Topplistor

Vilka böcker är mest populära på biblioteket just nu? Hitta ett lästips bland andras favoriter!

Här presenterar vi de mest utlånade titlarna den senaste månaden. 

Teoslista

542833
Kirja:Kallbaderskan bland fjällen:2022 Kirja
Tekijä: Härjegård, Karin
Vuosi: 2022
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Hc ; Hc ; Hc J/H
Aineistolaji: Kirja
Muoto: Fyysinen
Varm och känslostark feelgood om kallbad, våfflor och sorg i fjällvärlden. När Helena förbereder sin man Martins födelsedagsmiddag, får hon reda på att han under lång tid svikit och lurat henne. Världen rämnar och Helena flyr stan för Härjedalens fjäll, där hon får låna en liten röd timmerstuga av den egensinniga, pensionerade lärarinnan Sonja. I ensamheten i stugan blir livet till en början ännu mörkare, trots sommarens ljusa nätter. En dag lyckas hon till slut ta sig ut på vandring, och då möter hon den unga och livsstarka Louise, som driver ett våffelbruk på fjället. De blir snabbt vänner, och Louise lyckas övertala Helena att bada kallt i fjällsjöar och långsamt hitta ny livsglädje. Helena börjar arbeta i våffelstugan, och trivs oväntat bra. I hela sitt liv har hon drömt om att få arbeta med mat, och hoppet börjar spira i henne igen. Men Helena bär på ett mörker från barndomen, som hon måste överkomma för att bli hel. Kallbaderskan bland fjällen är en gripande feelgood-roman om sorg, kallbad och nya möjligheter, allt inbäddat i en storslagen fjällmiljö. Missa inte denna pärla som är första delen i en serie om livet kring ett våffelbruk i Tänndalen.
543328
Kirja:Kaffe med mjölk:2022 Kirja
Tekijä: Nutti, Ella-Maria
Vuosi: 2022
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Hc ; Hc ; Hc
Aineistolaji: Kirja
Muoto: Fyysinen
En mamma och en dotter. Ett avstånd mellan dom lika långt som mellan Gällivare och Stockholm. En mamma som har något hon måste säga till sin dotter, något som inte kan vänta. En lika vemodigt finstämd som skimrande berättelse om en förälder och hennes barn och om hur de tunnaste trådarna kan vara de starkaste banden.
542721
Kirja:Kärleksbrevet:2022 Kirja
Tekijä: Riley, Lucinda
Vuosi: 2022
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Hce ; Hce ; Hce
Aineistolaji: Kirja
Muoto: Fyysinen
Kärleksbrevet är en spännande roman om en kunglig skandal och oförlåtliga svek av författaren till serien om de sju systrarna. När sir James, en av sin generations främsta skådespelare, avlider 95 år gammal, efterlämnar han inte bara en förtvivlad familj utan också en hemlighet som är så chockerande att den skulle kunna skaka det brittiska etablissemanget i grunden. Joanna Haslam, en ambitiös ung journalist, får i uppdrag att bevaka skådespelarens begravning. Joanna hamnar bredvid en gammal kvinna, som senare skickar henne ett hemligt brev. Joanna börjar skala av lagren av lögner som omslutit hemligheten i över sjuttio år, och inser snart att det finns starka krafter som kommer att göra allt för att hindra henne från att avslöja sanningen. "Res tillbaka till 1990-talets London i denna skildring av mörka hemligheter bland Englands grädda. Perfekt sommareskapism med fantastiska vändningar." Best Magazine
543335
Kirja:Babetta:2022 Kirja
Tekijä: Wähä, Nina
Vuosi: 2022
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Hc ; Hc ; Hc ; Hc
Aineistolaji: Kirja
Muoto: Fyysinen
En het sommar. En plötslig mistral. Vad är egentligen vänskap? Och vad är egentligen sant? Katja och Lou är bästa vänner. De möttes på teaterlinjen på Södra Latin, och medan Katja numera jobbar på ett ekologiskt kafé så har Lou blivit filmstjärna efter succén med storfilmen Babetta. En dag får Katja frågan om hon vill komma och tillbringa sommaren i ett sydfranskt chateau tillsammans med sin bästa vän. Hon blir inbjuden till ett slott, i vilket Lou bor tillsammans med en fransk filmlegend. Trots att det är en värld som för Katja mer liknar fantasi än verklighet så återgår de till sin gamla relation där de delar allt, nästan som två syskon. Eller som två sidor av en och samma spegel? Snart dras nätet åt kring dem. Den ena märkvärdiga händelsen efter den andra uppdagas och sanning blir allt svårare att skilja från lögn - och kanske är deras vänskap till sist den sista pusselbiten i ett bisarrt och skrämmande skådespel? Efter sitt stora genombrott med romanen Testamente återkommer nu Nina Wähä med en hyllning till filmkonsten med alla dess hjältar och skurkar. Babetta är en roman som bäst kan beskrivas som Persona möter Mr Ripley.
535007
Kirja:Räkna hjärtslag:2021 Kirja
Tekijä: Widholm, Katarina
Vuosi: 2021
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Hc ; Hc ; Hc ; Hc
Aineistolaji: Kirja
Muoto: Fyysinen
533904
Kirja:Löpa varg:2021 Kirja
Tekijä: Ekman, Kerstin
Vuosi: 2021
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Hc ; Hc ; Hc
Aineistolaji: Kirja
Muoto: Fyysinen
Då kom han ut. Han gjorde det med en självklarhet som var lätt att begripa; den här världen var ju hans. Han kom fram ur skogen lite längre bort än där skidspåret gick. Han ställde sig i myrkanten mellan en enbuske och en förkrympt tall. Han såg uppmärksamt ut över myrens lilla snövidd, vände på huvudet så att jag såg profilen med den ädla nosen, den branta pannan och öronen som stod opp.Ulf Norrstig, pensionerad jägmästare, är den som berättar i Kerstin Ekmans täta historia om en mans förändrade relation till jakten och skogen, till minnena och det egna åldrandet…
534766
Kirja:Änglaträdet:2021 Kirja
Tekijä: Riley, Lucinda
Vuosi: 2021
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Hce ; Hce ; Hce
Aineistolaji: Kirja
Muoto: Fyysinen
Änglaträdet är en fängslande roman om familjehemligheter och bortträngda trauman av författaren till De sju systrarna-serien. Efter trettio år kommer Greta Marchmont tillbaka till Marchmont Hall, ett ståtligt hus som ligger idylliskt beläget mellan de snötäckta bergen i Wales. Hon lider av minnesförlust efter att ha varit med om en tragisk olycka och minns ingenting från det förflutna. När hon vandrar genom det vintriga landskapet gör hon en oroväckande upptäckt. På en undangömd plats i skogen hittar hon en grav, och den bortvittrade inskriptionen på stenen visar att en liten pojke ligger begravd här hennes egen son. Greta chockas svårt och börjar leta efter den person hon en gång var.
452230
Kirja:Gå till skogen:2018:Första upplagan Kirja
Tekijä: Thors Rudvall, Eva
Vuosi: 2018
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Hc
Aineistolaji: Kirja
Painos: Första upplagan
Muoto: Fyysinen
Siri har tagit sin hund Maxi med sig ut i skogen för att leta svamp. Hon hittar kantareller, men Maxi hittar också något. Han känner doften av ett djur och rymmer från Siri. Efter att ha jagat efter sin hund blir Siri ändå glad till slut. Hon och Maxi hamnar mitt i ett riktigt fint kantarellställe. Lättläst.
