Regnbågshyllan

På Regnbågshyllan hittar du skönlitteratur, filmer, ljudböcker, biografier och facklitteratur, allt med HBTQ-perspektiv.

På biblioteket hittar du regnbågshyllan på andra våningen. Här finns facklitteratur. Skönlitteratur med HBTQ- perspektiv står i skönlitteratur-hyllorna och är märkta med en regnbågsflagga på ryggen, både på barnavdelningen och vuxenavdelningen.

Det här är Regnbågshyllan på webben där vi tipsar om personalens favoriter och nya böcker, samt sådant som händer i biblioteket.

Vill du ha fler tips, fråga oss gärna!

Östersunds bibliotek är genom RFSL en HBTQ-certifierad verksamhet och vårt mål är att vara en miljö där alla känner sig välkomna. Du kan läsa mer om vår certifiering här: Vi är ett HBTQ-certifierat bibliotek.


 

Sidan uppdaterad 2021-12-15

Sidansvarig: Douglas Roslund

Resultatliste

544483
DVD:Tove:2021 DVD
År: 2021
Språk: Svensk, Finsk, Engelsk, Fransk
Hyllesignatur: Hc.02/VC
Medieklasse: DVD
Ressurstype: Fysisk
Helsingfors, 1945. Kriget är slut och för Tove Jansson börjar livet igen. Hon hänger sig åt långa festnätter, men också tvivel på sitt konstnärskap. Hon har en varm kärleksrelation med åländske politikern Atos Wirtanen, men när hon möter teaterregissören Vivica Bandler blir hon blixtkär. Samtidigt börjar hennes skapande ta sig oväntade vägar: den lilla sagovärld hon skapat för sig själv under kriget börjar växa. Inspirerad av sina verkliga personer börjar hon skriva och måla berättelsen om Mumintrollen, till hela världens stora förtjusning. Tove skildrar en unik kvinnas intensiva sökande efter lust och frihet, och tillblivelsen av ett av världens mest älskade konstnärskap. [ForlagEtt]
544480
DVD:Supernova:2021 DVD
År: 2021
Språk: Engelsk
Hyllesignatur: He.02/VC
Medieklasse: DVD
Ressurstype: Fysisk
Colin Firth och Stanley Tucci spelar paret Sam och Tusker, som semestrar i husbil på engelska landsbygden där de besöker familj, vänner och platser från förr. I tjugo år har de hållit ihop, men sedan Tusker drabbats av tidig demens är hela tillvaron förändrad. Han pendlar mellan slagfärdigt skarpsinne och stunder av total glömska, och skräms av tanken på att inte bli ihågkommen för den han varit utan för den han är på väg att bli. Det viktigaste för dem nu är de stunder de har tillsammans, innan Tusker försvinner in i en värld där Sam inte längre kan nå honom. [ForlagEtt]
543998
E-lydbok:Röd snö:2021 E-lydbok
Forfattar: Holmlöv, Per
År: 2021
Språk: Svensk
Hyllesignatur: Hc/TD
Medieklasse: E-lydbok
Ressurstype: Elektronisk materiale
I Åre by hålls Alpina VM, i Åre Gruvby är det tyst och lugnt. Där bor hästfolk, konstnärer och poeter. Under ytan döljer sig annat än idyll. Peter har varit otrogen, hans sambo Inga skidar i ilska ut i fjällskogen till ett torp. Peter tar sig dit med hopp om försoning. De vet inte att en illasinnad betraktare gömmer sig i närheten. En mordbrand anläggs på torpet och både två förolyckas. Hela byn engagerar sig i en jakt på den skyldige. Deckare.
542510
Bok:Diana & Charlie:2021 Bok
Forfattar: Ericson, Elias
År: 2021
Språk: Svensk
Hyllesignatur: Hci ; Hci
Medieklasse: Bok
Ressurstype: Fysisk
