Jag älskar hur ljuset i bilderna spelar en så stor roll och hur det speciella ljuset vid havet är fångat på ett magiskt sätt. En bok att drömma sig bort i.

Catharina

Mitt liv utan dig av Betlehem Isaak
En dotters berättelse om att förlora sin far och om vad krig och diktatur kan göra med en framtida generation. Betlehem Isaak var 8 år när hon i praktiken blev faderlös när Dawit Isaak fängslades i Eritrea. Mitt liv utan dig bygger på hennes egna minnen och upplevelser. I boken följer vi med genom uppväxten, från tiden i Asmara, resan till Sverige, anpassningen och livet i Biskopsgården och vad som sedan händer när fadern förs bort i hemlandet och familjen splittras. Det är drabbande läsning om hur livet inte fick bli och om ett barn som saknar sin pappa. Jag tycker om boken för att den skildrar hur det är att växa upp i ett främmande land i ständig ovisshet. Dessutom skriver hon ärligt och osentimentalt om invandring och rasism.

Pojken, mullvaden, räven och hästen av Charlie Mackesy
Så underbart att få gå in i den här världen i mörka vintern, och upptäcka en härlig och osannolik vänskap och ta till sig vad de här filurerna har att säga om livet. Det här är en riktigt varm berättelse om det allra mest självklara - världen blir en bättre plats om vi alla är snälla och kärleksfulla. Läs Pojken, mullvaden, räven och hästen för att den är så fin och för att den har fantastiskt vackra bilder! Upplyftande läsning för alla åldrar. En bok som sprider hopp.

Inger

Dina händer var fulla av liv av Suad Ali.
Vi får följa Nora, från barndomen i Baidoa, Somalia, via gymnasietiden i Mogadishu, genom de begynnande orosåren som så småningom leder fram till krig. Snart finns det ingen annan utväg än att fly och efter en lång och strapatsrik flykt hamnar Nora och hennes dotter i Sverige. Lättläst, spännande och intressant att få en inblick i ett land som de flesta kanske inte vet särskilt mycket om.

Makt - lös av Mona Sahlin.
Boken utspelar sig från Mona Sahlins sista vecka som partiledare 2011 fram till 2016, när hennes tid vid makten var över och hon utsattes för ett vidrigt mediadrev. Däremellan är det olika nedslag i hennes och socialdemokratins historia. Hon är väldigt personlig och öppen när hon beskriver sina egna upplevelser under det utdragna mediedrevet, hur hon mådde, hur hårt det tog på henne. Intressant att läsa om hur det är att vara kvinna i politiken, en stark kvinna som utmanar männen om makten, hur hon blir granskad på ett helt annat sätt än vad männen blir.

Cecilia

Bakvatten av Maria Broberg 
I mitten av sextiotalet försvinner pojken Nilas. Många tror att han drunknat i Vindelälvens vatten men så är inte fallet. Först lång tid senare avslöjas vad som egentligen hände. Under tiden läser vi en berättelse som spänner över flera generationer, om kärleken mellan Margareta och den unge Assar och om Håkan som var bror med Nilas. Det är en välskriven bok om kärlek, ensamhet och samvete som utspelar sig i Västerbottens inland. Bakvatten är Maria Brobergs romandebut och jag ser fram emot vad som kommer härnäst. 

Efter stormen av Ida-Lovisa Rudolfsson 
När Sam vaknar en morgon har en storm dragit fram över ön där hon bor. Dörren står på glänt, snö har letat sig in och på golvet finner Sam ett rep. Iklädd tigerdräkt tar hon repet i sin hand, det slingrar och försöker komma loss. Vad vill repet egentligen? Det är nu äventyret börjar, Sam leds genom en skog, balanserar över en ravin och klättrar över ett omkullvält träd. Det gäller att vara modig. Historien är mångbottnad och illustrationerna är otroliga, stygn för stygn har textilkonstnären och bilderboksskaparen broderat fram berättelsen. En vacker och annorlunda bilderbok, förunderlig både för stora och små.  

Marie

Sonja och skilsmössan av Måns Gahrton och Johan Unenge 
En bra bok om att vara i en situation där allt ändras. Pappa och mamma i familjen som boken handlar om skiljer sig och allt är förändrat för barnet Sonja. Hon ska nu bo på två ställen. Det är bra på båda ställena men olika ändå, både på ett bra sätt och mindre bra sätt. Sonja försöker verkligen se till att göra som både mamma och pappa vill, för hon vill ju göra sitt bästa och att de ska må bra. Till slut får Sonja nog och säger ifrån. Måns Gahrtons text och Johan Unenges akvarellbilder är träffsäker för målgrupperna. En bra bok som kan vara till hjälp när barn behöver stöd att förstå och trivas i en ny familjekonstellation. Framförallt en bok som påminner oss vuxna om hur viktigt det är att kommunicera både med sina barn och sina ex vid skilsmässor för bästa möjliga situation för barnet 


Midnattsbiblioteket av Matt Haig 
Alla har väl någon gång känt att det skulle vara toppen med en ny chans i livet.
När huvudkaraktären Nora Seed hamnar i Midnattsbiblioteket som är en slags nivå i dimensionen mellan livet och döden, får hon möjlighet att se om de beslut hon tvekat på under sitt liv skulle ha gett henne ett lyckligare liv. Hon får prova varje liv hon vill. Om hon trivs så kommer minnet av Midnattsbiblioteket så småningom att blekna bort och hon lever kvar i det livet som hon då valt. Det visar sig inte vara så lätt.  Hon har begränsad tid att undersöka alla liv hon vill undersöka för att se om hon kan hitta svaret på frågan om vilket som är det bästa sättet att få ett lyckligt liv.

Boken är ett intressant äventyr med resor till parallella världar. Den ger en nyttig eftertanke, på ett ibland naivt och charmigt sätt med frågor samt perspektiv på livet och döden. Hur vi ser på våra liv? Kan ett liv vara perfekt? Vad är ett lyckligt liv? Gör vi det bästa av vårt liv?

  1. Vilse

    By: Belin, Evalotta

Audience:

Tags:

Written by: Elin Fritzell Friday, January 15, 2021