441576
Kirja:Biobesöket:2016:1. uppl. Kirja
Tekijä: Thors Rudvall, Eva
Vuosi: 2016
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Hc ; Hc
Aineistolaji: Kirja
Painos: 1. uppl.
Muoto: Fyysinen
"Moa och Ali ska på dejt. De ska gå på bio. Moa väntar på Ali. Varför kommer han inte?" [Bokens baksida]
544239
Kirja:Från någon som vill dig illa:2022 Kirja
Tekijä: Alfredsson, Karin
Vuosi: 2022
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Hc ; Hc ; Hc
Aineistolaji: Kirja
Muoto: Fyysinen
Ett oskyldigt inlägg på en lokal Facebook-sida för Täbybor öppnar sår som aldrig läkt. Någon som tillbringade sommaren 1973 på barnkolonin Nässelbacken lägger ut soliga bilder och ber andra berätta om sina minnen. Flera av de barn och ledare som var där svarar. Samtligas liv kommer att förändras efter den virala återföreningen, men det vet de inte ännu. Jonny Hasselgren var kollots busunge. Efter många år bakom lås och bom har han börjat resa sig. Gun-Lis Larsson var liten och söt, och mycket utsatt. Kollosommaren förstörde hennes liv, det är hon övertygad om. Erik Lundevall var ledaren som blev jurist och domare. När gamla förseelser kommer upp till ytan hotas hela hans existens. Yvonne Eriksson var kollots, och mobbningens, okrönta drottning. I hennes numera välordnade radhusliv finns sårbarheter som kommer att identifieras, och attackeras. Det här är en berättelse om övergrepp och mobbning, och en krypande känsla av fasa när hämndens nät dras åt kring förövarna. Det är aldrig för sent att hämnas. Det är möjligt att skada människor dödligt, utan att en enda blodsdroppe behöver spillas. Om bara någon vill dig tillräckligt illa.
542722
Kirja:Sluta aldrig fly:2022 Kirja
Tekijä: Coben, Harlan
Vuosi: 2022
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Hce ; Hce ; Hce ; Hce
Aineistolaji: Kirja
Muoto: Fyysinen
Spänningens mästare Harlan Coben är tillbaka! I Sluta aldrig fly tvingas den hämndlystna antihjälten Win ta till okonventionella metoder för att skydda sin familj. Med träffsäker dialog och hisnande spänning undersöker Harlan Coben hur långt en människa är beredd att gå för att fly sina demoner.
529016
Kirja:Gå till vårdcentralen:2020:Första upplagan Kirja
Tekijä: Thors Rudvall, Eva
Vuosi: 2020
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Hc
Aineistolaji: Kirja
Painos: Första upplagan
Muoto: Fyysinen
Tim har hög feber och rejält ont i halsen. Han har bokat en tid på vårdcentralen. En doktor undersöker honom och en sköterska tar prover. Det visar sig att Tim har halsfluss. Han får ett recept på antibiotika och ett gott råd av doktorn, som han inte tvekar att följa!
542726
Kirja:Allt är mitt:2022:Första upplagan Kirja
Tekijä: Lillegraven, Ruth
Vuosi: 2022
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Hce ; Hce ; Hce
Aineistolaji: Kirja
Painos: Första upplagan
Muoto: Fyysinen
Clara och Haavard bor i Oslo med sina två barn. Hon är en ambitiös barnrättsaktivist, han en framgångsrik barnläkare. Utåt sett är de den perfekta familjen, men bakom fasaden håller allt på att rasa samman. En dag kommer en liten pojke in akut på sjukhuset där Haavard arbetar. Barnet är svårt misshandlat och dör under behandlingen. Samma kväll sker ett mord som skakar hela staden och det blir inte det sista. Händelserna får Claras och Haavards redan bräckliga äktenskap att vackla och i kölvattnet dyker djupt begravda hemligheter upp. Allt är mitt är en psykologisk thriller där ingenting är som man tror. Boken växlar elegant mellan brutala mord och vardagslivets prövningar. Hur väl känner vi egentligen våra närmaste?
527896
Kirja:Sockerormen:2021:Första upplagan Kirja
Tekijä: Smirnoff, Karin
Vuosi: 2021
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Hc ; Hc ; Hc
Aineistolaji: Kirja
Painos: Första upplagan
Muoto: Fyysinen
Agnes, Kristian och Miika växer upp i Södertälje på 80-talet. De tre lite udda barnen har inget gemensamt, men musiken för dem samman. De bildar Bretzel-ensemblen med musikläraren Frank Leide. Men vem är Frank Leide? Trygghet när föräldravärlden sviker eller det största sveket? Sockerormen är en berättelse om orimlig kärlek och utanförskap. Men också en roman om vänskap och mod.     
542693
Kirja:Äpplet faller inte:2022 Kirja
Tekijä: Moriarty, Liane
Vuosi: 2022
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Hce ; Hce ; Hce
Aineistolaji: Kirja
Muoto: Fyysinen
Alla känner till familjen Delaney. Och den här hösten pratar hela stan om dem. Stan och Joy har setts som det perfekta paret: 50 år som gifta, ett team såväl på tennisplanen som i familjeföretaget. Är deras lyckliga äktenskap bara en fasad? Vem är egentligen Savannah, kvinnan som Stan och Joy tagit under sina vingar? Och varför tvekar deras fyra vuxna barn att anmäla till polisen att Joy är försvunnen?
543334
Kirja:1959:2022 Kirja
Tekijä: Zweigbergk, Helena von
Vuosi: 2022
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Hc ; Hc ; Hc
Aineistolaji: Kirja
Muoto: Fyysinen
Stockholm i slutet av 50-talet. Ingrid bor med sonen Tom i ett liten lägenhet på Sankt Eriksplan. Hon är lärarinna på en flickskola och njuter av att bestämma över sitt eget liv. Hon är en välkommen gäst hos väninnan Britt och hennes man Ingvar, en känd filmproducent, som har fina bjudningar med spännande gäster. Så träffar hon Georg, en ung ambitiös journalist, som just flyttat till stan och har stora drömmar om modernitet och ett samhälle som utlovar en bättre framtid för alla. Ingen av dem har egentligen bråttom att binda sig, men när Ingrid blir gravid gör de vad som förväntas av dem, tar sitt ansvar och planerar för en gemensam familj. De delar hopp om gemenskap och kärlek, men hyser också båda en stark längtan efter ett friare sätt att leva. Men hur jämkar man sina förväntningar när man fortfarande lever i en tid av konventioner och traditioner? Och kan de vara lyhörda för sina egna och varandras föreställningar? Helena von Zweigbergks roman levandegör en tid, en stad, och ett par. En kvinna och en man med helt olika bakgrund, som försöker dela sina drömmar om en ljusare framtid och ett modernare sätt att leva och älska.