Diana och Charlie är 17 år, transpersoner och bästa vänner. Vännerna tar sig igenom en vardag full av förtryck och ångest med hjälp av alkohol, musik och varandra.Diana & Charlie är en serieroman om två unga människors försök att förstå sig på vänskap, kärlek och psykisk ohälsa. Den har ett enormt driv, mycket humor och är uttrycksfullt tecknad med känslorna på utsidan.
541336
Bok:Afterlove:2021 Bok
Forfattar: Byrne Tanya
År: 2021
Språk: Engelsk
Hyllesignatur: uHe
Medieklasse: Bok
Ressurstype: Fysisk
540123
Bok:Queera minnen:2021 Bok
Forfattar: Paqvalén, Rita
År: 2021
Språk: Svensk
Hyllesignatur: Ohj
Medieklasse: Bok
Ressurstype: Fysisk
År 2021 har det gått 50 år sedan homosexuella handlingar ströks ur den finska strafflagen. Diskriminering, stigmatisering och skam har präglat den queera historien och skapat en kultur av hemlighållande och självcensur. Och samtidigt har det funnits de som vågat och som trotsat konventioner och normer.
535262
Bok:Matrix:2021 Bok
Forfattar: Groff, Lauren
År: 2021
Språk: Svensk
Hyllesignatur: Hce ; Hce ; Hce
Medieklasse: Bok
Ressurstype: Fysisk
Från författaren som utnämnts till en av de bästa i sin generation kommer en kvinnlig utopi som utspelar sig i ett kloster. Matrix är en svindlande språklig läsupplevelse som fångar medeltidens magiska miljö av överdåd och äckel med en inlevelse som kryper under huden. Berättelsen bygger på en verklig person och ger ett häpnadsväckande nytt perspektiv på kvinnor genom historien.
540024
DVD:Deux:2020 DVD
År: 2020
Språk: Fransk, Tysk
Hyllesignatur: Hj.02/VC
Medieklasse: DVD
Ressurstype: Fysisk
Pensionärerna Nina och Madeleine har varit hemligt förälskade i årtionden. Ur alla andras synvinkel, inklusive Madeleines vuxna barn, är de helt enkelt grannar som båda råkar bo i våningarna högst upp i huset. De kommer och går mellan sina vardera lägenheter och delar ömt vardagens små ögonblick med varandra. Ända till den dag deras relation vänds upp och ner av en oväntad händelse som får Madeleines dotter att sakta inse sanningen. Den unge italienaren Filippo Meneghetti har skapat ett vackert och fängslande drama om kärleken mellan två pensionerade kvinnor. [ForlagEtt]
539805
Bok:I think our son is gay: 1 :2021 Bok
Forfattar: Okura
År: 2021
Språk: Engelsk
Hyllesignatur: He
Medieklasse: Bok
Ressurstype: Fysisk
"Despite belonging to a family of four, the Aoyama residence is typically home to three due to father Akiyoshi's job. While he's away at work, mom Tomoko and her two beloved sons Hiroki and Yuri go about their everyday lives--going to school, making dinner, doing homework, etc. But now that Hiroki's in his first year of high school, his thoughts are turning ever so slightly to sex and romance and his mom can't help but notice his slips of the tongue when he's talking about who he likes. Supportive Tomoko has an inkling Hiroki might be gay, but she's going to let him figure it out for himself. Unfortunately, Hiroki has little talent for keeping his 'secret,' so he might die of embarrassment before all is said and done!"--Provided by publisher.
539806
Bok:Bloom into you anthology Volume One: Volume one :2021 Bok
Forfattar: Nakatani, Nio
År: 2021
Språk: Engelsk
Hyllesignatur: He.05
Medieklasse: Bok
Ressurstype: Fysisk
