Förintelsens minnesdag

Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation.

Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. År 2022 är det 77 år sedan. Sedan 2001 har det varit en nationell minnesdag. År 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. Det är en dag då vi hedrar minnet av alla som mördades under Förintelsen och de som stod emot. En dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde.

Tema för Förintelsens minnesdag 2022: Utopins pris 

2022 års tema är Utopins pris. Det handlar om konsekvenserna av nazisternas utopiska ideologi. Nazismens mål var samhälle baserat på ideologisk och etnisk likhet. Detta ledde till ett ständigt stegrat våld mot de som föll utanför normen, judar, romer, funktionsnedsatta, homosexuella och politiska motståndare.

 

Det digitala bildspelet som visas här under heter Motstånd och lyfter fram människor med olika bakgrund som tog aktiv ställning mot nazismen under andra världskriget. Deras berättelser manar oss idag till reflektion kring våra egna ställningstagande för alla människors lika värde.

 

Utställningen Motstånd from Levandehistoria on Vimeo.

 

 

Text, film och material är hämtat från webbsidan Levande historia.se

Results list

465152
Book:Historien om Bodri:2019 Book
Author: Fried, Hédi
Year: 2019
Language: Swedish
Shelf mark: Hcf
Media class: Book
Resource type: Physical
450762
Book:Vi kommer snart hem igen:2018 Book
Author: Bab Bonde, Jessica
Year: 2018
Language: Swedish
Shelf mark: uKoafh
Media class: Book
Resource type: Physical
460043
Book:Tatueraren i Auschwitz:2018 Book
Author: Morris, Heather
Year: 2018
Language: Swedish
Shelf mark: Hce
Media class: Book
Resource type: Physical
467696
Book:Helt vanliga män:2018 Book
Author: Browning, Christopher R
Year: 2018
Language: Swedish
Shelf mark: Koafh
Media class: Book
Resource type: Physical
481173
eBook:Jag heter inte Miriam:2015 eBook
Author: Axelsson, Majgull
Year: 2015
Language: Swedish
Shelf mark: Hc.01/DR
Media class: eBook
Resource type: Electronic material
När familjen samlas runt Miriams säng för att fira hennes åttiofemårsdag tror de nästan att hon blivit dement.Varför skulle hon annars säga att hon inte heter det som alla vet att hon faktiskt heter? Visst vittnar siffrorna som är tatuerade på hennes vänstra arm om hennes historia. Men det finns en annan sanning. Det är dags att sondottern Camilla får veta. Om Auschwitz och Ravensbruck. Om de mest föraktade. Om Anuscha och Didi. Och om hur människor i det fridfulla Jönköping gick ut för att jaga tattare, tio år efter Kristallnatten. "Jag heter inte Miriam" skildrar ett gripande levnadsöde. Vi får följa med Miriam på en omtumlande resa från en outhärdlig tillvaro i Ravensbruck till efterkrigstidens Sverige. För att överleva döljer hon sin romska identitet och anpassar sig till en gemytlig tillvaro som hemmafru i femtiotalets Nässjö. Men under den perfekta ytan gömmer sig ett ofattbart mörker som blir allt svårare att trycka undan. Majgull Axelsson har skrivit ännu en stark och djupt berörande roman. "Jag heter inte Miriam" är en berättelse om rädsla, skam och utanförskap. Om Europas smärtsamma historia och romernas situation i Sverige under efterkrigstiden. En berättelse som får oss att se på vår egen samtid med nya ögon. [Elib]
409161
Book:Sofia Z-4515:2015:[Ny utg.] Book
Author: Lundgren, Gunilla
Year: 2015
Language: Swedish
Shelf mark: Hci
Media class: Book
Edition: [Ny utg.]
Publisher: En bok för alla
Resource type: Physical
Sofia Taikon var ett barn när hon fördes till koncentrationslägret i Auschwitz-Birkenau och fångnumret Z-4515 tatuerades på hennes arm. 14 år gammal kom hon till Sverige med de vita bussarna. Sofia har berättat om sitt liv för författaren Gunilla Lundgren och boken är gjord i nära samarbete med hennes familj.
515139
Book:Intill slutet vill jag vittna:2020 Book
Author: Klemperer, Victor
Year: 2020
Language: Swedish
Shelf mark: Lz Klemperer ; Lz Klemperer, Victor
Media class: Book
Resource type: Physical