529886
Kirja:Ljudet av fötter:2021 Kirja
Tekijä: Lövestam, Sara
Vuosi: 2021
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Hc ; Hc ; Hc
Aineistolaji: Kirja
Muoto: Fyysinen
542568
Kirja:Efter regn:2022 Kirja
Tekijä: Dillon, Lucy
Vuosi: 2022
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Hce ; Hce
Aineistolaji: Kirja
Muoto: Fyysinen
Ännu en hjärtevärmande roman av feelgoodstjärnan Lucy Dillon, full av hopp, liv och starka känslor!Tara Hunter är terapeut med uppdrag att återställa Longhamptons samhällsanda efter en katastrofal översvämning. Men hennes egen livssituation är inte särskilt stabil. Det är trassligt med pojkvännen, familjen är splittrad och hon har bara en katt som sällskap.Dr David Dalloway är ny stjärnrådgivare på Longhamptons hälsocenter och har specialiserat sig på husdjur. Men han har också en förmåga att läsa människors tankar – vilket är det sista Tara behöver just nu.När Tara konfronteras med sitt förflutna ser det först ut som att en ny katastrof är i antågande. Eller är det i själva verket en ny chans?
542663
Kirja:Allt förgäves:2022 Kirja
Tekijä: Kempowski, Walter
Vuosi: 2022
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Hce
Aineistolaji: Kirja
Muoto: Fyysinen
Januari 1945. Den tyska armén drar sig tillbaka efter Rysslands anfall och flyktingar flyr i tusental från de ockuperade områdena. På en lantligt belägen ostpreussisk herrgård fjärmar sig den välbärgade familjen Globig från världen. De är skyddade från kaoset runt omkring och gör inga ansträngningar för att lämna sitt hem. Men så beslutar de sig för att inhysa en främling över natten.
8055
Kirja:Nord & syd:2022 Kirja
Tekijä: Gaskell, Elizabeth Cleghorn
Vuosi: 2022
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Hce
Aineistolaji: Kirja
Muoto: Fyysinen
542631
Kirja:Violeta:2022 Kirja
Tekijä: Allende, Isabel
Vuosi: 2022
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Hce ; Hce ; Hce
Aineistolaji: Kirja
Muoto: Fyysinen
En av Latinamerikas bästa berättare är tillbaka med en läsupplevelse i världsklass. Familjen, kärleken och barnen står i fokus i denna färgsprakande och mustiga historia fylld av vemod och livsvisdom. Isabel Allende tar avstamp i pandemins tid. Året är 1920, flickan Violeta ser dagens ljus i den chilenska överklassfamiljen del Valle och spanska sjukan skördar liv världen över. Hundra år senare ligger Violeta på sin dödsbädd och ännu en pandemi drar över jorden. Romanen är skriven i form av ett långt brev från Violeta till barnbarnet Camilo, ett ömsint avsked där hon skriver fram såväl sin egen som landets dramatiska historia. Familjen del Valle drabbas hårt av pandemin och den efterföljande ekonomiska krisen. De tvingas lämna storstaden och flytta söderut. Efter faderns självmord lyckas Violeta och hennes äldste bror rida ut familjens ekonomiska kris. Hon ingår ett "ekonomiskt smart" äktenskap med en framgångsrik tysk. Men efter bara några år möter hon passionen i en stilig och farlig äventyrare. Skandalen är ett faktum och Violeta får känna av hur olika spelreglerna för män och kvinnor ser ut. Tillbaka i Santiago får hon börja om på nytt och försörja sig och de båda barnen, eftersom hennes passionerade älskare visar sig vara mer intresserad av sprit, hästar och skumraskaffärer än av familjeliv. Allende berättar inlevelsefullt om Violetas vedermödor som kvinna. Hon får uppleva den stora jordbävningen 1960, militärkuppen 1973 och Chiles mödosamma väg tillbaka till demokrati. Men det hårdaste slaget blir förlusten av dottern, som dör av en överdos, och lämnar en nyfödd son efter sig. Violeta tar sig an pojken, Camilo, som hon uppfostrar som sin egen son. Det långa brev som utgör romanen är Violetas försök att förklara varför livet blev som det blev och hur det kunde gå så illa för Camilos mamma. Berättelsen är också en sorgesång över ett förlorat barn, och om kampen mot
skuldkänslorna över att inte ha kunnat rädda sitt eget barn. Violeta är en storartad berättelse som påminner oss om vad stor litteratur kan vara. Isabel Allende bjuder på en äkta läsfest!

Teoslista

533830
Kirja:Sly:2021 Kirja
Sly
Tekijä: Strömberg, Sara
Vuosi: 2021
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Hc ; Hc ; Hc ; Hc
Aineistolaji: Kirja
Muoto: Fyysinen
533913
Kirja:I dina händer:2022 Kirja
Tekijä: Persson Giolito, Malin
Vuosi: 2022
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Hc ; Hc ; Hc ; Hc
Aineistolaji: Kirja
Muoto: Fyysinen
I Våringe är det lätt att dö, men jävligt svårt att leva. Redan någon timme efter larmsamtalet hämtas 14-åriga Dogge till förhör. Jämnåriga Billy är skjuten på lekplatsen där de brukade hänga som små, och Dogge höll i vapnet. Den engagerade lokalpolisen, de ensamstående mammorna, ägaren av livsmedelsbutiken på torget – ingen är skonad i ett samhälle där gängvåldet tar över och barn dödar barn. Och vem tar ansvar för att det aldrig händer igen?
533291
Kirja:Fädernas missgärningar:2021 Kirja
Tekijä: Larsson, Åsa
Vuosi: 2021
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Hc ; Hc ; Hc ; Hc
Aineistolaji: Kirja
Muoto: Fyysinen
– Jag ber dig, Martinsson. Jag orkar inte göra det här. Du måste hjälpa mig. Det är en döende mans sista önskan. Rättsläkare Lars Pohjanen ber Rebecka Martinsson att utreda ett preskriberat mord. Hon går motvilligt med på detta, fast hon egentligen är arbetstrött och slutkörd. Snart har hon även en ny mordutredning på sitt bord. Spåren löper samman och leder också till mörka hemligheter i hennes egen familjehistoria. Äntligen är den sista boken om Rebecka Martinsson här!
533898
Kirja:Slukhål:2021 Kirja
Tekijä: Alsterdal, Tove
Vuosi: 2021
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Hc ; Hc ; Hc
Aineistolaji: Kirja
Muoto: Fyysinen
542571
Kirja:En god man:2022 Kirja
Tekijä: Wahlberg, Karin
Vuosi: 2022
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Hc ; Hc ; Hc
Aineistolaji: Kirja
Muoto: Fyysinen
Det är sensommarseptember och den omtyckte och omvittnat skicklige barnläkaren Paul Klintman hittas mördad i sitt hem, en skånelänga i Östra Torns by, i Lunds utkanter. Han skulle ha rest till Falun, för en konferens om vikten av kroppslig närhet mellan spädbarn och förälder, men kom aldrig i väg. Kollegor och anhöriga är i chock och kan inte för sitt liv begripa vem som velat livet av denne gode man. Eller? Står gärningspersonen att finna inom yrkeslivet eller inom den privata sfären?"Karin Wahlberg, själv läkare, har skrivit en lysande kriminalroman som kombinerar trivsamt vardagsliv med pulshöjande, krypande spänning." /Ingalill Mosander, Aftonbladet
536996
Kirja:Dalskuggan:2021 Kirja
Tekijä: Sten, Viveca
Vuosi: 2021
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Hc ; Hc DECKARE
Aineistolaji: Kirja
Muoto: Fyysinen
Nominerad till Årets svenska deckarförfattare 2021! Det är sportlov i Åre när ett illa tilltygat lik hittas en bit utanför byn. Offret har inga kända fiender och Årepolisen står rådlös. Hanna Ahlander är kvar på sitt vikariat men hoppas på en fast tjänst. Hennes kollega Daniel Lindskog slits mellan familjen och arbetet.Samtidigt har en frikyrklig sekt fått starkt fäste i de isolerade byarna nära norska gränsen. Den unga Rebecka drömmer om att tjäna Gud som trofast pastorshustru, men hon blir mer och mer utsatt och isolerad. Ingen tar hennes parti och snart fruktar hon för sitt liv.När nya hemligheter avslöjas börjar en allt mörkare historia nystas upp. Hanna och Daniel dras in i en komplicerad utredning som handlar om att överleva – till varje pris."Dalskuggan" är andra delen i Åremorden. En serie där Viveca Sten väver samman den storslagna naturen med starka karaktärer i rafflande mordgåtor som fullkomligt trollbinder läsaren.
