Låneregler

Alla som vill låna på vårt bibliotek behöver ha ett lånekort. Det kostar inget att låna, men för att kunna ge så god service som möjligt har vi regler som alla behöver följa.

En vuxen och ett barn lånar böcker tillsammans vid en utlåningsautomat

Du kan i förväg fylla i dina uppgifter i vårt formulär Skaffa lånekort.

För att få lånekort behöver du komma in till något av våra bibliotek och visa giltig fotolegitimation. Lånekortet gäller på huvudbiblioteket, Kastalbiblioteket, Torvalla bibliotek, Lits bibliotek och biblioteksbussen.

När du skaffar ett lånekort, förbinder du dig att

  • återlämna lånade böcker och andra media på utsatt tid
  • uppvisa lånekort vid lån
  • anmäla ändrad adress
  • följa övriga låneregler och föreskrifter vid biblioteket

Ditt lånekort är personligt och du är ansvarig för allt material som lånas med kortet. Glöm därför inte att spärra kortet om du förlorar det.

Du behöver också en pin-kod, som förutom att låna även ger dig tillgång till andra av bibliotekets tjänster.

Om du inte använt ditt lånekort i biblioteket på 5 år upphör det att gälla.

Hantering av personuppgifter

Biblioteket behöver samla in och behandla dina personuppgifter för att du ska kunna låna böcker och boka dator på biblioteket. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter.

Lånetid

Lånetiden är i normala fall 4 veckor (28 dagar).
Numera gäller denna lånetid även musik-cd, LP-skivor, film-DVD, musik-DVD och tidskriftshäften.

Undantag:

  • Media som det är kö på (lånetid 14 dagar)
  • Nya böcker (14 dagar)
  • Snabblån (7 dagar)

Avgifter

Om du lämnar tillbaka det du lånat för sent, får du betala avgift enligt särskild prislista. Likaså om material du lånat skadas eller förloras.
Avgifter

Hur mycket får jag låna?

Det finns ingen gräns för hur mycket du får låna, förutom några få undantag.

Du får ha maximalt:

  • 10 skivor lånande på ditt lånekort
  • 5 filmer lånade på ditt lånekort
  • 1 snabblån lånat på ditt lånekort

För e-böcker och e-ljudböcker gäller speciella regler. Du kan låna maximalt 2 st e-böcker eller e-ljudböcker under en 7-dagarsperiod. 

Referens

Böcker med placering Referens är inte till hemlån, utan är avsedda att användas på plats i biblioteket. Dessa böcker är markerade med röd prick på ryggen samt med röda etiketter. Inte heller böcker tryckta före år 1900 lånas ut.

Omlån

Du kan själv låna om böcker i vår katalog. 
Antal tillåtna omlån är fyra.

Undantag:
Snabblån kan ej omlånas.
Musik-cd, Lp samt dvd-film kan omlånas en gång.
Material som reserverats av annan låntagare kan inte lånas om.

Vill du omlåna ett fjärrlån, kontakta biblioteket.

Om biblioteket inte har det jag söker?

Vi köper in en hel del på efterfrågan och tar gärna emot inköpsförslag. Du kan tipsa oss om böcker, tidningar, tidskrifter, musik-cd, dvd-filmer eller något annat du tycker borde finnas på biblioteket. Skicka inköpsförslag
Det går också bra att skicka inköpsförslag med e-post, biblioteket@ostersund.se 
Om det gäller äldre material som inte går att köpa in, så kan vi oftast låna in det från annat bibliotek genom så kallat fjärrlån.

Reservation

Du kan reservera nästan alla våra böcker och andra medier, både det som är utlånat och det som står på hyllan. Referensböcker, e-böcker och snabblån kan dock inte reserveras.

För att reservera behöver du vara inloggad. Sök i katalogen efter den titel du vill reservera, och klicka på den. Om den titel du söker finns i flera format (exempelvis bok, mp3 eller ljudbok) väljer du först det format du önskar. Därefter klickar du på knappen Reservera.

Personalen plockar in reservationer vid olika tillfällen under dagen. Observera dock att boken kan hinna bli utlånad innan vi hinner ställa undan den till dig. Du får då boken nästa gång den lämnas tillbaka.

Får jag sedan något meddelande från biblioteket när boken kommit in?

Ja, du får ett meddelande med papperspost, via e-post eller sms när din titel kommit in till biblioteket. För att detta ska fungera behöver din e-postadress eller mobilnummer finnas inlagda i vårt låntagarregister. Kontakta personalen när du vill uppdatera dina uppgifter, så hjälper vi dig.
Du har sju dagar på dig att hämta det du reserverat efter att meddelandet skickats. Efter det går boken vidare till nästa person i kön. Saknas kö på titeln, sätts boken ut på sin hyllplats.

Förlust av lånerätt

Om Du inte följer lånereglerna kan du förlora rätten att låna. Har du en skuld till biblioteket som överstiger 100 kr spärras ditt lånekort till dess skulden är betald.

Sekretess

Bibliotekspersonalen har tystnadsplikt om lån och personuppgifter enligt Offentlighets- och sekretesslagen, kapitel 40, 3 § (SFS 2009:400).
Sekretesslag (extern länk till Sveriges Riksdag)

Har du frågor, kontakta gärna biblioteket: biblioteket@ostersund.se
eller ring till informationsstationen, tel 063-14 30 50.

Sidan uppdaterad 2021-05-18

Sidansvarig: Thomas Drugg

Vill du låna om dina böcker?

Logga in på Mina sidor.