Lyssna på Ann-Helén Laestadius under Staare 2018

Ann-Helén Laestadius tog oss med storm med boken Tio över ett och dess träffande beskrivning av det Kiruna som nu rivs och förändras. Men redan för tio år sedan vann hon barnbokstävlingen ”Att vara ung same idag” med SMS från Soppero. Sedan dess har många hittat hem i hennes böcker.

SMS från Soppero fyllde ett hål i den svenska barnboksutgivningen med sin skildring av Agnes som brottas med sin samiska identitet. Agnes, som bor i Stockholm, hälsar varje år på sin samiska släkt i Soppero men så en dag kommer det ett SMS som förändrar allt. Agnes börjar ställa frågor – varför pratar aldrig hennes mamma samiska längre? Varför har hon själv aldrig fått lära sig samiska, och är hon mindre same för att hon inte är renskötare? Vem bestämmer det? Agnes börjar söka sin samiska identitet i boken som följs upp av Hej vacker, Ingen annan är som du och Hitta hem.

Ann-Helén Laestadius är själv född i Kiruna men bor i Stockholm. Hon berättar ofta om hur hon i skolan dolde sin egen samiska identitet för att slippa glåpord och att hon själv på något sätt hittade hem genom att skriva böckerna om Agnes. Språk och identitet är ledord som går igenom alla hennes böcker.

Att inte veta riktigt vem man är, är något som många kan känna igen sig i. I Tio över ett finns Maja som varje natt ställer klockan på tio över ett då det sprängs i gruvan djupt under marken. Rädslan för att rasa ner i gruvhålet gnager, ångesten river och tar över Majas tillvaro. Vem blir hon, när hennes omgivning förändras? När bästa kompisen Julia flyttar? Tio över ett belönades med Augustpriset 2016 för bästa barn- och ungdomsbok. Att läsa den är som att vara i Kiruna, känna Majas ångest inpå bara själen.

Har du ännu inte träffat Maja och Agnes? Läs Laestadius fantastiska böcker som vunnit flera priser och älskats av många. I mars 2018 kommer också Ann-Helén Laestadius nästa bok. Bara dra handlar om Johannes som bor med sin familj i Övre Soppero. Han har hoppat av gymnasiet eftersom hans föräldrar behöver honom i renskötseln. Men Johannes vill egentligen göra någonting annat. Ann-Helén Laestadius fortsätter att trollbinda oss med sin angelägna berättelser och under Staare 2018 besöker hon Östersunds bibliotek, missa inte chansen att höra henne berätta!

Det är begränsat antal platser till evenemanget, biljett krävs. Hämta din biljett på biblioteket i god tid under jubileumsveckan för att säkra din plats. Fri entré.

Ett samarrangemang av: Östersunds bibliotek, Samiskt Informationscentrum och Sametinget.

Ann-Helén Laestadius
Foto: Sofia Runarsdotter