542576
Kirja:Fallvind:2022 Kirja
Tekijä: Adolfsson, Maria
Vuosi: 2022
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Hc ; Hc ; Hc
Aineistolaji: Kirja
Muoto: Fyysinen
Två ungdomar hittas döda med bara ett dygns mellanrum i Doggerlands huvudstad Dunker.Karen Eiken Hornby är föräldraledig och inte alls nöjd med att behöva återgå i tjänst. Särskilt inte för att arbeta ihop med den tillknäppta Astrid Nielsen, som inte vill berätta varför hon sagt upp sig. Snart börjar de dock misstänka en koppling mellan dödsfallen. Frågan är om fler står på tur och varför någon bevakar Karen."Fallvind" är den femte boken om kriminalinspektör Karen Eiken Hornby i Doggerland.
542438
Kirja:Björnen sover:2022 Kirja
Tekijä: Schepp, Emelie
Vuosi: 2022
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Hc ; Hc ; Hce ; Hc
Aineistolaji: Kirja
Muoto: Fyysinen
En hisnande bladvändare om vad begäret efter hämnd kan få en människa att göra. En man hittas brutalt mördad i sitt hem utanför Norrköping. Inuti den sargade kroppen ligger en nalle. Gosedjuret leder kriminalkommissarie Henrik Levin och kriminalinspektör Mia Bolander till Filippa Falk, en före detta polis som lever med skyddad identitet. Hon har drabbats av en fruktansvärd tragedi och är den enda som har en koppling till gärningsmannen. Men vill hon verkligen hjälpa polisen att lösa fallet? Samtidigt som åklagare Jana Berzelius försöker spåra upp mördaren gör sig hennes mörka förflutna påmint. Hon tar till alla medel för att skydda mannen hon älskar. Men han har kommit hennes hemlighet på spåren, och bestämt sig för att ta reda på sanningen. Oavsett vad det kan kosta honom. Björnen sover är den sjunde delen i serien om Jana Berzelius. Här ställs Jana inför ett nervkittlande mordfall med oväntade vändningar. Samtidigt får hon allt svårare att dölja var hon kommer ifrån och vem hon egentligen är.
539438
Kirja:Isbrytare:2021 Kirja
Tekijä: Ohlsson, Kristina
Vuosi: 2021
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Hc ; Hc ; Hc
Aineistolaji: Kirja
Muoto: Fyysinen
Efter succéstarten med "Stormvakt" är Kristina Ohlsson tillbaka med sin andra Strindbergdeckare: "Isbrytare". Nu ligger vintern vit på Hovenäset och August är lyckligare än på länge. Hans butik, Strindbergs Second hand, går strålande och han är dessutom nyförälskad.Men en iskall januarinatt skakas den paradisiska tillvaron av en brand som ödelägger två sjöbodar. Den ena är Augusts och den andra ägs av Axel Ehnbom, en äldre man som bott på Hovenäset i hela sitt liv. Kriminalinspektören Maria Martinsson sliter med utredningen som snabbt utvidgas till att även omfatta ett mord. Någon på Hovenäset ruvar på riktigt mörka hemligheter. Samtidigt närmar sig faran från ett helt annat håll. Snart går varken Maria eller August säker…
542578
Kirja:Natriumklorid:2022 Kirja
Tekijä: Adler-Olsen, Jussi
Vuosi: 2022
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Hce ; Hce ; Hce
Aineistolaji: Kirja
Muoto: Fyysinen
När en kvinna begår självmord på sin 60-årsdag kommer ett olöst fall från 1988 upp i ljuset. Under tre årtionden har en lång rad människor fallit offer för en våldsam mördare med en sällsynt förmåga att dölja sina brott. Carl, Rose, Assad och Gordon på Avdelning Q – som redan är pressade på grund av coronapandemin – står inför ett av sina mest komplexa och svårlösta fall någonsin.
542587
Kirja:Till minne av en mördare:2022 Kirja
Tekijä: Engman, Pascal
Vuosi: 2022
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Hc ; Hc ; Hc Deckare
Aineistolaji: Kirja
Muoto: Fyysinen
"True detective" möter "Jakten på en mördare" i ett kokhett Sverige, VM-sommaren 1994. I skuggan av Mattias Flinks massmord i Falun sker ytterligare ett mord. En kvinna hittas strypt till döds och snart står det klart att hon bara är ett av flera offer som mördats med samma tillvägagångssätt. Det faller på den nyss hemkomne FN-soldaten och polisen Tomas Wolf att hitta mördaren. Till sin hjälp har han Vera Berg – en korrupt kvällstidningsreporter som är på flykt från sin före detta kille och hans MC-gäng. Huvudmisstänkt blir filmstjärnan och suputen Micael Bratt, men både Vera och Tomas misstänker att den skyldiga finns närmare inpå utredningen. "Till minne av en mördare" är första delen i en ny serie av Pascal Engman och Johannes Selåker.
542577
Kirja:Onda drömmar:2022 Kirja
Tekijä: Jansson, Anna
Vuosi: 2022
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Hc ; Hc ; Hc Deckare
Aineistolaji: Kirja
Muoto: Fyysinen
Amelie Muscat arbetar som barnpsykolog. På en kurs har hon träffat Laura och blivit blixtförälskad. De flyttar ihop utan att egentligen känna varandra. När Amelie ska passa Lauras treårige son gör hon ett ödesdigert misstag. Sedan är pojken försvunnen. Maria Wern har förlorat sin man och hanterar sorgen genom att gräva ner sig i arbete. Hon tar extrapass i yttre tjänst. En pojke har försvunnit på norra Gotland, mitt i en snöstorm. Det är upptrappningen till en serie skakande händelser, och det är Maria Wern som måste ta reda på hur allt hänger samman, mitt i sin egen privata tragedi. Gör dig redo för en ny, rafflande läsupplevelse från deckarmästarinnan Anna Jansson. Det är en historia om svek och mord och om att vilja skydda sina närmaste, även om det gäller att bryta mot lagen och gå över lik.