More tales of budding relationships featuring Yuu, Touko, Sayaka, and all your other faves! Maid outfits, kisses stolen during student council meetings, Touko cross-dressing, and bathtime with Riko and Miyako--all that and more can be found in this collection of stories about girls blooming into love...with each other! --
537737
Bok:Mörkrets barn:2021 Bok
Forfattar: Bjarup, Sofie
År: 2021
Språk: Svensk
Hyllesignatur: Hc
Medieklasse: Bok
Ressurstype: Fysisk
534499
Bok:Lesbiska ligan:2021 Bok
Forfattar: Lodalen, Mian
År: 2021
Språk: Svensk
Hyllesignatur: Hc ; Hc ; Hc
Medieklasse: Bok
Ressurstype: Fysisk
Ett oväntat telefonsamtal. Genom en gemensam bekant har Margit fått telefonnumret och Eva går med på att träffas. Det blir startskottet på en passionshistoria som slutar i rättegång. Inte mindre än fem kvinnor kommer att anklagas för "otukt som mot naturen är" och får schavottera i pressen med sitt kärleksliv.Tiden är 1943, mitt under brinnande krig, med allt vad det innebar av ransonering, motbok, bomblarm och gengasaggregat. I Per Anders Fogelströms anda skildrar Mian Lodalen ett Stockholm som sjuder av liv. Efter succén med "Lisa och Lilly" återkommer hon med "Lesbiska ligan – en sann kriminalhistoria". En minst lika fängslande och gripande roman kring ett fall som chockerade sin samtid och snabbt blev en riksnyhet.
539027
Bok:Jag är inte död:2021 Bok
Forfattar: Engelv, Erik
År: 2021
Språk: Svensk
Hyllesignatur: Lz Engelv, Erik ; Lz Engelv, Erik ; Lz Engelv, Erik
Medieklasse: Bok
Ressurstype: Fysisk
Erik Engelv dödförklarades av sin familj när han kom ut som homosexuell. För ett Jehovas vittne kommer Gud före allt, även familjeband. Så han dog – och föddes på nytt.
533230
Bok:Ett lyckligare år:2021 Bok
Forfattar: Gardell, Jonas
År: 2021
Språk: Svensk
Hyllesignatur: Hc ; Hc ; Hc ; Hc ; Hc
Medieklasse: Bok
Ressurstype: Fysisk
1879 skriver den kände filosofen Pontus Wikner en text han kallar Psykologiska självbekännelser. Manuset låses in i en blecklåda som enligt direktiven ska förvaras på Uppsala Universitetsbibliotek i minst 50 år innan någon får bryta förseglingen och läsa. Dess innehåll är så kontroversiellt och så skandalöst att enbart ryktet om den förseglade blecklådan skapar panik i Pontus Wikners vänskapskrets och man försöker utverka hinder för att blecklådan någonsin ska få öppnas. Ändå är det Wikners vilja att hans text någon gång ska publiceras. I en framtid när allt är förändrat. Han drömmer om ett lyckligare år. 1970, nästan 100 år efter att Pontus Wikner skrivit sina olyckliga bekännelser, bildar några ungdomar i Örebro föreningen Gay Power Club. Den excentriske Ronny går ut i Örebro mitt på dagen i full drag. Kärleksparet Vanja och Kerstin skapar sensation i rikspressen som "flickorna som vill gifta sig". Och tillsammans genomför de den första demonstrationen någonsin i Sverige för homosexuell frihet. Ett lyckligare år är den gripande berättelsen om de unga studenterna Pontus och Herman och deras omöjliga kärlek under andra halvan av 1800-talet. Det är den fantastiska berättelsen om några modiga ungdomar i en liten stad i Mellansverige under andra halvan av 1900-talet som bestämmer sig för att också de har rätt till lycka. En svindlande roman om kärlek i en tid när kärleken saknade språk. Ett lyckligare år är den sanna historien om hur kampen för vår frihet började. Och utan början är vi ingenting.

