Personalen jultipsar

Resor till Nordpoolen, Himalaya och yttre rymden, historiska släktsagor eller en trevlig samling mord. Hittar du någon ny favorit bland det personalen väljer att läsa, lyssna på och titta på i jul?

Elin

Mord och inga julvisor är en samling noveller från några av Sveriges mest kända deckarförfattare (bland annat Arne Dahl, Dag Öhrlund och Camilla Läckberg). I samlingen inkluderas även de tre vinnande bidragen i Semics deckarnovelltävling. Perfekt läsning för julstämningssökande deckarälskare!

Jag ser mycket fram emot att läsa den nyutgivna bilderboken Julen kommer till Mumindalen av Alex Haridi som är baserade på Tove Jansons originalberättelser. Mumintroll brukar inte vara aktiva under vintern, men denna vinter väcks de av Hemulen som tycker att de borde vara till hjälp inför att julen ska komma. Julen? Vad är det för hemskt som ska komma och gör alla andra i dalen så stressade och uppjagade? Julen verkar inte vara så trevlig, nej rent ut sagt verkar den vara farlig, eller? Tänk, allt som behövs är kanske bara ett ynkligt litet Knytt?

En tradition som uppkommit under de senaste åren är att kolla på en äldre julkalender under december månad – årets kalender blir ingen mindre än Albert & Herberts jul från 1985. Albert är en julhysteriker. Redan den första december bär han ned allt julpynt från vinden. Herbert är inte lika förtjust och han bestämmer sig för att i år ska far och son fira jul på var sitt håll – men hur går det egentligen?

Kerstin

Ondvinter möter du Blodet och Kylan, här tycks en evig vinter vila över världen. Sunia och Wulf är tvillingar, som ett tänker de och talar. När Galgmännen trasar sönder deras liv och lämnar dem föräldralösa måste de ge sig ut för att söka de stigar dit deras liv är ämnade. I Ondvinter färdas du med på Sunia och Wulfs resa men framförallt bärs du fram av ordens äventyr. Ondvinter är i min mening den bästa svenska fantasy som någonsin skrivits, underbar sträckläsning under julens kalla dagar. Låna alla fyra böckerna på en gång är mitt råd. 

Du behöver inte vintern utanför fönstret för att känna kylan sippra in i ditt innersta när du läser Michelle Pavers fantastiska skräckroman Thin Air, men kanske är det ändå den perfekta tiden att läsa den. Följ med till Himalaya 1935 där Stephen och Kit ska bestiga världens tredje högsta berg. Ingen har tidigare lyckats och det förflutna lurar olycksbådande bakom dem. Framför dem finns bara mörker och kyla, och något ondskefullt som lurar i ögonvrån.

Romy Silvers är befälhavare på The Infinity, den enda överlevande på ett rymdskepp som ska bära spillrorna av mänskligheten till en ny planet efter att jorden förstörts. The Loneliest Girl in the Universe är en sorglig uppväxtskildring, spännande Sci-Fi och oemotståndlig YA, allt på en gång. Att vara sexton år och ha känslan av att du är helt ensam i universum finns det många böcker som beskriver. Att på ett så fantastiskt sätt beskriva vetskapen om att du faktiskt är så ensam, är Lauren James ensam om. 

Malin

Let it snow är en mysig bok av bland annat John Green som handlar om ett lite annorlunda julfirande bland ungdomar och urspårade tåg. Läses alltid i december.

Bea Uusma har skrivit en bok vid namn Expeditionen: min kärlekshistoria och som handlar om Andréexpeditionen. Hon gav även ett sommarprat kring detta 2014 och efter det har boken legat på min att-läsa-lista och nu i julhelgen kommer den äntligen att bli läst!

En skiva som alltid snurrar i bilen under mina färder hit och dit under julen är Pink Floyds The Wall som jag rekommenderar alla att lyssna på. Om det inte faller just dig i smaken så kan man alltid lyssna på Povel Ramels musik och allra helst hans fantastiska texter!

Åsa

Jag tänkte läsa boken Lappat & lagat av Kerstin Neumuller för att få lite mer kreativa lösningar för att laga mina och barnens kläder. För visst är det väl ändå så att vi hellre vill fortsätta använda våra favoritplagg än att slänga dem? Boken utlovar snabba och lätta lagningar för nödsituationer och mer omsorgsfull lagning som tar lite tid. 

Anna-Kari 

I år vill jag läsa Juldagar av fina författaren Jeanette Winterson. Jag tror att hennes blandning av julberättelser och recept är både egensinnig och kärleksfull.

Jag tar alltid fram Vinterkalas i adventstid. Den vackra boken av trädgårdsinspiratören och matkreatören Hannu Sarenström är en fröjd att bläddra i. Tillsammans med matlagande goda vänner har han skapat en personlig och inbjudande vinterkokbok. Och följer man Hannus recept blir det väldigt gott!

Sista delen av Sigrid Undsets romantrilogi Kristin Lavransdotter har jag sparat till jul. Att få följa Kristins liv i 1300-talets Norge har varit årets stora läsupplevelse. Nu ska en tidlös, mänskligt trovärdig och för mig helt uppslukande historia få sitt avslut i Korset.

Personalens jultips

 1. Mord och inga julvisor

  Subtitle: [juldeckare]
  Language:
  Swedish
  Published: 2018
  Classification: Hc.016(s)
  Available as: Book
 2. Julen kommer till Mumindalen

  Subtitle: efter en berättelse av Tove Jansson
  By: Haridi, Alex
  Language:
  Swedish
  Published: 2018
  Classification: Hcf(yb)
  Available as: Book
 3. Ondvinter

  By: Björkelid, Anders
  Language:
  Swedish
  Classification: Hc.01
  Available as: Book
 4. Thin air

  Subtitle: a ghost story
  By: Paver, Michelle
  Language:
  English
  Published: 2016
  Classification: He.01
  Available as: Book
 5. Let it snow

  Subtitle: magisk julhelg i tre delar : [snöstorm, våfflor och minigrisar = en magisk julafton]
  Language:
  Swedish
  Published: 2016
  Classification: Hcee.01(s)
  Available as: Book
 6. Expeditionen

  Subtitle: min kärlekshistoria
  By: Uusma, Bea
  Language:
  Swedish
  Published: 2013
  Classification: Nsa:k
  Available as: Book
 7. The wall

  By: Pink Floyd
  Language:
  English
  Published: 2011
  Classification: Yxne
  Available as: Music, CD/LP
 8. Ramels klassiker1972-81

  Subtitle: Povels bästa under fem decennier : idel ädel Povel 1942-1991
  By: Ramel, Povel
  Language:
  Swedish
  Published: 1992
  Classification: Yqh
  Available as: Music, CD/LP
 9. Lappat & lagat

  By: Neumüller, Kerstin
  Language:
  Swedish
  Published: 2018
  Classification: Qcccd
  Available as: Book
 10. Juldagar

  Subtitle: 12 berättelser och 12 festmåltider för 12 dagar
  By: Winterson, Jeanette
  Language:
  Swedish
  Published: 2017
  Classification: Hcee.016
  Available as: Book
 11. Vinterkalas

  By: Sarenström, Hannu
  Language:
  Swedish
  Published: 2006
  Classification: Qcaa
  Available as: Book
 12. Den eviga elden

  By: Follett, Ken
  Language:
  Swedish
  Published: 2018
  Available as: Book

Written by: Julia Sandström Monday, December 3, 2018