När nazisterna tog makten bodde 4 675 judar i Dresden. I februari 1945 fanns endast 174 i livet. En av dem var litteraturprofessorn Victor Klemperer, som trots att han var jude överlevde nazisttiden och aldrig hamnade i koncentrationsläger. Klemperers dagböcker från Tyskland åren 1933-1945 återger författarens upplevelser vid nedskrivningsögonblicket och har aldrig bearbetats. De skildrar vardagslivet i Hitlers Tyskland med stor detaljrikedom och visar hur nazismen växer från att vara "ett övergående obehag" till att bli ett allomfattande förtryck. Intill slutet vill jag vittna är ett enastående verk och ett av de mest skakande vittnesbörden från Nazi-Tyskland. Ola Larsmo har skrivit ett nytt förord till denna utgåva, som även innehåller Thomas von Vegesacks introduktion från 1999, när dagböckerna utkom första gången på svenska.
528784
Book:Jag vill inte ha levt förgäves:2021 Book
Author: Larsson, Mari
Year: 2021
Language: Swedish
Shelf mark: Lz Frank, Anne ; Lz Frank, Anne ; Lz Frank, Anne ; Lz FRANK, ANNE
Media class: Book
Resource type: Physical
Jag vill inte ha levt förgäves berättar om flickan Anne Franks korta, men händelserika liv. Anne Frank har kallats för Hitlers mest berömda offer och hennes dagbok är den mest lästa boken om förintelsen. Men vem var egentligen Anne Frank, hur tedde sig hennes liv före och under andra världskriget och hur har hon kommit att bli så berömd?
414176
Book:Det största brottet:2015 Book
Author: Michelet, Marte Brekke
Year: 2015
Language: Swedish
Shelf mark: Kdb
Media class: Book
Publisher: Bonnier
Resource type: Physical
På Grünerløkka i Oslo bor det judiska paret Benzel och Sara Braude från Litauen med fyra barn. I en annan del av staden blir advokat Stian Bech jr utkastad hemifrån. Han finner nya fadersgestalter i nazismens förgrundsmän. I februari 1941 anländer SS-officeren Wilhelm Wagner till Oslo för att kartlägga alla judar i Norge. Dessa öden flätas in i nazismens utrotningsprojekt. Ett dokument om antisemitismen och om det motstånd som uppstår.
433832
Book:Frågor jag fått om Förintelsen:2017:1. utg. Book
Author: Fried, Hédi
Year: 2017
Language: Swedish
Shelf mark: Lz Fried, Hédi
Media class: Book
Edition: 1. utg.
Publisher: NoK
Resource type: Physical
Hédi Fried har i många år besökt skolor runtom i Sverige för att vittna om sina minnen från Förintelsen. Med utgångspunkt i ett antal konkreta frågor som hon fått, skildrar Hédi Fried sina erfarenheter. Boken är ett försök att med enkla grepp förklara vad Förintelsen gjorde med de människor som tvingades leva under Nazitysklands terror.
514853
Book:Flickan med bokmärket:2020 Book
Author: Van Es, Bart
Year: 2020
Language: Swedish
Shelf mark: Lz Lien
Media class: Book
Resource type: Physical
Vinnare av Costa Book Award 2018. Årets pärla. Sensationell och gripande. Juryn till 2018 Costa Award Fantastisk. Det här är en nödvändig bok smärtsam, skakande, tragisk, och samtidigt upplyftande. The Times: Strålande, elegant, drabbande. Jag läste ut den i en enda sittning. Phillippe Sands, författare till East West Street.
519697
Book:Bibliotekarien i Auschwitz:2020:Första upplagan Book
Author: Iturbe, Antonio
Year: 2020
Language: Swedish
Shelf mark: Hce ; Hce ; Hce ; Hce
Media class: Book
Edition: Första upplagan
Resource type: Physical
Bibliotekarien i Auschwitz är en otrolig berättelse om en flicka som riskerade sitt liv för att hålla böckernas magiska kraft vid liv under Förintelsen. Romanen är byggd på den verkliga berättelsen om Auschwitz-överlevaren Dita Kraus.Ur ett av de mörkaste kapitlen i mänsklighetens historia växer en berättelse fram om mod utöver det vanliga, och om hopp.
502447
Book:Natten:2019 Book
Author: Wiesel, Elie
Year: 2019
Language: Swedish
Shelf mark: Hce
Media class: Book
Resource type: Physical
Natten är ett intensivt gripande vittnesmål från en historisk katastrof vi aldrig får glömma. Elie Wiesel var 11 år när andra världskriget bröt ut. Bara några år senare tvingades först han och hans familj från sitt hem, därefter tillfångatogs de och transporterades till Auschwitz. Natten är Elie Wiesels smärtsamt levande dagboksanteckningar, från nazisternas skövlande av familjens hemby till den fruktansvärda vardagen i koncentrationsläger. På vackert återhållsam prosa beskriver Elie Wiesel hur förrädiskt lätt det mänskliga förnuftet kan utplånas av ondskan, och vilken styrka som krävs för att börja om efter en förödande tragedi...
527830
Book:Förintelsens barn:2021 Book
Author: Silberstein, Margit
Year: 2021
Language: Swedish
Shelf mark: Lz Silberstein, Margit ; Lz SILBERSTEIN, MARGIT
Media class: Book