543904
Kirja:Klänning för korta kvinnor:2022 Kirja
Tekijä: Appelqvist, Kristina
Vuosi: 2022
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Hc ; Hc ; Hc ; Hc
Aineistolaji: Kirja
Muoto: Fyysinen
542575
Kirja:Välkommen till Evigheten:2022 Kirja
Tekijä: Grebe, Camilla
Vuosi: 2022
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Hc ; Hc DECKARE
Aineistolaji: Kirja
Muoto: Fyysinen
Lykke Andersen – redaktör, författarhustru, tonårsmamma och, enligt omgivningen, inte ett spår våldsam – står anklagad för mord. Vad har hänt på familjens idylliska gård? Har det att göra med det som skedde där åtta år tidigare? Och varför vägrar Lykke att tala med någon annan än kriminalkommissarie Manfred Olsson? "Välkommen till Evigheten" är ett modernt ödesdrama och en hyllning till det mest klassiska av deckarteman: mysteriet med det slutna rummet. Vem äger sanningen? Och är det skillnad på att göra rätt och att göra det rätta?
533916
Kirja:Box:2021 Kirja
Box
Tekijä: Läckberg, Camilla
Vuosi: 2021
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Hc ; Hc ; Hc
Aineistolaji: Kirja
Muoto: Fyysinen
Intensiv spänning av nya författarduon Läckberg Fexeus – första delen i nagelbitande serie. När en kvinna hittas död i en låda som genomborrats av svärd står polisen frågande: Rör det sig om ett urspårat trolleritrick eller ett extremt brutalt mord? Mina Dabiri är polisinspektör vid Stockholmspolisen och tar hjälp av Vincent Walder, mentalist och expert på kroppsspråk och magi. De gör kopplingar till ett tidigare fall, och inser att de jagar en hänsynslös seriemördare som måste stoppas innan offren blir fler. Men Minas och Vincents kantiga personligheter ställer till det. Båda bär dessutom på mörka hemligheter. Deras förflutna tycks höra samman med det som sker och tempot skruvas upp alltmer. De behöver ligga steget före mördaren, lära känna vansinnet för att kunna stoppa det.
542583
Kirja:Mörkare än midnatt:2022 Kirja
Tekijä: Connelly, Michael
Vuosi: 2022
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Hce ; Hce ; Hce
Aineistolaji: Kirja
Muoto: Fyysinen
En mördare slår till på nyårsafton och Renée Ballard och Harry Bosch slår sig samman för att lösa fallet. Kaos råder i Hollywood under nedräkningen till tolvslaget. Renée Ballard har nattskiftet på LAPD och väntar ut det traditionsenliga kulregnet, då hundratals nyårsfirare riktar upp sina vapen mot himlen och trycker av. Bara minuter efter midnatt blir Ballard kallad till en brottsplats. En man har dödats av ett skott, mitt i en folksamling. Ballard förstår snabbt att kulan inte kan ha kommit från himlen, och att dådet tycks hänga ihop med ett annat olöst mord - ett fall som Harry Bosch en gång i tiden utredde. Samtidigt jagar Ballard ett gäng som kallar sig Midnattsmännen. De har brutalt våldtagit ett antal kvinnor utan att lämna några spår efter sig. Fast besluten att lösa båda fallen tar Ballard hjälp av Harry Bosch. Samtidigt som de två inspektörerna tillsammans försöker ta reda på hur trådar i nya och gamla fall korsar varandra, måste de ständigt se sig om över axeln. Gärningsmännen de jagar är beredda att döda för att skydda sina hemligheter.
542725
Kirja:Natten Tallulah Murray försvann:2022 Kirja
Tekijä: Jewell, Lisa
Vuosi: 2022
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Hce ; Hce ; Hce ; Hce
Aineistolaji: Kirja
Muoto: Fyysinen
Intelligent och gripande spänning om en flicka som aldrig kommer hem igen... 2017: Det är en vacker sommarkväll, och tonårsmamman Tallulah Murray beger sig ut på fest med pojkvännen. Det är hennes första utekväll sedan hennes älskade son föddes, och mamma Kim ska vara barnvakt. Klockan 23 skickar hon det sista sms:et till Kim, men efter det hör Kim inget mer. Och Tallulah Murray kommer aldrig hem igen. 2018: Deckarförfattaren Sophie har precis flyttat till ett nytt hus, som ligger i anslutning till den lokala internatskolan, där hennes pojkvän fått jobb som rektor. Sophie börjar nyfiket luska i Tallulahs försvinnande, och under en promenad i skogen får hon syn på en liten skylt som sitter fast på ett staket. Det står "GRÄV HÄR"... Lisa Jewell är tillbaka med ännu en hyllad nagelbitare, fullproppad med mörka familjehemligheter i oemotståndliga miljöer. Natten Tallulah Murray försvann är brittisk spänning när den är som bäst.
533034
Kirja:Den omänsklige:2021 Kirja
Tekijä: Moström, Jonas
Vuosi: 2021
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Hc ; Hc
Aineistolaji: Kirja
Muoto: Fyysinen
På Sundsvalls sjukhus blir Nathalie Svensson larmad till en ung kvinna som har stängt in sig på sitt rum. Hon hotar att begå självmord. När Nathalie lyckas ta sig in i rummet står kvinnan på fönsterblecket, redo att hoppa. Samtidigt hittas en tjugoårig kvinna död i Selångersån, mitt i Sundsvall. Hon är ihjälslagen och dumpad under en bro. Kvinnan har varit spårlöst försvunnen i fyra månader, och när Johan Axberg tar över utredningen inser han att kollegan som utrett försvinnandet har gjort ett uselt jobb. Det visar sig att det finns ett oväntat samband mellan kvinnan på sjukhuset och den mördade kvinnan i ån. Johan och Nathalie, som äntligen känner sig trygga i sin relation, gräver tillsammans vidare. Och de kommer allt närmare en mördare vars motiv framstår som fullkomligt häpnadsväckande. Den omänsklige är den åttonde fristående delen i Jonas Moströms populära och prisbelönta deckarserie om psykiatriker Nathalie Svensson och kriminalkommissarie Johan Axberg.
542570
Kirja:Den som dödade helvetets änglar:2022 Kirja
Tekijä: Guillou, Jan
Vuosi: 2022
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Hc ; Hc ; Hc ; Hc
Aineistolaji: Kirja
Muoto: Fyysinen
542605
Kirja:Pastorsänkan:2022 Kirja
Tekijä: Johansson, Karina
Vuosi: 2022
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Hc
Aineistolaji: Kirja
Muoto: Fyysinen
532992
Kirja:Obscuritas:2021 Kirja
Tekijä: Lagercrantz, David
Vuosi: 2021
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Hc ; Hc
Aineistolaji: Kirja
Muoto: Fyysinen
Startskottet på en ny deckarserie av David Lagercrantz! Det är sommaren 2003 och USA har just invaderat Irak. I Stockholm mördas en fotbollsdomare med ett förflutet i Afghanistan. Vildhjärnan och fotbollspappan Giuseppe Costa häktas för brottet och fallet ser solklart ut. Men Costa vägrar att erkänna mordet och polischefen beslutar att anlita professor Hans Rekke, världsledande expert på förhörstekniker. Finns det någon som kan knäcka Costa är det han. Men ingenting blir som polisen förväntat sig. Rekke tar emot utredningsgruppen i sitt stora, flotta hus i Djursholm. Han sågar hela utredningen i en svindlande skarp uppvisning - och snart faller den ihop. Costa släpps på fri fot och polisen står plötsligt helt utan spår. Bara Micaela Vargas, den unga närpolisen från Husby, som mest på nåder tagits in i utredningen, vägrar släppa fallet. Hon försöker få tag på Rekke, som dock inte svarar på hennes kontaktförsök. Men så möts Rekke och Vargas igen, under dramatiska omständigheter, och detta omaka par bestämmer sig för att lösa fallet som tycks alltmer gåtfullt. Det leder till CIA:s jakt på terrorister, och talibanernas krig mot musiken. Vem var fotbollsdomaren egentligen? Offer eller gärningsman? Obscuritas är smart och spännande sträckläsning där ingenting riktigt är vad det ser ut att vara.

