Monstrumologen

Ett fasansfullt, skräckromantiskt mästerverk - vågar du dyka ner i mörkret?

"Mänsklig dårskap och ohämmad blodtörst" – ett citat från Rick Yanceys Monstrumologen som på ett perfekt sätt fångar in vad detta gotiska mästerverk handlar om. Människan är en dåre, vansinnig i sin jakt efter det hon ännu inte känner till, fångad mellan gamla tiders övertro och nya tiders vetenskap.

Pellinore Warthrop är en monsterjägare och läkare, en monstrumolog, som för tankarna till föregångare som Dr. Jekyll och Mr. Hyde och Viktor Frankenstein. Hans mission, hela hans liv, går ut på att jaga och tillintetgöra de monster som vandrar på jorden. Till sin hjälp har han Will – Will som bara är ett barn när hans föräldrar slits ifrån honom i en brand som också förtär det liv han känner till. I sin fars ställe tar han upp tjänsten som assistent till Warthrope och helvetet på jorden börjar. Will plågas både av sviterna av sina föräldrars död och av tjänsten som doktorns assistent – speciellt när de en svart och dyster natt upptäcker resterna av en flickas lik och inser att ett av jordens mest avskyvärda monster, anthropopagerna, har kommit till New Jerusalem.

Rick Yancey väjer inte för det makabra när han låter läsaren följa med Warthrope och Will ner till underjorden och till hårresande gravöppningar mitt i svartaste natten – men också långt ner i människans mörkaste natur. Den svåraste mardrömmen står kanske inte att finna i det blod som stänker på var och varannan sida utan i det monster människan fruktar i sig själv - anthropopagerna är inte bara människans motpol i berättelsen utan också hens mörka sida, Jagot, så lik men ändå så olik. Minst lika skrämmande i den allt mer suddiga skiljelinjen är att människan lika mycket beter sig som ett monster som monstren beter sig som människor.

Monstrumologen är en brev- och dagboksroman i Bram Stokers, Lovecrafts, R. L. Stevensons och Mary Shelleys anda, ett enastående gotiskt mästerverk och en hyllning till genren som är fasansfullt bra. Kanske älskar man Monstrumologen till och med som mest om förkärleken för skräckromantiken redan finns där, om Shelley och Poe och Radcliffe och Lewis och alla de andra redan har lagt grunden. Läs, läs om du vill dyka ner i mörkret och våndas! Men var säker först, på att du vågar.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Kerstin Ydrefors den 27 december 2017