Personalen tipsar

Böcker om syskon, händelser i historien och fantasivärldar. Här hittar du tips på några av personalens personliga favoriter.

 1. Cecilias lästips

  Written by: Cecilia Wase

  I min läsning söker jag ofta efter det som är skevt och sårigt, relationer som skaver, mörker och svårmod. Jag fascineras av syskonskapet och hur världen kan te sig ur ett barns synvinkel, ibland förunderlig men ofta skrämmande. Miljön får gärna vara landsbygd, bland gamla hus, mossa och tallskog känner jag mig hemma.

 2. Thomas lästips

  Written by: Thomas Drugg

  Jag gillar historia i de flesta former och är också intresserad av exempelvis konst, musik och vetenskap. Jag läser mängder av böcker, men numera nästan bara facklitteratur. Jag uppskattar särskilt böcker som visar hur människor och händelser i det förgångna fortfarande kan förmedla tankeväckande kunskap till oss.

 3. Inger tipsar

  Written by: Inger Gisslén

  Jag läser helst skönlitteratur. Är nog en "allätare" när det gäller läsning - lockas både av nya författarskap såväl som klassiker. Läser gärna berättelser från andra länder, spännande miljöer och främmande kulturer. Att läsa ger mig otroligt mycket, det är en resa i tid och rum. Jag fascineras av det man får från skönlitteraturen: både fiktion och fakta, spänning och underhållning, samtidigt som man får kunskap om andra människor, relationer och sin egen omvärld.

 4. Anna-Karis lästips

  Written by: Anna-Kari Bäckvall

  Jag läser en hel del, helst romaner, noveller och poesi, men också annat. Det är alltid stämningen jag faller för och att människorna känns riktiga. Jag är väldigt svag för norsk och anglosaxisk skönlitteratur, och för författare som går sin egen väg i både språk och innehåll, som Birgitta Lillpers.

 5. Douglas lästips

  Written by: Douglas Roslund

  I min läsning inspireras jag främst av språkets funktion. Hur språket har kraft att i lätta skiftningar förändra perspektiv, normer och rubba det sociala kontraktet, ofta outsagt. En favorit hos mig är den svenska författaren Mare Kandre (1962-2005). Kandres värld är smutsig, avlägsen och inbäddad i ett kompakt gotiskt mörker. Den innehåller vämjelse, äckel och utanförskap som söker tränga sig ut ur det klaustrofobiska mörker som är världen och/eller det normativa. Kandres språk är enkelt men på samma gång komplext. I övrigt präglas minn läsning av skönlitteratur och facklitteratur, då helst inom de humanistiska ämnena.

 6. Elins lästips

  Written by: Elin Fritzell

  Här kommer jag samla mina bästa lästips. Tipsen kommer att spreta åt alla möjliga håll, allt från spännande Hcf och mystisk fantasy för ungdomar till blodiga deckare och historiska romaner för vuxna. En salig blandning med det enda gemensamma att de är ruskigt bra!

 7. Louise tipsar

  Written by: Louise Hellström

  Louise variationer - en kompott som roar några av mina intressen!

 8. Maries lästips

  Written by: Marie Nygaard

  Jag läser för att hjälpa mig själv att fortsätta lära och utvecklas, stärka barnasinnet och nyfikenheten, förstå mig själv och andra ännu bättre, och för att få följa med på alla möjliga äventyr. I dessa syften är det bra att läsa böcker för olika åldrar så här kommer några blandade förslag.

 9. Catharinas boktips

  Written by: Catharina Andersson

  Min bokhög består ofta av en salig blandning. Jag läser gärna böcker som får mig att tänka till en gång extra. Drabbande berättelser, gripande människoöden, orättvisor, diskriminering, mod och styrka lockar mig lite extra. Sen gillar jag förstås att bara få koppla av och resa till en annan tid eller ett annat land och hoppa in i en helt ny värld för en stund. Här är några bokfavoriter som berört mig på ett eller annat sätt.

 10. Elins lästips

  Written by: Elin Runsten - tjänstledig

  Böcker jag tänker tillbaka på och böcker jag läser just nu. Romaner som står sig genom åren, faktaböcker att inspireras av under odlingssäsongen och barnböcker som tål att läsas av alla åldrar.

 11. Malin tipsar

  Written by: Malin Hyttstrand - tjänstledig

  Jag tycker om läsning som får mig att fundera och filosofera, som får mig att stanna upp och läsa ett stycke flera gånger eller kolla extra noga på en bild. Jag blandar stilar i uttryck och kan läsa en fantasifylld graphic novel lika gärna som en målande bilderbok samt en tung och dammig skönlitterär text lika gärna som en lättare lyrik. Jag finner spännande saker i de ungdomligare böckerna och bäddar gärna ner mig bland lokala dramatiska händelser.

 12. Konrad tipsar

  Written by: Konrad Augustyniak

  Det vore orättvist att påstå att jag har en favoritgenre men på senare tid har läsningen dragits mer åt fantasy- och science fiction-hållet. Det får gärna finnas djupare frågeställningar och filosofiskt diskussionsmaterial i litteraturen. Andra gånger kan det vara skönt att bara få följa med i berättelsen precis som den är, utan att stanna upp för reflektion. Jag läser både skön- och facklitteratur för äldre som yngre.

Written by: Anna Ring Tuesday, April 14, 2020