Krångede i kraftens tid

Journalisten och författaren Birger Ekerlid växte som handlarson upp i Krångedes kåkstad Trångbo.

I boken Krångede i kraftens tid, med undertiteln en berättelse om byarna Krångede och Döviken i skarven mellan bondesamhället och industri-Sverige, skriver han Krångedes historia från år 1900 fram till idag.

De vilda Krångedeforsarna i Indalsälven var en turistattraktion under kurortsperioden och ett utflyktsmål för många. Redan 1897 fanns planer att bygga ut forsarna, men inte förrän i slutet av 1920-talet anlände de första provborrarna.

Åren 1931-1936 byggdes sedan den tidens största kraftverk och bondbyn Krångede förvandlades till livligt vattenrallarsamhälle. I en tid med stor arbetslöshet gav bygget både framtidstro och arbete åt bygdens folk och mängder av inflyttare.

Arbetarna inackorderades i allt från skjul till rum i gårdarna och ett helt nytt samhälle byggdes upp, där den täta bebyggelsen fick namnet Trångbo. Där rymdes snart allt från pensionat till biografer, och Krångede kallades Jämtlands tredje stad!

Redan på 1950-talet mattades ruschen. Idag är de flesta av Trångbos hus borta och bara åtta personer arbetar på Krångede kraftverk. Men minnena lever ändå kvar.

Författaren berättar levande om det farliga arbetet i anlägget, där många miste livet, om det sociala livet med idrott, nöjen, fackföreningar och politik. Han skriver om kulturpersonligheter med anknytning till bygden, om profiler och entreprenörer, om husen, människorna och livet som levdes vid och av kraftverket. Han pratar med människor som minns, inte minst med Anna, 100 år, och Brita, 102 år.

Boken är ett imponerande stycke lokalhistoria. Den bjuder också på många citat, intressanta små faktarutor och ett ovanligt rikt bildmaterial, som gör läsningen än mer givande.

Missa inte Krångede museum om du är i närheten sommartid och läs mer om och av Birger Ekerlid på hans hemsida.

I Jamtli Bildarkiv finns de här fotografierna från Krångede.

Audience:

Tags:

Review by: Anna-Kari Bäckvall Tuesday, February 6, 2018