Resource type: Physical
Auschwitz, själva symbolen för nazisternas dödsmaskineri, befriades den 27 januari 1945. Men Förintelsen slutade inte där. Den gick i arv och sipprade in i blodomloppet hos Förintelsens barn. Det här är en bok om det tunga arvet, om känslan att finnas till istället för alla de som slutade sina liv i gaskamrarna. I barnen skulle en förlorad värld återuppstå. Vem kan leva upp till det? Men det är också en berättelse om författarens föräldrar, som möts igen efter kriget, i Norrköping. Om deras strävan att i skuggan av de döda, bygga ett nytt liv i det svenska folkhemmet. Den handlar också om att ha en historia i två världar, den judiska och den andra stora världen.
532564
Book:Systrarna i Auschwitz:2021 Book
Author: Iperen, Roxane van
Year: 2021
Language: Swedish
Shelf mark: Hce
Media class: Book
Resource type: Physical
518630
Book:Frivillig i Auschwitz:2020 Book
Author: Fairweather, Jack
Year: 2020
Language: Swedish
Shelf mark: Lz Pilecki, Witold
Media class: Book
Resource type: Physical
Den polske motståndsmannen Witold Pilecki infiltrerade Auschwitz för att berätta för världen om vad som skedde innanför lägrets murar. Men han kunde inte ana de fasor som mötte honom. Vad får en man att frivilligt låta sig deporteras till nazisternas mest ökända förintelseläger? Frivillig i Auschwitz är den osannolika berättelsen om en av andra världskrigets okända hjältar. En man som mot alla odds lyckades skapa en underjordisk armé inne i lägret, och smuggla ut information om nazisternas illgärningar till de allierade. Tyvärr lyssnade inte omvärlden förrän det var försent. Journalisten och krigskorrespondenten Jack Fairweather har skrivit en grundlig, skakande och ohyggligt spännande berättelse om mänskligt mod som går utöver det vanliga. Vinnare av Costa Book of the Year 2019.
513284
Book:Anne Franks dagbok:2020 Book
Author: Folman, Ari
Year: 2020
Language: Swedish
Shelf mark: uLz Frank, Anne ; uLz Frank, Anne ; Lz FRANK, Anne
Media class: Book
Resource type: Physical
Anne Franks dagbok är en tidlös klassiker som får nya läsare i varje generation. Den tar sin början på hennes 13-årsdag när hon får en efterlängtad dagbok, och avslutas abrupt i augusti 1944. Den skildrar drygt två år i hennes tonåriga liv, då hon lever gömd i ett gårdshus i Amsterdam. I den här boken får man möta hennes texter på ett helt nytt sätt, i serieform. Bildberättelsen utgår från den oavkortade utgåvan och är sann mot originalet, samtidigt som bilderna tillför något helt nytt. Den unga Anne Frank och hennes mod, fantasi och intensitet ger färg och kraft åt sidorna - så mänsklig trots omänskliga omständigheter.
540689
Book:Tre systrar:2021 Book
Author: Morris, Heather
Year: 2021
Language: Swedish
Shelf mark: Hce ; Hce
Media class: Book
Resource type: Physical
Roman om tre systrar som under andra världskriget hamnar i Auschwitz och tillsammans bestämmer sig för att överleva.
516694
Book:Två av allt:2020 Book
Author: Lagercrantz, Rose
Year: 2020
Language: Swedish
Shelf mark: Hcf
Media class: Book
Resource type: Physical
I den lilla transsylvanska staden finns det två av allt. Två floder, två huvudgator, två begravningsplatser, och två vänner som springer fortare än alla andra. Eli springer för att kunna komma undan vampyrerna som hans bror berättat om, och Luli springer ikapp med Eli. Varje dag ger Eli hela sin matsäck till Luli, för hos henne är det fattigt och det finns ingen som gör smörgåsar åt henne.Eli och Luli är jämt tillsammans, ända till den dag när Luli och hennes syster måste resa till Amerika. Deras pappa är redan där för att söka efter ett bättre liv åt dem. Luli lovar att skriva men det kommer inget brev. Istället kommer kriget, andra världskriget. Och tiderna blir svårare och farligare, särskilt för alla som är judar. Och det är Eli och hans familj.En stark berättelse med mycket värme om två barns livsavgörande vänskap i en svår tid.
347459
DVD:Pojken i randig pyjamas:2012:[Ny utg.] DVD
Year: 2012
Language: English, Swedish, Norwegian, Danish, Finnish
Shelf mark: uHe.02/VC
Media class: DVD
Edition: [Ny utg.]
Publisher: Nordisk film
Resource type: Physical
263094
Book:Mannen utan öde:2003 Book
Author: Kertész, Imre
Year: 2003
Language: Swedish
Shelf mark: Hce
Media class: Book
Publisher: LL-förlaget
Resource type: Physical

Language