Teoslista

540813
Kirja:Hjärtat:2021:Första upplagan Kirja
Tekijä: Bergman, Daniel
Vuosi: 2021
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Ikz Bergman, Daniel ; Lz Bergman, Daniel ; Ikz Bergman, Daniel ; Ikz Bergman, Daniel
Aineistolaji: Kirja
Painos: Första upplagan
Muoto: Fyysinen
Daniel Bergman, ambulanssjuksköterska och filmare, debuterar som författare med en bultande historia om ett hjärta som ständigt gör sig påmint, både i bildlig och bokstavlig bemärkelse. Hjärtat är skriven till en djupt älskad dotter, skrivet med en nerv som gör boken till en hisnande läsning.
542235
Kirja:En ovanlig fågel:2022 Kirja
Tekijä: Zacharias, Ann
Vuosi: 2022
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Ikz Zacharias, Ann ; Ikz Zacharias, Ann ; Lz Zacharias, Ann
Aineistolaji: Kirja
Muoto: Fyysinen
När Ann Zacharias var 18 år och gifte sig med Sven-Bertil Taube, skrev skvallerpressen spaltmeter om deras kärleksrelation. Det gick så långt att de tvingades ställa in sitt planerade bröllop i Paris och gifta sig i smyg senare i Sverige.  I den här boken berättar hon livfullt och målande - om sina passionerade och ibland stormiga kärleksrelationer och sin karriär som skådespelare.
543651
Kirja:Utan hänsyn:2022 Kirja
Tekijä: Lindberg De Geer, Marianne
Vuosi: 2022
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Ibz Lindberg De Geer, Marianne ; Ibz Lindberg De Geer, Marianne ; Ibz Lindberg De Geer Marianne
Aineistolaji: Kirja
Muoto: Fyysinen
I "Utan hänsyn", uppföljaren till "Tvära kast" från 2020, får vi följa med Marianne Lindberg De Geer under pandemin som kastat ett tungt täcke över vardagen.
520472
Kirja:Jag kan ha fel:2020 Kirja
Tekijä: Lindeblad, Björn Natthiko
Vuosi: 2020
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Lz Lindeblad ; Lz ; Lz Lindeblad, Björn Natthiko
Aineistolaji: Kirja
Muoto: Fyysinen
Jag kan ha fel är Björn Natthiko Lindeblads självbiografiska berättelse om hur han lämnar en löftesrik karriär som ekonom för att bli buddhistisk skogsmunk, och hur han efter sjutton år i klosterlivet återvänder till Sverige. Vilsen, utan jobb eller pengar, kraschar han rakt in i en depression. Men tack vare sina lärdomar och en generös omvärld hittar han vägen framåt och är idag en uppskattad meditationslärare och föreläsare. 2018 diagnosticerades Björn med den obotliga sjukdomen ALS. I Jag kan ha fel berättar han med värme, humor och djup om sina egna tillkortakommanden, vad livet lärt honom och om vad som framstår som allra viktigast när allt går mot sitt slut. Vad hjälper oss att leva ett friare liv? Hur kan vi skapa tröst och tillit i vår egen tillvaro? Och hur gör vi för att livet skall kännas mer som en öppen hand, och mindre som en knuten näve? Boken är skriven i nära samarbete med Björns två vänner och kolleger Caroline Bankler och Navid Modiri.
545881
Kirja:Kodnamn PAM:2022 Kirja
Tekijä: Malm, Petra
Vuosi: 2022
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Lz Malm, Petra ; Lz Malm, Petra ; Lz Malm, Petra ; Lz Malm, Petra
Aineistolaji: Kirja
Muoto: Fyysinen
Petra Malm är den första kvinnliga operatören i specialförbandet SOG, inriktat på underrättelse och strid. Under kodnamnet PAM åker hon i över ett decennium på otaliga hemliga högriskuppdrag och det är först nu, som civil, som hon kan prata om delar av det hon upplevt som operatör.Här berättar hon om operationer i krigsdrabbade länder, om svårigheten att vara kvinnlig pionjär i en manlig värld där man är maximalt utsatt och där kraven är nära gränsen för det möjliga. Men också om hur du som civil kan jobba med begrepp som är centrala inom det militära, som tillit, motivation och lojalitet.
543713
Kirja:Övervintring:2022 Kirja
Tekijä: May, Katherine
Vuosi: 2022
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Dok ; Dokb ; Lz May, Katerine ; dokb
Aineistolaji: Kirja
Muoto: Fyysinen
542286
Kirja:Min väg från flykting till hela Sveriges polis:2022 Kirja
Tekijä: Ghazale, Nadim
Vuosi: 2022
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Lz Ghazale, Nadim ; Lz Ghazale, Nadim
Aineistolaji: Kirja
Muoto: Fyysinen
Nadim Ghazale var sju år när han flydde med sin familj från kriget i Libanon. Trettio år senare är han polisen som kämpar för Sverige, mot grov brottslighet och rasism. Samtidigt vill han inte lära sina egna barn arabiska. Hur kommer det sig?Det här är berättelsen om flykten, skulden, ilskan och kärleken. Om alla gånger han fått frågan om han säljer knark på väg mellan centralstationen och svt-huset, om varför han inte får hyra stuga på västkusten och om slumpen som gjorde honom till polis. Yrket som höll på att kosta honom livet.Men mest av allt är det här en bok om att bygga från noll och om det magiska ordet "välkommen".
197655
Kirja:Krigets färger:2007 Kirja
Tekijä: Babtjenko, Arkadij
Vuosi: 2007
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Lz Babtjenko, Arkadij
Aineistolaji: Kirja
Kustantaja: Ersatz
Muoto: Fyysinen
542290
Kirja:Ärren bär jag med stolthet:2022 Kirja
Tekijä: Schols, Emma
Vuosi: 2022
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Lz Schols, Emma ; Lz Schols, Emma ; Lz Shols, Emma
Aineistolaji: Kirja
Muoto: Fyysinen
Morgonen den 3 september 2019 vaknar Emma Schols tidigt av att två av hennes sex barn leker på nedervåningen. Plötsligt störs friden när sönerna ropar att det brinner i tv-rummet. Emma skyndar ner och snart står hela rummet i lågor. Hon har bara en sak i huvudet: att få ut sina sex barn ur det brinnande infernot. Teoretiskt sett överlever inte en människa med så svåra brännskador som Emma fick. I flera veckor befinner hon sig i gränslandet mellan liv och död. Det här är berättelsen om en svår olycka, och om den tuffa kampen för att ta sig tillbaka till ett drägligt liv. Det är också en berättelse om livsglädje och mod, och hur kärleken till andra människor kan ge dig kraft och ork att övervinna de svåraste motgångar.
