Kerstins tips

Följ med till Ishavspiraternas kalla näste och polarnattens mörka hemligheter. Eller värm dig med tolv julberättelser och recept.

När midvintern lägger sitt mörka täcke över tillvaron är det extra kusligt att ge sig in i en spökhistoria utan dess like. I Dark Matter (Evig natt) av Michelle Paver möter du enstöringen Jack som blir ensam kvar av forskningsexpeditionen på Svalbard just när solen går ner vid horisonten för sista gången. Fyra månaders mörker väntar och djupt i isen, kanske även någonting annat. Närvaron av något ondskefullt och Jacks fruktansvärda ensamhet gör Dark Matter till en av de mest hårresande spökhistorier jag läst.

I år ser jag fram emot att få en ny julfavorit. I Juldagar får du kliva in i Jeanette Wintersons magiska jul, förtrollas av muntra andar och reflektioner om kärlek men också möta spökhusen, frostlandskapen, de mörka berättelserna. Allt ackompanjeras av tolv julrecept från det Wintersonska hemmet. Juldagar är som en pralinask, en berättelse för varje julens dagar.

Ett barn som rövas av den fruktade ishavspiraten Vitskägg är ett förlorat barn. I evighet får de slita i Vitskäggs diamantgruvor. Men som Astrid Lindgren skulle ha sagt så finns det saker man bara måste göra och när Siris lillasyster Miki blir bortrövad gör Siri det ingen annan vågar och ger sig ut för att rädda Miki. Ishavspirater av Frida Nilsson är ett underbart äventyr att läsa högt tillsammans hela familjen, eller som egen läsning för barn från ungefär 8 år. En av de finaste böcker jag vet.

 1. Evig natt

  Subtitle: en arktisk spökroman
  By: Paver, Michelle
  Language:
  Swedish
  Classification: Hcee.01
  Available as: Book
 2. Juldagar

  Subtitle: 12 berättelser och 12 festmåltider för 12 dagar
  By: Winterson, Jeanette
  Language:
  Swedish
  Published: 2017
  Classification: Hcee.016
  Available as: Book
 3. Ishavspirater

  By: Nilsson, Frida
  Language:
  Swedish
  Classification: Hcf
  Available as: Book

Written by: Kerstin Ydrefors Thursday, December 7, 2017