E-böcker vanliga frågor och svar

Jag försöker låna en e-bok men när jag klickar på Hämta händer det ingenting.

  • Kontrollera att du har laddat ner rätt app för att läsa e-böcker. Bluefire reader om du har Ipad eller Iphone, Aldiko reader eller om du har Android (Samsung, HTC eller liknande).
  • Kontrollera att du har auktoriserat appen med ditt Adobe-ID. Det syns under Information eller Om i appen.
  • Har du en mobil eller surfplatta med Android är det normala att boken inte öppnas utan bara sparas. Öppna meddelandepanelen (ligger högst upp på mobiler och nyare surfplattor, längst ner i högra högret på äldre surfplattor) och öppna länken som heter URL-Link.ascm.
  • Kontrollera att du använder rätt webbläsare. Använd alltid webbläsaren Safari till iPad/iPhone och standardwebbläsaren Internet till Android. Det fungerar inte att använda exempelvis Google-appen eller Chrome. (I vissa nya Android-versioner är Chrome standard webbläsare, till exempel för Sony. Använd då Chrome.)

Jag har lånat en e-bok på min surfplatta. När jag försöker öppna filen får jag ett felmeddelande, det står att filformatet inte stöds av enheten.

Pröva att ladda ner och använda en annan webbläsare. På Android-enheter uppstår det här felet ibland om man använder Chrome eller standardwebbläsaren. Prova till exempel Mozilla Firefox. På Iphone/Ipad brukar det fungera bäst med Safari. Om inte det fungerar, försök öppna filen inifrån läsprogrammet istället. I Aldiko: ta fram menyn genom att klicka på de tre små strecken längst upp till vänster. Välj files. Öppna mappen Download. E-boksfilerna heter URLLink.acsm (URLLink-1.acsm och så vidare om du har flera). Klicka på filen och välj Import.

Det står "Meddelande BadRequest" när jag försöker låna. Vad är fel?

Om du trycker flera gånger på knappen låna så räknas det som flera lån och du får felmeddelandet "Meddelande BadRequest". Gå in på Mina sidor och välj Mina e-medier om du får detta meddelande. Där kan du välja Hämta igen.

Det står att jag redan har lånat 2 e-böcker, men det har jag inte. Vad gör jag då?

Logga in på "Mina sidor". Här ser du vilka lån som har registrerats och du kan välja Hämta igen. Vanliga orsaker till att felaktiga lån registreras är att något har gått fel under låneproceduren. Var noga med att inte backa dig tillbaka i webbläsaren när du ska låna en ny e-bok. Börja istället hellre om från början. Var inte för ivrig med att klicka på nerladdningslänken. Vänta ut webbläsaren tills den har laddat klart.

Problem Android

Jag trycker på hämta men kan sedan inte hitta igen e-boken på min platta.

När du tryckt på Hämta kan du se den nedladdade e-boken i meddelandepanelen på telefonen eller surfplattan. På telefonen finns den oftast högst upp och på surfplattan nederst till höger. Du ska då kunna se de filer som du har laddat ner. Filnamnet är URL-Link.ascm. Klicka på filen och välj att öppna den med Aldiko.

Jag försöker låna en e-bok till min Android-platta. Hämtningen ser ut att fungera som den ska, men länken jag får slutar inte på .ascm som den ska utan på .htm.

När du klickar på Hämta och öppnar meddelandepanelen så slutar filnamnet på .htm istället för ascm. Om du klickar på en fil om slutar på .htm så förstår inte din Android-enhet att e-boken ska öppnas med Aldiko. För att e-boken ska öppnas i Aldiko så måste filen i meddelandepanelen sluta på .ascm. Gå till fliken Mina sidor och sedan till Mina e-medier i vänsterspalten. Här ska lånet synas. Klicka på länken Hämta igen. Nu bör boken laddas ner som den ska.

Problem Ipad

Jag har en ny Iphone och Ipad och får bara felmeddelanden när jag försöker ladda ner en bok

Med de nyare modellerna av Iphone och Ipad kan det bli fel när man försöker ladda till Bluefire reader. Man får då felmeddelandet "E_AUTH_BAD_DEVICE_KEY_OR_PKCS12". Prova då att avauktorisera och sedan auktorisera på nytt med samma Adobe-ID. Bluefire reader avauktoriserar du under knappen Info och välj sedan Deautorize.

Problem dator

Jag vill låna e-böcker till min dator, men filen öppnas i fel program och går inte att läsa.

Välj Spara istället för Öppna.
När hämtningen är slutförd, klicka på Visa mapp.
Högerklicka på filen URLLink.ascm. Välj Öppna med
Klicka i Använd alltid detta program...
Välj Adobe Digital Editions. Finns detta program inte med som ett alternativ i listan, klicka på Välj program, Välj standardprogram. Finns det inte heller här, klicka på knappen Bläddra och gå till mappen Adobe (som bör ligga under Program). Öppna den och öppna sedan mappen Adobe Digital Editions 2.0.
Välj filen DigitalEditions.exe. Klicka på öppna. Se sedan till att rutan "Använd alltid detta program" är ikryssad. Klicka OK. Hädanefter ska dina lånade böcker alltid öppnas i rätt program.

Jag har lånat en läsplatta av en annan person. När jag har kopplat in den till datorn dyker den upp som en enhet i högerspalten på Adobe Digital Editions, men det går inte att föra över någon bok.

Plattan måste vara auktoriserad till samma Adobe ID som datorn. Gå in under Inställningar på plattan och avauktorisera eller avregistrera den. Auktorisera den sedan på ditt eget Adobe ID.

Vad innebär de olika formaten?

E-böcker distribueras i olika format.

EPUB är standardformatet för e-böcker. Det är ett så kallat flödande format, vilket gör att texten hela tiden anpassar sig till den skärmstorlek, textstorlek och typsnitt du använder. Detta gör att böcker i EPUB är mycket väl anpassade för att läsa på mobila enheter, t ex läsplattor eller telefoner.

PDF är digitalt format som i första hand är avsett för utskrift, men även används för e-böcker. PDF är ett statiskt format, vilket innebär att sidan ser likadan ut oavsett skärmstorlek, vilket kan göra det svårläst på mindre skärmar.

Hur stor är en e-bok?

En vanlig roman är i regel mellan 250 kB och 1 MB stor beroende på hur lång den är. Faktaböcker med många bilder blir ofta lite större. Generellt sett blir också böcker i formatet PDF större än de i andra format.

Kan jag skriva ut min e-bok på skrivaren?

Nej. De flesta e-böckerna går inte att skriva ut. E-böckerna är tänkta för läsning på skärm. För de e-böcker som är utskriftsbara anges det i den beskrivande texten till varje bok.

Hur lämnar jag tillbaka en e-bok?

Du behöver inte lämna tillbaka e-boken, utan den upphör automatiskt att fungera när lånetiden går ut. Boken kan heller inte återlämnas innan dess, utan lånetiden är alltid exakt 28 dagar. Filen ligger dock kvar i ditt läsprogram tills du raderar den själv.

Sidan uppdaterad 2018-11-15

Sidansvarig: Anna Ring