I havet finns så många stora fiskar

Malte ser så mycket, fast har bara är fem år. Mamma som bara sover, pappa som en gång kom och hälsade på. En kotte som är alldeles grön, när han har den behöver han inte tänka på det jobbiga.

I havet finns så många stora fiskar är en bok som utspelar sig i Lugnvik utanför Östersund, orten där Sara Lövestam växte upp. Här finns Malte som går på förskolan och här finns många skrämmande orosmoln. För Malte är det "soctanterna" - i hans världsbild elaka drakar - som hotar att ta mamma ifrån honom, för läsaren är det mannen som varje dag stannar till utanför förskolan och pratar med Malte. Ingen ser vad som händer, ingen mer än Iakttagaren som står i sitt fönster på andra sidan gatan och minns sin egen svåra uppväxt. Ingen, utom praoeleven Nozat. Men vem vill tro på en gymnasieelev?

I havet finns så många stora fiskar är en mångsidig historia om vad som händer när skyddsnätet har stora hål, en historia som spinner ett nät kring flera personer och drar in dem i samma berättelse fast de är nästan osannolikt olika. Berättelsen gick totalt under huden på mig och lämnade mig inte oberörd. Det är stora, tunga och svåra ämnen Sara Lövestam tar sig an i sin andra roman, men jag känner så pass trygg med hennes språk att jag ändå vågar mig ut. Om du också gör det kommer du inte bli besviken.

Audience:

Tags:

Review by: Kerstin Ydrefors Wednesday, December 27, 2017