537664
Kirja:Jag vill skriva sant:2021 Kirja
Tekijä: Högström, Jesper
Vuosi: 2021
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Gcz Dahl, Tora ; Gcz Dahl, Tora ; Gcz Dahl, Tora ; Gcz Dahl, Tora
Aineistolaji: Kirja
Muoto: Fyysinen
Jag vill skriva sant är en medryckande skildring av ett författarliv, en bok som bygger på Tora Dahls dagböcker men ligger långt ifrån den tillrättalagda biografins domäner. Det är på samma gång ett triangeldrama, en litteraturhistorisk utforskning och en intim skildring av en människas drivkrafter, av den inre kamp som skapar en författare.
542287
Kirja:Den violetta timmen:2022 Kirja
Tekijä: Mazzarella, Merete
Vuosi: 2022
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Gcz Mazzarella, Merete
Aineistolaji: Kirja
Muoto: Fyysinen
Mazzarella skriver om brodern Martin som gick bort i våras, om hans liv som en av de första öppet homosexuella i Finland.
534829
Kirja:En livslång hemlighet:2021 Kirja
Tekijä: Boëthius, Gunilla
Vuosi: 2021
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Lz Boëthius, Gunilla ; Lz Boëthius, Gunilla ; Lz Boëthius, Gunilla ; Gcz Boëthius, Gunilla ; Lz Boëthius, Gunilla
Aineistolaji: Kirja
Muoto: Fyysinen
Vid 73 års ålder ställs Gunilla Boëthius tillvaro på ända. Genom ett DNA-test får hon plötsligt en ny pappa. I stället för den på sin tid välkände debattören och RFSU-ordföranden Carl Gustaf Boëthius, som hon alltid tyckt sig vara lik, visar sig hennes biologiske far vara den omstridde finske generalen Paavo Talvela. "En livslång hemlighet" är Gunilla Boëthius omtumlande undersökning av och uppgörelse med sina idag avlidna föräldrar och deras hemligheter. En blixtrande berättelse om livslögner, om att omvärdera sitt liv och att försöka finna försoning. En historia som tillåter sig att vara känslosam men också skarpögt analytisk i förhållande till sitt ämne.
273858
Kirja:Mitt första liv:2004 Kirja
Tekijä: Malmsten, Bodil
Vuosi: 2004
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Gcz Malmsten, Bodil
Aineistolaji: Kirja
Kustantaja: Modernista
Muoto: Fyysinen
Självbiografi. Författaren berättar om uppväxten i mellersta Norrlands fjälltrakter, London och Vällingby. Om det första filmminnet, den första kyssen samt om en upplevelse värre än döden. Illustrerad med teckningar av författaren själv samt foton från familjealbumet.
497303
Kirja:Allt jag fått lära mig:2019:Första utgåvan Kirja
Tekijä: Westover, Tara
Vuosi: 2019
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Lz Westover, Tara
Aineistolaji: Kirja
Painos: Första utgåvan
Muoto: Fyysinen
543017
Kirja:Den som inte saknar dig:2022 Kirja
Tekijä: Palmkvist, Conny
Vuosi: 2022
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Lz Malthe-Bruun, Kim ; Lz Malthe-Bruun, Kim ; Lz Malthe-Bruun, Kim
Aineistolaji: Kirja
Muoto: Fyysinen
De möttes på en skoldans i april 1941, ett år efter ockupationen av Danmark. Hanne bara sjutton, Kim arton. Få dagar senare åker Kim ut på sjön och de två nyförälskade börjar skriva till varandra. I hamnarna såg Kim vad kriget gjorde med människorna. Han skrev om det och kärlek. Sent under 1944 gav han sig in i motståndskampen. Han arresterades och torterades och sköts i april 1945. Det sista han skrev var ett brev till Hanne. Kim fick sätt livet till men Hanne lever än, 97 år gammal. År 2018 träffar Conny Palmkvist henne och får höra historien om Kim och deras brev. Resultatet är en bok om kärlek, för alltid äkta, komplex och sann. Varken kriget eller döden kunde skilja dem åt.
424818
Kirja:Dagbok 1996-2002:2016 Kirja
Tekijä: Ekström, Johanna
Vuosi: 2016
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Gcz Ekström, Johanna
Aineistolaji: Kirja
Kustantaja: Bonnier
Muoto: Fyysinen
Boken innehåller Johanna Ekströms dagböcker 1996-2002. Hon skriver om planerna på det gemensamma liv hon ska bygga med konstnären X. Medan genomförandet pågår registreras tankarna om kärlek, barn, resor, arbete och sex. Dagboken kan ses som en fortsättning på boken Om man håller sig i solen. De anteckningar som Johanna Ekström gjorde under renskrivningen av sina dagböcker löper som en parallell berättelse genom texten.
543897
Kirja:Så förråddes Anne Frank:2022 Kirja
Tekijä: Sullivan, Rosemary
Vuosi: 2022
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Lz Frank, Anne ; Koafh ; Lz Frank, Anne
Aineistolaji: Kirja
Muoto: Fyysinen
En hängiven FBI-agent, ny DNA-teknik och mer sofistikerade undersökningsmetoder ledde fram till svaret på frågan om vem som förrådde Anne Frank och hennes familj. Boken avslöjar den nya kunskapen, men framförallt tar den med läsaren på en resa tillbaka till det krigsdrabbade Amsterdam.
544982
Kirja:The autobiography of Malcolm X:1992 Kirja
Tekijä: X, Malcolm
Vuosi: 1992
Kieli: englanti
Hyllypaikka: Lz Malcolm X
Aineistolaji: Kirja
Muoto: Fyysinen
533462
Kirja:Bibliotekarien i Magdeburg:2021 Kirja
Tekijä: Bolin, Gunnar
Vuosi: 2021
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Lz Bolin, Gunnar
Aineistolaji: Kirja
Muoto: Fyysinen
"Om man hade varit bibliotekarie i Magdeburg under DDR-tiden, hur var det i så fall att gå från partitrogen litteratur som ingen efterfrågade, till hyllor fyllda med all världens litteratur? Hur var det att törsta efter förbjuden litteratur och sedan plötsligt kunna välja vad man ville? Och hur var det att vara bibliotekarie i ett land där litteraturen var starkt censurerad?"I denna bok delar Gunnar Bolin med sig av sina radiominnen från 34 år i allmänhetens tjänst. Här finns berättelser från Berlin och Österrike, men också reportage om knödelns historia, samt krönikeminnen från otaliga OS. Bibliotekarien i Magdeburg är brokig och modern kulturhistoria med mycket bolinska drag; ledig och lärd, underhållande och undersökande.
544139
Kirja:B-laget:2022 Kirja
Tekijä: Carlsson Andersson, Freddot
Vuosi: 2022
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Lz Carlsson Andersson, Freddot ; LZ Carlsson Andersson, Freddot
Aineistolaji: Kirja
Muoto: Fyysinen
B-laget är en drabbande bok om hur det kan vara att leva med ADD och asperger, och om hur tillvaron försvåras för dem som inte passar in. Men också om att vara förälder och kollega. Utifrån en vardag på arbetsplatsen varvas personliga betraktelser med forskning och populärkultur.

