Fria e-böcker

Här kan du hitta länkar till e-böcker och ljudböcker som är gratis att ladda ned.

Du behöver inte ha lånekort hos biblioteket för att ladda ned en fri e-bok.

Litteraturbanken

Här hittar du verk av författare som Selma Lagerlöf, August Strindberg och Hjalmar Söderberg. Litteraturbanken innehåller e-böcker av svenska författare.
Litteraturbanken

Internationella biblioteket

Länkar till sidor med e-böcker och e-ljudböcker på olika språk.
Internationella biblioteket

Projekt Runeberg

Svenska e-böcker.
Projekt Runeberg

Project Gutenberg

Här finns främst litteratur på engelska, men också på franska, tyska och portugisiska. Här finns verk av författare som Charles Dickens, Jane Austen och Franz Kafka.
Projekt Gutenberg

Svenska akademiens klassiker

Här kan du läsa svenska klassiker.
Svenska akademiens klassiker

Librivox

Fria e-ljudböcker.
Librivox

Fler tips på fria e-böcker

På internet finns flera större webbplatser som erbjuder gratis nedladdningsbara e-böcker. Det handlar då i allmänhet om verk vars upphovsrätt gått ut eftersom författaren varit avliden i mer än 70 år. Varje år övergår alltfler verk till ”public domain”. Störst är utbudet givetvis beträffande litteratur på de stora världsspråken som engelska, franska och spanska.

Här kan du se en lista över 25 webbplatser som erbjuder fria, nedladdningsbara e-böcker på engelska.Vissa av dessa är välkända, t ex Project Gutenberg, medan andra kanske inte är lika bekanta (t ex Open Library).

När det gäller fria e-böcker på svenska är de främsta adresserna du bör kolla in Projekt Runeberg och Litteraturbanken. Där hittar du mängder av klassiker. Andra bra samlingssidor är LaddaNer.nu och Läs en bok.com.

Är du specialintresserad av konst bör du besöka Getty Publications virtuella bibliotek.
Getty Publications är ett amerikanskt förlag som är en del av The J Paul Getty Trust, världens mest förmögna konstinstitution. Den grundades av miljardären Jean Paul Getty (1892-1976), oljemagnat och en av världens rikaste män. Trusten driver även The J Paul Getty Museum i Los Angeles, som äger en av världens främsta konstsamlingar. Förlaget specialiserar sig på konstlitteratur. Man har nu öppnat sitt digitala bibliotek på internet, Getty Publications Virtual Library. Här har förlaget lagt ut många av sina äldre titlar, av vilka de flesta nu är utgångna i handeln. Över 230 olika titlar finns här att läsa som e-böcker, helt gratis. Alla böcker är på engelska och är tillgängliga i pdf-format, helt kompletta med illustrationer m m.
E-böckerna kan fritt användas för privat och icke-kommersiellt bruk, men de får inte distribueras vidare. Dessa böcker är verkligen fina och de har magnifika illustrationer. Att tillgängliggöra dessa titlar som e-böcker på detta enkla sätt är verkligen ett utmärkt initiativ.

Audience:

Written by: Anna Ring Monday, December 4, 2017