Lika olika

Alla är vi olika och ser lite olika ut, ibland mer och ibland mindre. Och tur är väl det, för tänk vad tråkigt det vore om alla och allt var likadant? En godispåse blir ju till exempel mycket roligare med många sorter i!

Det är många som säger att det är viktigt att vara den man är, den man känner sig som. Varför är det då ibland så svårt? Kanske ser man ut på ett lite annorlunda sätt än många av sina kompisar, kanske klär man sig på ett sätt som ingen annan gör och då är det lätt att känna sig lite utanför. I vårt samhälle finns något vi kallar för oskrivna regler, eller normer, och det betyder att många tror att man ska vara på ett visst sätt för att man ser ut på ett visst sätt. Som att killar inte kan gå i klänning, till exempel, det är en norm. Men varför ska det vara så? Behöver det vara så? Om det var fler som inte följde de här normerna kanske det inte skulle verka så konstigt? Och kanske skulle vi upptäcka att många som verkar olika kanske inuti är ganska lika ändå.

Ja, det är viktigt att få vara den man känner sig som. FN:s barnkonvention är en lista med rättigheter alla barn i världen borde ha och där står det bland mycket annat att barn har rätt till sin egen identitet – alltså att alla ska få vara den de är eller vill vara. Det står också att alla barn är lika mycket värda och har samma rättigheter och att ingen får diskrimineras. Det betyder till exempel att om man som kille vill ha klänning så borde man alltså få det, utan att någon ska reta en, eller att vuxna inte får vara orättvisa mot ett barn eller varandra för att de är en tjej eller kille. Det betyder också att om man inte känner sig som varken tjej eller kille ska man inte behöva vara det.

Jenny Jägerfeld är författare men jobbar också som psykolog och hon berättar att hon har träffat många barn som tycker att det kön de fick när de föddes inte stämmer med det som de känner sig som. Ett barn eller en vuxen som vill rätta till sin kropp så den stämmer med det de känner sig som är en transperson. Ordet "trans" betyder "genom" eller "på andra sidan". Jenny Jägerfeld har skrivit en jättebra bok om att vara trans som heter Brorsan är kung. Här nedan hittar du en intervju med Jenny Jägerfeld där hon berättar mer om boken och om att vara trans.

På biblioteket hittar du många böcker om lika och olika människor, bland annat flera böcker om hur det är att vara en transperson. Det finns också böcker med olika sorters familjer, kanske familjer med tre barn och två mammor eller en mormor och två barn. Har du funderat på hur olika en familj kan se ut? Hur sin din familj ut?

Likaolikaböcker

Boktips

 1. Brorsan är kung!

  By: Jägerfeld, Jenny
  Language:
  Swedish
  Classification: Hcg
  Available as: Book
 2. I mitt namn

  Subtitle: en bok om att vara trans
  By: Olbers Croall, Moa-Lina
  Language:
  Swedish
  Published: 2016
  Classification: Ohjh
  Available as: Book
 3. Jag är Jazz

  By: Herthel, Jessica
  Language:
  Swedish
  Published: 2015
  Classification: Lz Jennings, Jazz(yb)
  Available as: Book
 4. Punkpapporna

  By: Wennberg, Liz
  Language:
  Swedish
  Classification: Hcf
  Available as: Book
 5. Värsta prutten, Lolly!

  By: Karsin, Åsa
  Language:
  Swedish
  Published: 2017
  Classification: Hcf(yb)
  Available as: Book
 6. George

  By: Gino, Alex
  Language:
  Swedish
  Classification: Hcg
  Available as: Book
 7. Stjärnfamiljer

  Subtitle: en bok om kärlek och att leva tillsammans
  By: Paananen, Minna
  Language:
  Swedish
  Published: 2014
  Classification: Oac
  Available as: Book

Written by: Kerstin Ydrefors Wednesday, December 27, 2017