Teoslista

535128
Kirja:Depphjärnan:2021 Kirja
Tekijä: Hansen, Anders
Vuosi: 2021
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Dokb ; Vla ; Dokb ; Vla
Aineistolaji: Kirja
Muoto: Fyysinen
Succéförfattaren och psykiatern Anders Hansen är tillbaka med en ny bok om hjärnan, där han reder ut varför vi mår så dåligt när vi har det så bra. Det är lätt att tro att man har en trasig hjärna när man mår psykiskt dåligt, men ångest och depressioner är naturliga tillstånd och kvarlevor från urminnes tider då vi riskerade att dö av svält och infektioner. Vi är inte gjorda för att jämt vara glada och lyckliga – om så vore hade våra förfäder inte överlevt särskilt länge. Anders Hansen visar här hur vårt mående fungerar och ingjuter samtidigt hopp om att vi visst kan må bra i dagens uppskruvade och uppkopplade samhälle. För att lyckas behöver vi ta bättre hand om vår hjärna – och vår kropp – och kanske också sluta att ständigt jaga efter lyckan.
540813
Kirja:Hjärtat:2021:Första upplagan Kirja
Tekijä: Bergman, Daniel
Vuosi: 2021
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Ikz Bergman, Daniel ; Lz Bergman, Daniel ; Ikz Bergman, Daniel ; Ikz Bergman, Daniel
Aineistolaji: Kirja
Painos: Första upplagan
Muoto: Fyysinen
Daniel Bergman, ambulanssjuksköterska och filmare, debuterar som författare med en bultande historia om ett hjärta som ständigt gör sig påmint, både i bildlig och bokstavlig bemärkelse. Hjärtat är skriven till en djupt älskad dotter, skrivet med en nerv som gör boken till en hisnande läsning.
540543
Kirja:Starka band:2021 Kirja
Tekijä: Gornick, Vivian
Vuosi: 2021
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Gz Gornick, Vivian
Aineistolaji: Kirja
Muoto: Fyysinen
Den bästa memoar som skrivits de senaste 50 åren, enligt kritiker i New York Times.
512022
Kirja:Herrarna satte oss hit:2020 Kirja
Tekijä: Labba, Elin Anna
Vuosi: 2020
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Kcs ; Mcs
Aineistolaji: Kirja
Muoto: Fyysinen
För hundra år sedan inleddes tvångsförflyttningarna av renskötande samer i Sverige. Myndigheterna kallar lösningen för en dislokation, men på samiska föds ett eget ord; Bággojohtin, tvångsförflyttning. De första som tvingas iväg lämnar sina hem i tron att de ska få komma tillbaka. Bakgrunden är att Norge har blivit en egen nation. Att människor flyttar över gränsen med renar är ett rött skynke för den norska staten som vill ha markerna för sina landsmän. 1919 kommer Sverige och Norge överens om att begränsa hur mycket ren som får flytta över gränsen och i och med det inleds tvångsförflyttningarna av ett stort antal renskötande familjer. Det blir också inledningen på ett mörkt kapitel i Sveriges historia. Herrarna satte oss hit berättar nu historien genom de tvångsförflyttades ögon. Elin Anna Labba har samlat berättelser, foton, brev och jojktexter, och fram träder en kör av röster från de som inte längre kan berätta. Boken skildrar ett hårt liv, renar som går förlorade när de vänder norrut mot tidigare marker, barn som lämnas till släktingar och sedan blir kvar. Sorg som tystas men ändå förs vidare.
545881
Kirja:Kodnamn PAM:2022 Kirja
Tekijä: Malm, Petra
Vuosi: 2022
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Lz Malm, Petra ; Lz Malm, Petra ; Lz Malm, Petra ; Lz Malm, Petra
Aineistolaji: Kirja
Muoto: Fyysinen
Petra Malm är den första kvinnliga operatören i specialförbandet SOG, inriktat på underrättelse och strid. Under kodnamnet PAM åker hon i över ett decennium på otaliga hemliga högriskuppdrag och det är först nu, som civil, som hon kan prata om delar av det hon upplevt som operatör.Här berättar hon om operationer i krigsdrabbade länder, om svårigheten att vara kvinnlig pionjär i en manlig värld där man är maximalt utsatt och där kraven är nära gränsen för det möjliga. Men också om hur du som civil kan jobba med begrepp som är centrala inom det militära, som tillit, motivation och lojalitet.
543604
Kirja:Det fallna imperiet:2022 Kirja
Tekijä: Kragh, Martin
Vuosi: 2022
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Kma ; Kma
Aineistolaji: Kirja
Muoto: Fyysinen
Martin Kragh tar i sin bok ett helhetsgrepp om Vladimir Putin och den ryska historien, från Tsarrysslands fall till Sovjetunionens upplösning och det postsovjetiska Ryssland. Han berättar sakligt och effektivt om Putins vägval: med ett ojämförligt rikt material av kommunikéer och uttalanden i statlig och oberoende press kan läsaren följa de retoriska manövrarna som skulle leda Europa till krig.
543658
Kirja:Röda khmererna:2022 Kirja
Tekijä: Fröberg Idling, Peter
Vuosi: 2022
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Koc ; Koc
Aineistolaji: Kirja
Muoto: Fyysinen
546128
Kirja:Hälsans vingar:2022:1:a upplagan Kirja
Tekijä: Palmkron Ragnar, Åsa
Vuosi: 2022
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Vla
Aineistolaji: Kirja
Painos: 1:a upplagan
Muoto: Fyysinen
Öka din motståndskraft mot oro, ångest och depression.
534492
Kirja:Stickning från Fair Isle:2021 Kirja
Tekijä: Ventrillon, Mati
Vuosi: 2021
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Qccaa ; Qccaa
Aineistolaji: Kirja
Muoto: Fyysinen
520472
Kirja:Jag kan ha fel:2020 Kirja
Tekijä: Lindeblad, Björn Natthiko
Vuosi: 2020
Kieli: ruotsi
Hyllypaikka: Lz Lindeblad ; Lz ; Lz Lindeblad, Björn Natthiko
Aineistolaji: Kirja
Muoto: Fyysinen
Jag kan ha fel är Björn Natthiko Lindeblads självbiografiska berättelse om hur han lämnar en löftesrik karriär som ekonom för att bli buddhistisk skogsmunk, och hur han efter sjutton år i klosterlivet återvänder till Sverige. Vilsen, utan jobb eller pengar, kraschar han rakt in i en depression. Men tack vare sina lärdomar och en generös omvärld hittar han vägen framåt och är idag en uppskattad meditationslärare och föreläsare. 2018 diagnosticerades Björn med den obotliga sjukdomen ALS. I Jag kan ha fel berättar han med värme, humor och djup om sina egna tillkortakommanden, vad livet lärt honom och om vad som framstår som allra viktigast när allt går mot sitt slut. Vad hjälper oss att leva ett friare liv? Hur kan vi skapa tröst och tillit i vår egen tillvaro? Och hur gör vi för att livet skall kännas mer som en öppen hand, och mindre som en knuten näve? Boken är skriven i nära samarbete med Björns två vänner och kolleger Caroline Bankler och Navid Modiri.