Resultatliste

515872
Bok:Heartstopper: volume 1 :2019 Bok
Forfattar: Oseman, Alice
År: 2019
Språk: Engelsk
Hyllesignatur: uHe ; uHci
Medieklasse: Bok
Ressurstype: Fysisk
Vald vurdering Vald vurdering Vald vurdering Vald vurdering Vald vurdering Vald vurdering Vald vurdering Vald vurdering Vald vurdering Gi vurdering
355432
DVD:Torka aldrig tårar utan handskar:2013 DVD
År: 2013
Språk: Svensk, Finsk
Hyllesignatur: Hc.02/VC
Medieklasse: DVD
Utgivar: SF
Ressurstype: Fysisk
Vald vurdering Vald vurdering Vald vurdering Vald vurdering Vald vurdering Vald vurdering Vald vurdering Vald vurdering Gi vurdering Gi vurdering
416336
DVD:The Danish girl:2016 DVD
År: 2016
Språk: Engelsk, Svensk, Fleire språk
Hyllesignatur: He.02/VC
Medieklasse: DVD
Utgivar: Universal Sony Pictures Home Entertainment Nordic
Ressurstype: Fysisk
Vald vurdering Vald vurdering Vald vurdering Vald vurdering Vald vurdering Vald vurdering Gi vurdering Gi vurdering Gi vurdering Gi vurdering
502412
Bok:The prince and the dressmaker:2018 Bok
Forfattar: Wang, Jen
År: 2018
Språk: Engelsk
Hyllesignatur: ugHe
Medieklasse: Bok
Ressurstype: Fysisk
Gi vurdering Gi vurdering Gi vurdering Gi vurdering Gi vurdering Gi vurdering Gi vurdering Gi vurdering Gi vurdering Gi vurdering
527980
Bok:Förvildade:2021 Bok
Forfattar: Power, Rory
År: 2021
Språk: Svensk
Hyllesignatur: uHce
Medieklasse: Bok
Ressurstype: Fysisk
Det har gått arton månader sedan sjukdomen bröt ut och internatskolan sattes i karantän. Det började långsamt. Först dog lärarna, en efter en, sedan blev eleverna sjuka. Vissa dog, andra bara ... förändrades. Förvildades. Nu, helt avskurna från omvärlden, vågar ingen elev gå utanför stängslet som omgärdar skolan. De väntar på botemedlet som de har blivit lovade av regeringen, medan viruset ständigt hittar sätt att ta sig in. Men när Hettys bästa vän försvinner förändras allt. Hetty tänker hitta henne, även om det innebär att hon måste bryta karantänen och ta sig ut genom stängslet. Och när hon gör det inser hon att eleverna på skolan inte har fått veta hela sanningen om viruset. Inte ens i närheten.
Vald vurdering Vald vurdering Vald vurdering Vald vurdering Vald vurdering Gi vurdering Gi vurdering Gi vurdering Gi vurdering Gi vurdering
502150
Bok:Hennes ord:2019 Bok
Forfattar: Folkesson, Tove
År: 2019
Språk: Svensk
Hyllesignatur: Hc ; Hc
Medieklasse: Bok
Ressurstype: Fysisk
"Hennes ord" är första delen i en berättelse om den naturliga döden och födandets stora mysterium. En gren håller på att knäckas, och en kärlek måste tas tillvara
Vald vurdering Vald vurdering Vald vurdering Vald vurdering Vald vurdering Gi vurdering Gi vurdering Gi vurdering Gi vurdering Gi vurdering
501433
Bok:Vänta på vind:2019 Bok
Forfattar: Kroon, Oskar
År: 2019
Språk: Svensk
Hyllesignatur: Hcg
Medieklasse: Bok
Ressurstype: Fysisk
Vald vurdering Vald vurdering Vald vurdering Vald vurdering Vald vurdering Vald vurdering Vald vurdering Gi vurdering Gi vurdering Gi vurdering
461496
Bok:Selamlik:2018 Bok
Forfattar: Alesmael, Khaled
År: 2018
Språk: Svensk
Hyllesignatur: Hce
Medieklasse: Bok
Ressurstype: Fysisk
Gi vurdering Gi vurdering Gi vurdering Gi vurdering Gi vurdering Gi vurdering Gi vurdering Gi vurdering Gi vurdering Gi vurdering
455116
Bok:Tro mig:2018 Bok
Forfattar: Izzard, Eddie
År: 2018
Språk: Svensk
Hyllesignatur: Ikz Izzard, Eddie
Medieklasse: Bok
Utgivar: Massolit
Ressurstype: Fysisk
Vid sex års ålder förlorade Eddie Izzard sin mamma. Han har sedan dess levt med en drivkraft som har gjort honom till en av samtidens mest framstående komiker. Som tonåring uppträdde han på Londons gator, och blev snabbt ett känt namn när han redan då fängslade publiken med sina skämt. I Izzards självbiografi får vi följa honom från showerna på gatan till de stora scenerna, blandat med personliga insikter om världen vi lever i.
Gi vurdering Gi vurdering Gi vurdering Gi vurdering Gi vurdering Gi vurdering Gi vurdering Gi vurdering Gi vurdering Gi vurdering
512452
Bok:Rött, vitt & kungligt blått:2020 Bok
Forfattar: McQuiston, Casey
År: 2020
Språk: Svensk
Hyllesignatur: Hce
Medieklasse: Bok
Ressurstype: Fysisk
Den romantiska romanen som tagit världen med storm!
Vald vurdering Vald vurdering Vald vurdering Vald vurdering Vald vurdering Vald vurdering Vald vurdering Gi vurdering Gi vurdering Gi vurdering