Har du läst högt för en hund någon gång?

Älskar du att läsa? Är det lite svårt och tungt? Har du läst högt för en hund någon gång?

Idén att låta hundar lyssna när barn läser högt föddes i Salt Lake City i slutet av 1990-talet. Framförallt var det då barn med lässvårigheter som fick pröva på att läsa högt för en hund istället för en människa. Projektet blev så lyckat att det övergick till permanent verksamhet och numera läser barn för hundar världen över. Att läsa för hLäsa för hundund har testats i flera skolor och på bibliotek i Sverige och resultatet är mycket uppskattat!

Varför läsa högt för en hund?
Det kan vara jobbigt att läsa högt för lärare, föräldrar, jämnåriga eller syskon – speciellt om läsningen redan är svår. Att läsa högt för en hund istället för en människa kan vara mycket mer kravlöst och kan också göra att man vågar mer än man annars skulle. Att vara nära ett djur är dessutom ofta avslappnande och det blir en mysig lässtund tillsammans med någon som tycker det är kul att lyssna men inte kräver någon särskild prestation i gengäld.

En läshund är en utbildad terapihund och den kan till viss del följa med i läsningen samtidigt som den som läser kan klappa och mysa med hunden. Att läsa högt för en hund är jättebra för dig som har lite svårt med läsningen.

Foto: Sara Karlberg

Läs mer:

Linnéuniversitetet: Projekt bokhunden

SkolvärldenSkolvärlden

Trygga tassar

Audience:

Written by: Kerstin Ydrefors Monday, December 11, 2017